Η Μαρία Κόλλια Τσαρουχά. Φωτογραφία αρχείου
Η Υφυπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης (Μακεδονίας-Θράκης), κα. Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά, βρίσκεται στον Έβρο, προκειμένου να συμμετέχει στις εργασίες του 10ου Παγκόσμιου Συνεδρίου Θρακών με θέμα «Παρελθόν – Παρόν – Μέλλον», το οποίο ξεκίνησε την Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου 2015 και θα ολοκληρωθεί την Κυριακή 13 Δεκεμβρίου 2015, στη Δημοτική Ενότητα Φερών του Δήμου Αλεξανδρούπολης. Το συνέδριο διοργανώνουν οι 13 δήμαρχοι της Θράκης, ενώ πραγματοποιείται με στόχο να αναλυθεί το παρόν και μέλλον της Θράκης, καθώς και οι προοπτικές της οικονομικής ανασυγκρότησης της περιοχής.
Η Υφυπουργός, κα. Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά, την πρώτη ημέρα του συνεδρίου, κατά τις συναντήσεις της με παρευρισκόμενους εκπροσώπους φορέων και πολίτες, δήλωσε:
«Η Θράκη αποτελεί το φυσικό σύνορο της Ελλάδας προς το βορρά και είναι η σημαντικότερη πύλη της Ευρώπης προς την Ανατολή. Αυτή η ιδιαίτερη γεωπολιτική θέση την τοποθετεί στο επίκεντρο του παγκόσμιου ενδιαφέροντος, αλλά της μεταφέρει και μεγάλο μέρος των πιέσεων που δημιουργούν προβλήματα όπως το προσφυγικό. Έχω τονίσει επανειλημμένα ότι κάθε κεντρικός σχεδιασμός πρέπει να λαμβάνει υπόψη του τις ιδιαίτερες ανάγκες της Μακεδονίας και της Θράκης αν θέλει να είναι ολοκληρωμένος. Το ίδιο ακριβώς τόνισα στις πρόσφατες συζητήσεις για τον Προϋπολογισμό του 2016. Όμως οι εγγενείς αδυναμίες του ευρωπαϊκού οικοδομήματος, δεν έχουν επιτρέψει ακόμη να δοθούν η προσοχή και οι αναγκαίοι πόροι για τους πιο ευαίσθητους τόπους της Ευρώπης, ανάμεσα στους οποίους είναι η Θράκη μας.
Εμείς γνωρίζουμε με τεράστια αξία της, την ιστορία και την παράδοση της που πρέπει να προστατευτούν. Γνωρίζουμε τους ξεχωριστούς ανθρώπους της, που είναι άνθρωποι με υψηλό ήθος και ακόμη πιο υψηλό φρόνημα, και μπορούν να προσφέρουν τα μέγιστα στην Ελλάδα και στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα, αν τους δοθούν οι κατάλληλες ευκαιρίες. Γνωρίζουμε ότι ο τόπος είναι πλούσιος σε τουριστικές ευκαιρίες, σε προϊόντα και σε ευκαιρίες ανάπτυξης. Ότι μπορεί να αποτελέσει εμπορικό και πολιτιστικό σταυροδρόμι και να συνδέσει λαούς και πολιτισμούς, φέρνοντας σε επαφή τις δύο τελείως διαφορετικές ηπείρους, την Ασία και την Ευρώπη.
Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να κάνει ότι είναι δυνατόν για να ξαναγίνει η Θράκη ένας τόπος παραγωγής και ευημερίας. Δεν έχουμε εξάλλου περιθώρια για αδράνεια και πισωγυρίσματα. Θα δράσουμε αξιοποιώντας τις ακαδημαϊκές μας δυνάμεις, βοηθώντας κάθε καινοτόμα προσπάθεια που ενεργοποιεί τις παραγωγικές δυνάμεις του τόπου, όπως επίσης καλούν κάποιοι από τους ομιλητές του συνέδριου. Διαβεβαιώνω ότι υπάρχει απόλυτη σύμπνοια απόψεων και προθέσεων, και ότι το ΥΜΑΘ θα σταθεί δίπλα σε κάθε προσπάθεια, με κάθε μηχανισμό που διαθέτει».
typosthes.gr-topika
Tags: ΤΟΠΙΚΑ