Ισραήλ: Ιρανικό σχέδιο δολοφονίας των Νετανιάχου και Γκάλαντ

Οι ισραηλινές υπηρεσίες ασφαλείας συνέλαβαν έναν Ισραηλινό πολίτη ως ύποπτο για συμμετοχή σε σχέδιο δολοφονίας που υποστηρίζεται από το Ιράν, με στόχο διακεκριμένα άτομα, συμπεριλαμβανομένου του πρωθυπουργού του Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου.

Η ανακοίνωση των υπηρεσιών ασφαλείας ανέφερε ότι το άτομο που συνελήφθη είναι επιχειρηματίας με διασυνδέσεις στην Τουρκία και είχε συμμετάσχει σε τουλάχιστον δύο συναντήσεις στο Ιράν με αντικείμενο την πιθανότητα δολοφονίας του πρωθυπουργού Νετανιάχου, καθώς και του υπουργού Άμυνας του Ισραήλ, Γιόαβ Γκάλαντ, ή του Ρόναν Μπαρ, δηλαδή του επικεφαλής της Σιν Μπετ, της ισραηλινής υπηρεσίας πληροφοριών.

Στα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης η είδηση αναφέρεται ως αποκάλυψη εκ μέρους της υπηρεσίας πληροφοριών ότι το Ιράν σχεδιάζει να δολοφονήσει τους Νετανιάχου, Γκαλάντ και Μπαρ.

Το σχέδιο ήταν να χρησιμοποιηθεί ένας Ισραηλινός επιχειρηματίας που ζούσε για μεγάλο διάστημα στην Τουρκία και είχε οικονομικές συναλλαγές τόσο με Τούρκους όσο και με Ιρανούς ώστε να αναπτύξει σχέδια δολοφονίας στο Ισραήλ.

Το σχέδιο της συνωμοσίας

Για να υλοποιηθεί το σχέδιο, τον Απρίλιο, οι Τούρκοι πολίτες Αντρέι Φαρούκ Ασλάν και Γκιουνέιντ Ασλάν φέρονται κατά τους Ισραηλινούς να επικοινώνησαν με τον Ισραηλινό επιχειρηματία για να πραγματοποιήσουν οικονομικές συναλλαγές, προσκαλώντας τον στην τουρκική πόλη Σαμάνταγ, ώστε να συναντηθεί με δύο εκπροσώπους ενός πλούσιου Ιρανού ονόματι Εντί. Τον Μάιο πραγματοποιήθηκε η συνάντηση.

Οταν του είπαν ότι ο Εντί δεν μπορούσε να φύγει από το Ιράν για την Τουρκία, συμφώνησε να μεταφερθεί λαθραία με αυτοκίνητο από την Τουρκία στο Ιράν, όπου συνάντησε τον Εντί και ένα μέλος του ιρανικού κατεστημένου ασφαλείας ονόματι Χατζ.

Ο Ισραηλινός επιχειρηματίας είχε ζητήσει αρχικά ένα εκατομμύριο δολάρια πριν αναλάβει οποιαδήποτε δραστηριότητα.

Αργότερα επισκέφθηκε το Ιράν για δεύτερη φορά τον Αύγουστο και έλαβε 5.000 ευρώ ως μέρος της έναρξης των οικονομικών, υλικοτεχνικών και οπλικών ενεργειών του για την επίτευξη του σχεδίου, συμπεριλαμβανομένης της πιθανής μετατροπής ενός πράκτορα της Μοσάντ σε διπλό πράκτορα.

Κατά τη δεύτερη επίσκεψη στο Ιράν τον Αύγουστο, μεταφέρθηκε και πάλι λαθραία στο Ιράν από την Τουρκία, αυτήν τη φορά σε φορτηγό, και συναντήθηκε ξανά με τον Εντί, αν και αυτή τη φορά και με πολλούς άλλους άγνωστους Ιρανούς αξιωματούχους ασφαλείας. Κατά τη διάρκεια αυτής της συνάντησης, του ζήτησαν να βοηθήσει στα σχέδια δολοφονίας.

Ζητήθηκε επίσης από τον Ισραηλινό επιχειρηματία να τραβήξει βίντεο από ορισμένες ισραηλινές τοποθεσίες για σκοπούς παρακολούθησης και συλλογής πληροφοριών, καθώς και να μεταφέρει απειλές σε Ισραηλινούς πολίτες με τους οποίους το Ιράν είχε επικοινωνήσει για να εκτελέσει αποστολές που δεν συμμορφώνονταν με τις ιρανικές οδηγίες.

Επίσης, κατά τη δεύτερη επίσκεψη στο Ιράν, οι Ιρανοί ρώτησαν τον επιχειρηματία εάν θα μπορούσε να στρατολογήσει Ρώσους και Αμερικανούς οι οποίοι θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να σκοτώσουν Ιρανούς που ζουν στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ που αντιτίθενται στο καθεστώς.

Δεύτερο κύμα εκρήξεων στον Λίβανο με 20 νεκρούς και 450 τραυματίες

Η Σιν Μπετ δεν βρήκε καμία ένδειξη ότι ο Ισραηλινός επιχειρηματίας σημείωσε κάποια σημαντική πρόοδο προς οποιαδήποτε από τις τρομοκρατικές δραστηριότητες. Ωστόσο, τόνισε ότι οποιαδήποτε εμπλοκή με συνωμότες Ιρανούς, πόσω μάλλον στην ίδια την ιρανική επικράτεια, σε περίοδο πολέμου, θεωρούνταν πολύ σοβαρό έγκλημα ασφαλείας.

Σύμφωνα με τη Σιν Μπετ, το Ιράν έχει αρχίσει από καιρό να ετοιμάζει σχέδιο δολοφονίας του Ισραηλινού ηγέτη, αλλά οι προσπάθειές του εντάθηκαν μετά τη δολοφονία του πολιτικού επικεφαλής της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, στην Τεχεράνη.

Επιπλέον, πάντα κατά την ισραηλινή υπηρεσία πληροφοριών, το Ιράν σχεδίαζε –σε πιο ασαφές πλαίσιο πάντως– και τη δολοφονία του πρώην πρωθυπουργού του Ισραήλ, Ναφτάλι Μπένετ, καθώς και άλλων κορυφαίων αξιωματούχων της ισραηλινής αμυντικής πυραμίδας.

Comments

.

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: