Ηλίας Ψινάκης για Μάτι: Κοιμάμαι ήσυχος τα βράδια [βίντεο]

Συνέντευξη στον Αντώνη Σρόιτερ και στην εκπομπή «Αυτοψία» παραχώρησε ο δήμαρχος Μαραθώνα, Ηλίας Ψινάκης, ο οποίος μίλησε για τη φονική φωτιά στο Μάτι, τι έκανε όταν έμαθε για την τραγωδία και για το αν σκέφτηκε να παραιτηθεί.

Όταν ξέσπασε η πυρκαγιά στο Μάτι, όπως είπε, βρισκόταν στη Μύκονο, όπου και έκανε τις διακοπές του έχοντας οργανώσει πάρτι για τη γιορτή του.«Κάνω τις διακοπές με την άδειά μου. Συνδυάζω τις διακοπές με τους προσκεκλημένους μου από το εξωτερικό. Κάθε Σαββατοκύριακο, καλώς εχόντων των πραγμάτων, κανονίζω να φεύγω. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, πήρα την άδειά μου στην ονομαστική εορτή μου (σ.σ. 20 Ιουλίου). Ο Αύγουστος είναι ο πιο επικίνδυνος μήνας λόγω των πυρκαγιών. Προσπάθησα να ακυρώσω το πάρτι, αλλά επειδή είχαν προσκληθεί πρέσβεις, δεν γινόταν να ακυρωθεί λόγω πρωτοκόλλου», είπε χαρακτηριστικά.

Σχετικά με το πότε ακριβώς ενημερώθηκε για τη φωτιά εκείνο το βράδυ, απάντησε πως: «Δεν θυμάμαι τι ώρα ενημερώθηκα, αλλά η φωτιά βρισκόταν στο Νταού Πεντέλης επομένως δεν απειλούμασταν. Έτσι, έφυγα με ελικόπτερο, ήμουν μεταξύ Δήλου και Μυκόνου, αλλά ο πιλότος απαγόρευσε την απογείωση λόγω καπνού. Επέλεξα να φύγω με φουσκωτό σκάφος, είχε 4-5 μποφόρ, αλλά με τη φωτιά άλλαξαν οι συνθήκες και έγιναν 10. Δεν έφτασα και πήγαμε στη Σέριφο μέχρι τα ξημερώματα, όταν φύγαμε και πήγαμε στο Λαύριο. Παρ’ όλα αυτά, ενημερωνόμουν μέσω ασυρμάτων των σκαφών. Πήγα κατευθείαν στο Δημαρχείο, είχα καλέσει τον Υπουργό Δημόσιας Τάξης και τον υπουργό Υποδομών, ο οποίος είχε φέρει 120 μηχανικούς σε συνεργασία με τη δική μας Τεχνική Υπηρεσία για να αρχίσει η καταγραφή των σπιτιών».

Μεταξύ άλλων, ο Ηλίας Ψινάκης παραδέχτηκε πως έκανε λάθος που είπε πως κάηκε το σπίτι του. «Η δεύτερη μεγαλύτερη ηλιθιότητα που έχω κάνει ήταν ότι είπα πως κάηκε και το σπίτι μου. Έμενε η 88χρονη μητέρα μου, η φωτιά πέρασε αλλά έκαψε γύρω-γύρω. Έτσι μου έλεγε εκείνη. Η πρώτη ηλιθιότητα και η μεγαλύτερη ήταν όταν ένας δημοσκόπος με συμπεριέλαβε σε έρευνα ως προς τη δημοτικότητα πολιτικών αρχηγών και αναδείχθηκα πρώτος. Εκατό νεκροί με μαρτυρικό θάνατο, 4.100 ήταν με το μαγιό, καμένα αυτοκίνητα, καμένα σπίτια, καμένα όλα».

«Εμείς είχαμε την ετοιμότητα, τις δομές. Οι Αντιδήμαρχοι, στην αρχή, καλούσαν την Πυροσβεστική και μας έλεγαν: “Μην ανησυχείτε”. Με πεύκο και 12 μποφόρ, όμως, δεν μπορούσες να κάνεις πολλά. Η Λεωφόρος Μαραθώνα θεωρείται αντιπυρική ζώνη. Ο Δήμος έχει εθελοντές πυροσβέστες και τους παρέχει οχήματα κ.λπ. Εγώ δεν είχα ενημέρωση από κανέναν. Για να εκκενώσεις κάτι πρέπει να σου πουν από πού να τους πάρεις και πού να τους πας. Εν τω μεταξύ, δεν μπορείς να ξέρεις εκ των προτέρων το μέγεθος της φωτιάς όταν πας να δεις το σπίτι σου. Είτε είσαι, είτε δεν είσαι στο γραφείο, κάνεις ό,τι λέει η Πυροσβεστική. Και στο γραφείο μου να ήμουν, η κατάληξη θα ήταν η ίδια. Εκατό νεκροί είναι τεράστια ευθύνη, η μόνη που μπορεί να κρίνει είναι η Δικαιοσύνη, αλλά είναι πολύπλοκο. Όποιος έχει μερίδιο ευθύνης, να τιμωρηθεί και πρέπει να τιμωρηθεί. Ο Δήμος Μαραθώνα έχει τη μεγαλύτερη πυροσβεστική δύναμη γιατί καίγεται κάθε χρόνο. Σε μία τέτοια κατάσταση, η Πυροσβεστική λέει στον Δήμαρχο τι πρέπει να γίνει. Ο Δήμος Αθηναίων εκκένωσε τις παιδικές κατασκηνώσεις γιατί ήταν σε έναν ασφαλή χώρο. Οι επισκέπτες, όμως, φτάνουν τους 400.000. Τα θύματα θα μπορούσαν να ήταν περισσότερα, αλλά ευτυχώς δεν ήταν Σαββατοκύριακο», συνέχισε ο δήμαρχος Μαραθώνα.

Όσο για το εάν σκέφτηκε ποτέ να παραιτηθεί, ο Δήμαρχος απάντησε κάθετα πως δεν το σκέφτηκε.«Μετά τις πυρκαγιές διοικώ με 4 αντιδημάρχους και μία Γενική Γραμματέα. Με παράτησαν σαν τα ποντίκια από το καράβι που βουλιάζει. Υπάρχουν δύο ειδών παραιτήσεις: εκείνων που δεν μπορούν με το τόσο στρες και είναι λογικό και εκείνων που σκέφτονται μικροπολιτικά. Δύο μόνο από τους παραιτηθέντες είχαν ευθιξία. Δεν σκέφτηκα ποτέ την παραίτηση. Πολλές εταιρείες και πολλοί επιχειρηματίες έδωσαν λεφτά για να τα πάρουν οι πυρόπληκτοι. Μυρίστηκαν λεφτά και ήθελαν να φύγω. Βέβαια, σιγά μην αφήσω την αποστολή μου και ειδικά ύστερα απ’ ό,τι έγινε».

Και πρόσθεσε: «Κοιμάμαι ήσυχος τα βράδια. Αυτό που μπορούσαμε να είχαμε κάνει, το κάναμε. Οι κατηγορίες (σ.σ. ανθρωποκτονία από ενδεχόμενο δόλο και έκθεση σε κίνδυνο) είναι βαριές με 100 νεκρούς, χαμένες περιουσίες και οικολογική καταστροφή. Πρέπει όλοι να κριθούμε για τις πράξεις μας και όποιος φταίει, να την πληρώσει και πρέπει να την πληρώσει. Δεν μπορείς να λες το Μάτι, που έχει σπίτια 6-7 δεκαετίες, δασική περιοχή».

Τέλος όσον αφορά την εν εξελίξει δικαστική έρευνα που γίνεται και στις κατηγορίες που έχει δεχτεί. «Όσα λέγονται είναι ανακριβή για εκείνα που έπρεπε να είχαν γίνει πριν από τη φωτιά. Η συγκεκριμένη πυρκαγιά ‘έτρεχε’ με στροβιλισμό πάνω από τα πεύκα. Έλιωσαν αυτοκίνητα, ζάντες, με 1.800 βαθμούς Κελσίου. Τα οικόπεδα ήταν καθαρισμένα, με αποδείξεις. Μερικά οικόπεδα ή σπίτια ήταν εγκαταλελειμμένα».

 

ellada

Tags:
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: