Ο πληθυσμός του Ηνωμένου Βασιλείου αναμένεται να ξεπεράσει τον πληθυσμό της Γαλλίας μέχρι το 2025, για πρώτη φορά στην καταγεγραμμένη ιστορία, κάτι που αποδίδεται στα επίπεδα ρεκόρ που καταγράφει η μετανάστευση.
Η πληθυσμιακή διαφορά μεταξύ των δύο χωρών κλείνει εδώ και δεκαετίες. Όμως η Γαλλία παραμένει η δεύτερη μεγαλύτερη χώρα που βρίσκεται εντός της Ευρώπης.
Στα μέσα του 2021, ο τελευταίος χρόνος αριθμός για τον οποίο υπήρχαν διαθέσιμα συγκρίσιμα στοιχεία, το Ηνωμένο Βασίλειο είχε περίπου 700.000 λιγότερους κατοίκους από τη Γαλλία. Η καθαρή μετανάστευση της Βρετανίας ήταν 606.000 πέρυσι, σύμφωνα με το Γραφείο Εθνικής Στατιστικής (ONS), ενώ η στατιστική υπηρεσία της Γαλλίας εκτιμά την καθαρή της μετανάστευση σε 161.000.
Η Daily Express αναφέρει ότι ο πρωθυπουργός έστειλε ένα ξεκάθαρο μήνυμα στους αναγνώστες της ότι η κυβέρνησή του «πρέπει και θα» μειώσει τον αριθμό των ανθρώπων που μετακινούνται στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Από την πλευρά του, ο Guardian επικαλείται έγγραφα που διέρρευσαν και δείχνουν ότι η κυβέρνηση έχει καταρτίσει σχέδια για να απελάσει πάνω από 3.000 αιτούντες άσυλο κάθε μήνα από τον Ιανουάριο, στηριζόμενο σε διατάξεις σχετικού νομοσχεδίου, που αυτήν την περίοδο περνά από τοι κοινοβούλιο. Οι υπουργοί μάλιστα θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν «νομικές κυρώσεις» εάν εφαρμόσουν το νομοσχέδιο.
Ο Μάξγουελ Μάρλοου του Ινστιτούτου Adam Smith για την ελεύθερη αγορά υποστήριξε στον Guardian ότι τα σημερινά στατιστικά ρεκόρ μετανάστευσης δείχνουν ότι το το Ηνωμένο Βασίλειο θα ξεπεράσει τον πληθυσμό της Γαλλίας έως το 2025. Η μετανάστευση θεωρείται ότι αυξήθηκε λόγω της στήριξης προς τους κατοίκους του Χονγκ Κονγκ και τους πρόσφυγες από την Ουκρανία, αλλά και λόγω του μεγάλου αριθμού μαθητών που φτάνουν στο Ηνωμένο Βασίλειο για λόγους εκπαίδευσης.
.