Στο παρελθόν είχα μια σχέση 2 ετών με πολύ άσχημη συμπεριφορά. Όλοι μού έλεγαν να τον αφήσω μα εγώ έμενα μαζί του από πείσμα ότι θα αλλάξει και θα τα καταφέρουμε.
Μια με δύο φορές μού είχε δώσει χαστούκι αλλά μέχρι εκεί. Πέρασαν τα χρόνια και εκείνος μπήκε φαντάρος και μετά έφυγε για εξωτερικό, οπότε και χωρίσαμε. Πάντα όμως μιλούσαμε. Δεν μας ένοιαζε τι έλεγαν οι άλλοι για εμάς. Εγώ γνώρισα κάποιον άλλο αλλά ποτέ δεν το ξέχασα.
Τώρα έχει έρθει μόνιμα Ελλάδα και μένουμε σχετικά κοντά. Ήδη έχουμε βρεθεί κρυφά και είναι σαν τότε όταν ήμαστε νέοι. Αλλά είμαι πολύ μπερδεμένη. Να χωρίσω από την τωρινή μου σχέση; Ή θα είναι κάτι ανόητο εκ μέρους και θα καταλήξω να τσακώνομαι πάλι με τον πρώην; Επίσης, μήπως θα μου προκαλέσει τον ίδιο φόβο με τότε και δεν αξίζει;
Στο ερώτημά σας απάντησε ο ψυχολόγος – ομαδικός θεραπευτής Δημήτρης Κατσαρός
Αγαπητή αναγνώστρια,
Δεν είναι λίγες οι φορές που η ένταση από μια σχέση αφήνει έντονο απόηχο στην μετέπειτα επικοινωνία μας με τους ανθρώπους. Ήσαστε ένας «στρατιώτης» στα χαρακώματα και σας έχει μείνει το σοκ και η αμφιβολία. Λογικό είναι κάποιες φορές να νιώθετε αρκετά καχύποπτη ώστε να στρέψετε… πυρά εναντίον αυτού που σας κάνει έστω και να θυμάστε τον φόβο σας.
Η ερώτηση είναι αν ο φόβος που σας προκαλεί είναι αρκετός για να εγείρετε μια τόσο εκτεταμένη αμυντική δράση. Εσείς φαίνεται πως έχετε φτάσει στο σημείο να κουραστήκατε να είστε σε μια τόσο δυναμική άμυνα και νιώθετε την ανάγκη να χαλαρώσετε. Δώστε λοιπόν, χρόνο στον εαυτό σας και εξηγήστε τους λόγους που σας κάνουν να φέρεστε έτσι.
Μιλήστε και ζητήστε στήριξη από τους οικείους σας
Μιλήστε στο τωρινό σας αγόρι και μην τον κρατάτε στη «σκιά» του πρώην, με τον οποίο η σχέση σας ήταν πάντα ιδιαίτερα δυναμική. Ζητήστε επίσης, τη βοήθεια των ανθρώπων σας να είναι πιο ψύχραιμοι μαζί σας και να σας μιλούν λογικά.
Σιγά – σιγά θα έρθετε σε ένα επίπεδο ώστε να καταλάβετε το συναίσθημά σας. Ενδεχομένως αυτός ο παρελθοντικός δεσμός να είναι κακοποιητικός προς εσάς και να ανήκει στο παρελθόν. Για αυτό μην διστάσετε να έρθετε σε επικοινωνία με κάποιον ειδικό, αν το κρίνετε απαραίτητο.
Νεύρα και τσακωμοί στην οικογένεια: Πώς επιδρούν στο έφηβο παιδί σας;
Θυμός: Πώς τον προκαλούμε μόνοι μας και πώς θα βοηθηθούμε;
sxeseis-teen