Δέσμη μέτρων για να αντιμετωπίσει το φαινόμενο της αδήλωτης και υποδηλωμένης εργασίας, που αγγίζει αν δεν ξεπερνάει το 20% προωθεί το ΣΕΠΕ (Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας) εστιάζοντας κυρίως αυτή την περίοδο σε κλάδους όπως το εμπόριο, ο επισιτισμός και οι χώροι διασκέδασης.
Με αφετηρία την περίφημη «black friday» όταν η – εμφανής για επιχειρηματίες και εργαζόμενους – παρουσία του ΣΕΠΕ έφερε τον εντοπισμό τουλάχιστον 21 επιχειρήσεων για παραβάσεις που αφορούσαν υπερωριακή απασχόληση και ζητήματα υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων, οι Επιθεωρητές επανέρχονται στην – εορταστική – αγορά έχοντας βάλει στο στόχαστρο τη μεγάλη μάστιγα της αδήλωτης – ανασφάλιστης εργασίας.
Στον αγώνα κατά της παραβατικότητας το ΣΕΠΕ επιστρατεύει ακόμα δύο «όπλα» :
Το πρώτο είναι το νέο Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα (ΟΠΣ) που μπαίνει σε πλήρη λειτουργία από τον Ιανουάριο και θα δώσει τη δυνατότητα για στοχευμένους ελέγχους με προτεραιότητα σε κλάδους υψηλής παραβατικότητας, όπως η εστίαση οι χώροι διασκέδασης, το εμπόριο και τα «φασονάδικα».
Το δεύτερο είναι η αναδιάρθρωση της λογικής των προστίμων. Τα νέα πρόστιμα θαα κλιμακώνονται αναλογικά με την σοβαρότητα της παράβασης και την υποτροπή του εργοδότη, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις ο τελευταίος θα έχει να διαλέξει μεταξύ της καταβολής μεγάλου προστίμου εφάπαξ, ή της πρόσληψης του εργαζόμενου που είχε ανασφάλιστο για μεγάλο χρονικό διάστημα,
Είναι γεγονός ότι τόσο με την υπουργοποίηση της κ.Εφης Αχτσιόγλου όσο και με την τοποθέτηση του Νάσου Ηλιόπουλου ως ειδικού Γραμματέα του ΣΕΠΕ, οι προσπάθειες της κυβέρνησης στην αγορά εργασίας, πέρα από τις διεκδικήσεις στην διαπραγμάτευση (επαναφορά ΣΣΕ, όχι αύξηση απολύσεων) πέφτουν στην καθημερινότητα των εργαζομένων. «Ο δραστικός περιορισμός της παραβατικότητας και η προστασία των εργαζομένων από αυθαίρετες πρακτικές, αποτελούν βασικό στοίχημα», αναφέρει κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου.
«Καμία ημέρα δεν μπορεί να αποτελεί εξαίρεση στην εφαρμογή της εργατικής νομοθεσίας, υπό οποιαδήποτε πρόσχημα», αναφέρει, προσθέτοντας: «Το ΣΕΠΕ θα ανταποκριθεί στο εξαιρετικά κρίσιμο, στις σημερινές συνθήκες, καθήκον του ελέγχου της εφαρμογής της εργατικής νομοθεσίας, καταπολεμώντας αποφασιστικά κάθε εκδήλωση εργοδοτικής αυθαιρεσίας και προασπίζοντας τα δικαιώματα του κόσμου της εργασίας».
newpost.gr
ellada
Tags: εφάπαξ, κυβέρνηση, παράβαση, στόχαστρο