Σε οριακό σημείο έχουν οδηγηθεί οι περιφέρειες της χώρας εξαιτίας της υποστελέχωσης και της παρακράτησης των θεσμοθετημένων πόρων από το κεντρικό κράτος, επισήμανε σε συνέντευξη Τύπου, που παραχώρησε το μεσημέρι, ο πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος (ΕΝΠΕ) και περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κώστας Αγοραστός.
Κατά τον πρόεδρο της ΕΝΠΕ, είναι πλέον αμφίβολο αν οι περιφέρειες θα μπορέσουν ν” ανταποκριθούν ακόμη και σε βασικές λειτουργίες τους, καθώς η χρηματοδότηση από το κράτος δεν καλύπτει πια ούτε το 50% των ανελαστικών λειτουργικών δαπανών τους.
«Δεν πάει άλλο» υπογράμμισε ο ίδιος. «Το κεντρικό κράτος ουσιαστικά πυροβολεί τα πόδια του αποδυναμώνοντας τις περιφέρειες, που αποτελούν το βασικό αναπτυξιακό πυλώνα της χώρας, καθώς και το στήριγμα της κοινωνίας σ” αυτή τη δύσκολη περίοδο καλύπτοντας και τα κενά του κρατικού μηχανισμού», πρόσθεσε.
Ο κ. Αγοραστός προειδοποίησε ότι οι περιφέρειες θα φτάσουν στο σημείο να μη μπορούν να συντηρήσουν «τα περίπου 45 χιλιάδες χιλιόμετρα οδικού δικτύου που έχουν στην ευθύνη τους, να μην είναι δυνατόν να καλυφθεί ο ηλεκτροφωτισμός των κόμβων και των περιφερειακών δρόμων, να υπάρχει αδυναμία για τη διενέργεια των πάσης φύσεως ελέγχων από τις υπηρεσίες τους».
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΝΠΕ από το 2011, όταν ξεκίνησε ο νέος θεσμός της περιφερειακής αυτοδιοίκησης, έως το 2017, όπως προβλέπει ο νέος Κρατικός Προϋπολογισμός, θα έχουν παρακρατηθεί από τις περιφέρειες πόροι ύψους 1 δισ. 837 εκατομμυρίων ευρώ από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (Κ.Α.Π.).
Ειδικά στον Κρατικό Προϋπολογισμό 2017 προβλέπεται μειωμένο κατά 450 εκατ. ευρώ το αποδιδόμενο ποσό στις περιφέρειες από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (Κ.Α.Π.) σε σύγκριση με τα θεσμοθετημένα έσοδα.
Αναφερόμενος στην ακολουθούμενη κυβερνητική πολιτική, διερωτήθηκε «πώς θα επιτευχθεί ανάπτυξη 2,7% αν δεν αυξηθεί το ΑΕΠ κάθε περιφέρειας; Πως θα επιτευχθεί ο -φιλόδοξος και αμφισβητούμενος από πολλούς διεθνείς οργανισμούς- στόχος της κυβέρνησης για αύξηση του ΑΕΠ της χώρας κατά 2,7% το 2017 αν δεν αυξηθεί το ΑΕΠ κάθε περιφέρειας, αν δεν υπάρξει παραγωγή στη χώρα; Και πως θα αυξηθεί το ΑΕΠ κάθε περιφέρειας χωρίς αύξηση της χρηματοδότησης στο βασικό αναπτυξιακό βραχίονα που είναι η περιφερειακή αυτοδιοίκηση».
Σ΄ότι αφορά την υποστελέχωση ανέφερε «ξεκινά από το 18% με 19% στην περιφέρεια Αττικής και όσο απομακρυνόμαστε από το κέντρο, αυξάνεται στο 30% και το 40%, ενώ ειδικά στις νησιωτικές περιφέρειες ξεπερνά κάθε λογική. Το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα οξύ σε υπηρεσίες αιχμής, υπηρεσίες που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή εξυπηρέτησης του πολίτη».
typosthes.gr-Politiki