Το σώμα μου, το σώμα σου, το σώμα του, τα σώματα μας. Όλα είναι εδώ δυνατά, πανέμορφα, τρωτά, διαφορετικά. Τέσσερις Ελληνίδες plus size models μίλησαν στο Queen.gr για την ουσία του body positivity.
Το body positivity και το inclusivity είναι οι νέοι όροι του politically correct. Ζούμε σε μια κοινωνία διαφορετική, η οποία συνεχίζει να αλλάζει μέρα με τη μέρα, και κάτι μου λέει πως είμαστε ακόμη στην αρχή. Κατά πόσο, όμως, όλη αυτή η αλλαγή είναι πραγματική; Την βιώνουμε στην ουσία της, είναι το body awareness είναι ένα ακόμη marketing trend;
Η αλήθεια είναι πως όταν η συζήτηση στρέφεται στην μόδα τα πράγματα περιπλέκονται. Και αυτό γιατί μπορεί τώρα πια τα plus size και petite models να πρωταγωνιστούν πλέον παντού, ωστόσο δεν έχει περάσει πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα από τότε που το αιώνιο πρότυπο της ομορφιάς είχε νούμε 0 και βάδιζε πάνω σε δωδεκάποντα stilettos, χωρίς να έχει καμία σχέση με τις πραγματικές γυναίκες. Το κοινό συγχωρεί και προχωρά, αλλά σίγουρα δεν ξεχνά.
Οι τελευταίες εβδομάδες μόδας ήταν και οι πρώτες, όπου τα plus size κορίτσια περπάτησαν σχεδόν σε κάθε catwalk, φορώντας ακόμη και ρούχα της haute couture, κάνοντας το δικό τους statement: είμαστε εδώ, είμαστε όμορφες, είμαστε διαφορετικές. Γυναίκες όπως η Rihanna, η Beyonce, η Ashley Graham, η Paloma Elsesser και η Lizzo, είναι μόνο μερικές από τις πρωτοπόρες του «κινήματος», που απελευθέρωσε την ομορφιά και έκανε εκατομμύρια κορίτσια σε όλο τον κόσμο να δουν το σώμα τους χωρίς φόβο, χωρίς τύψεις, χωρίς ντροπή.
Ποιες είναι όμως οι συνθήκες που επικρατούν στην ελληνική μόδα; Έχουν τα plus size κορίτσια το μέλλον που τους υποσχεθήκαμε; Οι Πελαγία Ζερβού, Σωτηρία Χαλάτση, Ειρήνη Μπουντούκη και Κατερίνα Πεφτίτση απαντούν στα όποια σχόλια και μιλάνε σε εσένα που ακόμη ντρέπεσαι να βάλεις εκείνο το bikini στην παραλία.
Πελαγία Ζερβού
«Το μόντελινγκ το ξεκίνησα πριν από 16 χρόνια, όταν ήμουν 18 χρονών. Αρχικά ήμουν σε ένα πρακτορείο για διαφημίσεις που συστεγαζόταν τότε με ένα πρακτορείο μοντέλων. Plus size μόντελινγκ δεν υπήρχε επισήμως τότε στην Ελλάδα και φυσικά κανένα εγχώριο πρακτορείο μοντέλων δεν είχε curvy κορίτσια στο δυναμικό του. Με πήραν λοιπόν τότε τηλέφωνο να πάω για ένα κάστινγκ, σε μια μεγάλη και πρωτοπόρα ελληνική εταιρεία στα μεγάλα μεγέθη ρούχων και έτσι απλά μια μέρα, ξεκίνησε η καριέρα μου! Για σχεδόν 15 χρόνια δούλευα κυρίως για αυτήν την εταιρεία και στο ενεργητικό μου έχω συλλέξει συνεργασίες με πολύ ηχηρά ονόματα στο χώρο της μόδας.
Βέβαια τα τελευταία 2-3 χρόνια οι προτεραιότητες μου άλλαξαν καθώς έγινα δυο φορές μαμά αλλά το παράδοξο της υπόθεσης είναι ότι η ζήτηση αυξήθηκε κατακόρυφα! Πολλά εδραιωμένα brands επεκτάθηκαν σε μεγαλύτερα μεγέθη, γνωστοί Έλληνες σχεδιαστές έβγαλαν plus size σειρές και φυσικά πληθώρα αμιγώς plus size εταιρειών έχουν κάνει την εμφάνιση τους. Πλέον μπορώ να κατονομάσω καμία δεκαριά αξιόλογων plus size μοντέλων στην ελληνική αγορά και με μεγάλη χαρά μπορώ να πω, ότι ο χώρος του plus size μόντελινγκ στην Ελλάδα το 2022 είναι πιο πρόσφορος από ποτέ και κάτι μέσα μου μου λέει ότι θα γίνεται όλο και καλύτερος! Θεωρώ ότι ήρθε το πλήρωμα του χρόνου να απελευθερωθεί ο χώρος της μόδας από τις κρυσταλλικές πεποιθήσεις του παρελθόντος! Μοντέλο δεν γίνεσαι επειδή έχεις όμορφα χαρακτηριστικά και αναλογίες εντός των προδιαγραφών αλλά επειδή μπορείς να εκπροσωπήσεις μια μεγάλη μερίδα ανθρώπων που θα ταυτιστούν με εσένα και πλέον αυτό έχει γίνει αντιληπτό από τη βιομηχανία της μόδας σε παγκόσμιο επίπεδο».
«Στην πρώτη μου σχέση στα 19 μου, παρότι ήμουν αρκετά πιο αδύνατη από ότι είμαι τώρα δεχόμουν συνεχώς κριτική και άσχημα σχόλια για τα κιλά από τον τότε σύντροφο μου. Δυστυχώς αυτή η νοσηρή κατάσταση διήρκησε χρόνια και η ευθύνη για αυτό ήταν καθαρά δίκη μου, που δεν έβρισκα τη δύναμη να το τελειώσω. Σε αυτό το σημείο θέλω να δώσω μια συμβουλή. Αγαπάμε τον εαυτό μας και προσπαθούμε να τον βελτιώσουμε γιατί το θέλουμε εμείς. Οι άλλοι μας δέχονται και μας αγαπάνε για αυτό που είμαστε και όχι για αυτό που φαντάζονται ότι μπορεί να γίνουμε! Από εκεί και πέρα το πρόβλημα είναι δικό τους. Σε κάθε κοπέλα εκεί έξω που ντρέπεται για το σώμα της θα της έλεγα να θυμηθεί ότι πάνω από όλα είναι γυναίκα και ότι ευτυχώς έχει πολλά όπλα στη φαρέτρα της! Να κάνει ότι την ευχαριστεί και την κάνει να νιώθει όμορφη και θελκτική και να βγει εκεί έξω γεμάτη αυτοπεποίθηση, γιατί στη τελική, εκπέμπεις ότι αισθάνεσαι!»
Σωτηρία Χαλάτση
«Το body positivity και body neutrality είναι κινήματα που έχουν δώσει ένα μεγάλο push. Έχει σίγουρα και θετικά και αρνητικά, προσπαθούμε ακόμα να σπάσουμε καλούπια. Θεωρώ πως υπάρχει πρόοδος, σε σχέση με τις μέρες που οι γυναίκες με μεγαλύτερη περιφέρεια ή στήθος είχαν δύο επιλογές σε ρούχα τύπου ριχτό και παγιέτα μέχρι την ψυχή. Πιστεύω πως εταιρείες που υπάρχουν χρόνια στον χώρο έχουν καταλάβει ότι η plus γυναίκα θέλει κάτι αληθινό, κάτι όμορφο, κάτι που θα αναδεικνύει και όχι θα κρύβει το σώμα της».
«Άτομο του χώρου, μάνατζερ μου παλαιότερα, άτομο της ίδιας κατηγορίας με εμένα, μου είπε «μήπως να χάσεις κιλά; Χαραμίζεσαι στην curvy κατηγορία, δεν σου πάει». Σαν άνθρωπος έχω μάθει να απομονώνω τις φωνές των άλλων και να μην με ενδιαφέρει ο «όχλος» αλλά όταν έχεις εμπιστευτεί κάποιον με την καριέρα σου, τον ακούς. Κατά τα άλλα, ευτυχώς γύρω μου έχω ανθρώπους που με στηρίζουν και αγαπάνε την Σωτηρία έτσι όπως είναι. Η κάθε κοπέλα πρέπει να απομονώσει τις φωνές. Δεν υπάρχει κάτι άλλο. Δεν είναι εύκολο, όταν μεγαλώνεις στην κοινωνία του «τι θα πει ο κόσμος» αλλά είναι η μόνη επιλογή. Πολλοί μου λένε συχνά ότι φαίνομαι άνθρωπος με πολλή αυτοπεποίθηση. Ε, λοιπόν απλά δεν με νοιάζει «τι λέει ο κόσμος». Μάθε να σε νοιάζει η γνώμη σου για τον εαυτό σου και μόνο. Κάντο για εσένα, αν δεν αρέσεις σε κάποιον είναι οκ, αλλά ως εκεί. Κάνω ότι κάνω για εμένα. Δεν με χρωστάω σε κανέναν».
Ειρήνη Μπουντούκη
«Η αλήθεια είναι πώς σε σχέση με το 2007 που πρωτοξεκίνησα, έχουν αλλάξει πολλά . Κυρίως σε ότι αφορα τις στερεοτυπικές αντιλήψεις. Όπως το ότι ο οποιοσδήποτε μπορεί να έχει λόγο για ένα σώμα που δεν του ανήκει και να το σχολιάζει,σε αυτό έχουν μπει κάποια όρια. Μέχρι κοινωνικές πεποιθήσεις όπως το στίγμα βάρους που αναφέρεται στον αποκλεισμό ανθρώπων απο δραστηριότητες, θέσεις εργασίας, υγειονομική περίθαλψη και άλλα λόγω του σωματικού τους βάρους. Τώρα σε σχέση με τη μόδα ,γίνονται κάποια βήματα προόδου, αφού υπάρχουν εξώφυλλα ελληνικών περιοδικών, Έλληνες σχεδιαστές και ελληνικά brands που εντάσσουν μοντέλα με καμπύλες, αλλά υπάρχει πολύς δρόμος να διανύσουμε μέχρι να εκπροσωπούνται όλα τα σώματα. Στο εξωτερικό, όπου δραστηριοποιούμαι τα τελευταία χρόνια, είναι πολύ διαφορετικά».
«Το σώμα δεν έχει πρότυπα απο μόνο του, εμείς και ο νους μας τα δημιουργεί. Αρκεί να ρίξουμε μια ματιά σε προηγούμενες δεκαετίες και θα διαπιστώσουμε πως του φερόμαστε σαν να είναι πλαστελίνη. Που μακραίνει, λεπταίνει, φαρδαίνει, πλάθεται ανάλογα με το πώς ορίζουν οι τάσεις . Η μόδα έχει αρχίσει να αγκαλιάζει την μοναδικότητα και αυτό δεν έχει να κάνει μόνο με τις διαστάσεις ενός σώματος . Είναι ιδιαίτερα ελπιδοφόρο! Ειδικά αν αναλογιστούμε τα πρότυπα που επικρατούν την τελευταία εικοσαετία. Η προβολή πολλών και διαφορετικών προτύπων που θα αντανακλούν κάθε άτομο ,σημαίνει σεβασμό. Σεβασμό στην ύπαρξη κάθε ανθρώπου».
«Εμένα μου αρέσω. Είμαι υγιής, δυνατή , ικανή, είμαι μητέρα , είμαι μοντέλο. Γιατί να ασχοληθώ με το ποια γνώμη έχει κάποιος για το σώμα μου? Δεν με αφορά. Τα προσβλητικά σχόλια αφορούν μόνο τους ανθρώπους που τα κάνουν. Γιατί να μπει κάποιος στη διαδικασία να ασχοληθεί με ένα σώμα που δεν του ανήκει, με στόχο να κάνει κάποιον άλλο να νιώσει άσχημα? Για αυτό το λόγο στόχος μου είναι, μέσα απο την δουλεία μου να ενδυναμώσω όσες περισσότερες γίνεται! Για να μην βάλλονται απο κανέναν και τίποτα! Τι θα έλεγα σε μια κοπέλα που ντρέπεται για το σώμα της? Ό,τι λέω και σε εμένα! «Το σώμα σου δεν αφορά κανέναν άλλο εκτός απο εσένα! Είναι ό,τι πιο πολύτιμο έχεις στο ταξίδι της ζωής. Προστάτεψέ το και χάρισε του ότι καλύτερο! ΑΓΆΠΗ!»».
Κατερίνα Πεφτίτση
«Για αρχή είμαι χαρούμενη που το 2022 έχουν ξεκινήσει να καταρρύπτονται και στην χώρα μας αυτά τα στερεοτυπικά πρότυπα που υπήρχαν στον χώρο της μόδας. Από κει και πέρα θεωρώ πως επειδή βρισκόμαστε ακόμε σε μεταβατικό στάδιο, το να είσαι plus size δεν είναι και πολύ εύκολο, γιατί η αγορά στην χώρα μας είναι αρκετά μικρή. Κάνουμε μικρά βήματα για την επίτευξη αυτού του στόχου. Θέλω να πω πως οι περισσότεροι σχεδιαστές δείχνουν τα σχέδια τους σε 0 νούμερο, βέβαια έχει γίνει η αρχή από διάφορες μεγάλες και μικρές εταιρείες».
«Αρκετές φορές έχω νιώσει άσχημα είτε από τον τρόπο που με κοιτάνε διάφοροι άνθρωποι, είτε από σχόλια που έχω ακούσει ακόμη και μπροστά μου, του τύπου “Α, είναι όμορφη αλλά είναι χοντρή”. Θυμάμαι στο αεροπλάνο που είναι όλα τόσο στενά, ένιωθα πως με το ζόρι χωρούσα και το χειρότερο ξέρεις ποιο είναι; Άνθρωποι με μεγαλύτερο όγκο από εμένα αναγκάζονται να κλείσουν δύο θέσεις. Όσον αφορά την ερωτική μου ζωή, μέχρι να αποδεχτώ την εικόνα του σώματός μου, ένιωθα ανασφάλεια. Η λέξη κλειδί στην προηγούμενη πρόταση είναι το να αποδεχτώ, γιατί και να αλλάξω το σώμα μου, αν δεν μπορέσω να το αποδεχτώ, τότε πάλι θα νιώθω ανασφάλεια. Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί ακόμη αγχωνόμαστε-στεναχωριόμαστε για το σώμα μας. Ο καθένας μας είναι μοναδικός. Δεν πρέπει να στεναχωριέσαι για την μοναδικότητά σου, ίσα ίσα που πρέπει να την “αγκαλιάσεις”. Το σώμα μας είναι αυτό που είναι, με τα “ωραία” του και με τα “άσχημά” του. Να πω το κλασικό; Σε όποιον αρέσουμε».
moda
Tags: Rihanna, αεροπλάνο, άνθρωπος, Γυναίκα, εικόνα, Έλληνες, ελληνικά, ζήτηση, μόδα, μοντέλο, παραλία, προβολή, ρούχα, ταξί, χρόνια