Ιστορική θεωρείται η χθεσινή μέρα για τους Παλαιστινίους, αφού ύψωσαν για πρώτη φορά τη σημαία τους στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών, σε μία συμβολική κίνηση που είχε εγκριθεί με ψηφοφορία στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στις αρχές Σεπτεμβρίου.
Η παλαιστινιακή σημαία – με κόκκινο, μαύρο,λευκό και πράσινο χρώμα- υψώθηκε στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, στις 13:15 τοπική ώρα ενώ πλήθος κόσμου χειροκροτούσε και απαθανάτιζε με τα κινητά του την έπαρση της σημαίας.
«Σε αυτή την ιστορική στιγμή, μπορώ να πω στο λαό μου όπου κι αν βρίσκεται. Υψώστε την παλαιστινιακή σημαία πολύ ψηλά, διότι είναι το σύμβολο της ταυτότητάς μας», είπε ο Παλαιστίνιος πρόεδρος, Μαχμούντ Αμπάς εμφανώς συγκινημένος, απευθυνόμενος στο κοινό, έξω από τα κεντρικά γραφεία των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη.
Ο Γ.Γ του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν χαιρέτισε την έπαρση της Παλαιστινιακής σημαίας, δηλώνοντας: «Αυτή είναι μια μέρα περηφάνιας για όλους τους Παλαιστίνιους ανά τον κόσμο. Αυτή είναι μια μέρα ελπίδας».
Τη συγκινητική αυτή στιγμή παρακολούθησαν σε απευθείας σύνδεση κάτοικοι στη Ραμάλα. Στην ομιλία του από το βήμα του ΟΗΕ, ο Μαχμούτ Αμπάς δήλωσε ότι οι Παλαιστίνιοι αρνούνται να τηρήσουν από εδώ και στο εξής την ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή που συμφωνήθηκε στο Όσλο το 1993 από τον Γιάσερ Αραφάτ και τον Γιτσάκ Ράμπιν. «Όσο το Ισραήλ παραβιάζει συνεχώς τα συμπεφωνημένα , οι Παλαιστίνιοι δεν θέλουν να είναι οι μόνοι που θα τηρούν τη συμφωνία», δήλωσε χτες ο Μαχμούντ Αμπάς στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.
Αντιδρώντας στην ομιλία του παλαιστίνιου προέδρου, το γραφείο του πρωθυπουργού του Ισραήλ, υπογράμμισε πως η ομιλία του Αμπάς ήταν γεμάτη ψεύδη και υποκινεί τον αντισημιτισμό και την καταστροφή της Μέσης Ανατολής.
Η εξαγγελία του Αμπάς μπορεί να έχει ευρύτερες συνέπειες στην περιοχή και να πυροδοτήσει νέο κύμα τρομοκρατικών επιθέσεων και συγκρούσεων ανάμεσα σε Παλαιστίνιους και Ισραηλινούς, επισημαίνουν από την πλευρά τους, πολιτικοί αναλυτές.
Υπενθυμίζεται ότι στις 10 Σεπτεμβρίου, η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ «άναψε το πράσινο φως» για να υψωθεί η σημαία της Παλαιστίνης και του Βατικανού – που έχουν καθεστώς παρατηρητή- στο κτίριο των Ηνωμένων Εθνών. Το ψήφισμα υποστηρίχθηκε από 119 χώρες, με 45 αποχές και οκτώ ψήφους κατά, μεταξύ των οποίων η Αυστραλία, το Ισραήλ και οι Ηνωμένες Πολιτείες.
seleo.gr-Diethni