ΗΠΑ: Αποτροπιασμός από την εκτέλεση 26χρονης στο Ιράν

ΗΠΑ: Αποτροπιασμός από την εκτέλεση 26χρονης στο Ιράν
Οι Ηνωμένες Πολιτείες καταδίκασαν την εκτέλεση μιας 26χρονης Ιρανής και προέβαλαν σοβαρές αμφιβολίες σχετικά με την εξέλιξη της δίκης που έκρινε τη νεαρή γυναίκα ένοχη για τον φόνο ενός άνδρα ο οποίος, σύμφωνα με την ίδια, της είχε επιτεθεί σeξουαλικά.

«Καταδικάζουμε την εκτέλεση το πρωί στο Ιράν της Ρεϊχανέχ Τζαμπαρί», ανέφερε σε μία ανακοίνωση η του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τζένιφερ Ψάκι.

«Υπάρχουν σοβαρές αμφιβολίες για την αντικειμενικότητα της δίκης και τις περιστάσεις γύρω από αυτή την υπόθεση, μεταξύ των οποίων αναφορές που κάνουν λόγο για ομολογίες που συνελέγησαν κάτω από σοβαρούς περιορισμούς».

Ο Ρεϊχανέχ Τζαμπαρί, 26 ετών, καταδικάστηκε σε θάνατο το 2009 για τη το 2007 του Μορτέζα Αμπντολαλί Σαρμπαντί, χειρούργου και πρώην υπαλλήλου του υπουργείου Πληροφοριών. Τον μαχαίρωσε για να αμυνθεί ενώ εκείνος προσπαθούσε να της επιτεθεί σeξουαλικά, υποστήριζε η κοπέλα.

«Οι ιρανικές αρχές την εκτέλεσαν παρά τις εκκλήσεις των Ιρανών προασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των διαμαρτυριών της διεθνούς κοινότητας», πρόσθεσε η Ψάκι.

«Ενώνουμε τη φωνή μας με εκείνες που απαιτούν από το Ιράν να σεβαστεί την αντικειμενικότητα των δικαστικών διαδικασιών που εγγυώνται στον λαό του το ίδιο το ιρανικό δίκαιο καθώς και οι διεθνείς υποχρεώσεις του», κατέληξε η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών.

Η Διεθνής Αμνηστία καταδίκασε επίσης τον απαγχονισμό της νεαρής γυναίκας, χαρακτηρίζοντάς τον «μία νέα κηλίδα στον απολογισμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Ιράν» και «προσβολή στη δικαιοσύνη».

Ένας ειδικός των Ηνωμένων Εθνών είχε επίσης δηλώσει τον Απρίλιο πως το δικαστήριο δεν έλαβε υπόψη όλες τις αποδείξεις και πως η κοπέλα αναγκάστηκε να ομολογήσει.

Σύμφωνα με «αξιόπιστες πηγές» τις οποίες επικαλείται ο ειδικός αυτός, ο Μορτέζα Αμπντολαλί Σαρμπαντί είχε επιτεθεί σωματικά και σeξουαλικά στη νεαρή γυναίκα η οποία, στην προσπάθειά της να αμυνθεί, τον μαχαίρωσε προτού φύγει από το σημείο και καλέσει ασθενοφόρο.

Όμως η ιρανική δικαιοσύνη απέρριψε αυτές τις επικρίσεις: τα στοιχεία της υπόθεσης έδειξαν πως «ο φόνος ήταν προμελετημένος», ανέφερε το γραφείο του εισαγγελέα της Τεχεράνης σε ένα ανακοινωθέν που δημοσιοποιήθηκε.

Η οικογένεια του θύματος θα μπορούσε να είχε απαλλάξει τη Ρεϊχανέχ Τζαμπαρί αν η τελευταία τής είχε ζητήσει συγγνώμη, κάτι που δεν έκανε.

Το 2013, τουλάχιστον 500 άνθρωποι εκτελέστηκαν στο Ιράν, κυρίως για υποθέσεις ναρκωτικών, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Tags: , , , ,
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: