Τα αγγλικά ξεκινούν στην Α’ τάξη ενώ η δεύτερη ξένη γλώσσα εισάγεται στην Ε’ τάξη του δημοτικού
Εγκύκλιο για τη διδασκαλία των ξένων γλωσσών στο δημοτικό έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Παιδείας με βάση την οποία τα αγγλικά ξεκινούν στην Α’ τάξη ενώ η δεύτερη ξένη γλώσσα εισάγεται στην Ε’ τάξη του δημοτικού. Σύμφωνα με την εγκύκλιο ορίζεται ότι: διδασκαλία της ξένης γλώσσας, Γαλλικής και Γερμανικής πραγματοποιείται για δύο (2) ώρες την εβδομάδα στις Ε ́& Στ ́ τάξεις των 4/θέσιων και άνω δημοτικών σχολείων του Ενιαίου Τύπου Ολοήμερου Δημοτικού Σχολείου.
Για τον ορθό και έγκαιρο προγραμματισμό της διδασκαλίας της 2ηςξένης γλώσσας στην Ε’ τάξη των Δημοτικών Σχολείων με λειτουργικότητα από 4/θέσια και άνωθα πραγματοποιηθούν τα ακόλουθα:1. Οι Διευθυντές των Δημοτικών Σχολείων με λειτουργικότητα από 4/θέσια και άνωενημερώνουν τους μαθητές της Δ ́ τάξης, οι οποίοι θα φοιτήσουν κατά το σχολικό έτος 20162017 στην Ε ́ τάξη, καθώς και τους γονείς και κηδεμόνες τους. Η ενημέρωση πραγματοποιείται με επίδοση επιστολής του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ) και για τις δύο γλώσσες (συμπεριλαμβάνεται στα συνημμένα της παρούσας εγκυκλίου) που αφορά στην επιλογή, τη σημασία και τη χρησιμότητα της2ης ξένης γλώσσας.
2.Οι μαθητές διδάσκονται ως 2η ξένη γλώσσα όποια από τις δυο (ΓαλλικάΓερμανικά) έχει την πλειοψηφία των δηλώσεων προτίμησης σε επίπεδο τμήματος, όπως αυτή διαμορφώνεται μετά τις δηλώσεις των μαθητών που θα φοιτήσουν κατά το επόμενο σχολικό έτος στην Ε ́ τάξη. Σε περίπτωση ισοψηφίας στις προτιμήσεις των μαθητών του τμήματος, διδάσκεται ως 2η ξένη γλώσσα αυτή για την οποία υπάρχουν διαθέσιμες διδακτικές ώρες σε επίπεδο οικείας Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Δεν επιτρέπεται αλλαγή τμήματος μαθητών λόγω διαφορετικής προτίμησης σε σχέση με τη 2η ξένη γλώσσα που πλειοψήφησε και διδάσκεται στο τμήμα τους.
3. Σε σχολεία με δύο ή περισσότερα τμήματα ανά τάξη, οι μαθητές δύναται να κατανεμηθούν σύμφωνα με τις προτιμήσεις τους σε μεικτά παράλληλα τμήματα με δυο προϋποθέσεις:α) Ο ελάχιστος αριθμός για τη δημιουργία τμήματος είναι οι 14μαθητέςβ) Ο αριθμός των παράλληλων τμημάτων δεν μπορεί να υπερβαίνει τον αριθμό των υφιστάμενων τμημάτωνγενικής παιδείας, π.χ. από 2 τμήματα γενικής Παιδείας δημιουργούνται αποκλειστικά 2 τμήματα 2ηςξένης γλώσσας, από 3 τμήματα γενικής Παιδείας δημιουργούνται αποκλειστικά 3 τμήματα δεύτερης ξένης γλώσσας. Στις περιπτώσεις που δεν πληρούνται οι προαναφερθείσες προϋποθέσεις, η β ́΄ξένη γλώσσα διδάσκεται στο υφιστάμενο τμήμα γενικής Παιδείας σύμφωνα με την επιλογή της πλειοψηφίας των μαθητών σε επίπεδο τμήματος.
4. Στην περίπτωση κατά την οποία μέχρι την 1ηΟκτωβρίου κάθε σχολικού έτους δεν έχει καλυφθεί η θέση του εκπαιδευτικού της ξένης γλώσσας που επιλέχθηκε σύμφωνα με τις προβλέψεις των παραπάνω παραγράφων 2 & 3, τότε με απόφαση του οικείου Διευθυντή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, οι μαθητές διδάσκονται την ξένη γλώσσαγια την οποία υπάρχουν διαθέσιμεςδιδακτικές ώρες σε επίπεδο οικείας Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.
5. Ειδικότερα για το σχολικό έτος 20162017 και για τους μαθητές της ΣΤ’ τάξης, η οργάνωση των τμημάτων της διδασκαλίας της 2 ξένης γλώσσας θα διατηρηθεί όπως διαμορφώθηκε το σχολικό έτος 2015 -2016. Σε περίπτωση κατά την οποία στην ΣΤ’ τάξη δεν υπάρχει διαμορφωμένη οργάνωση τμημάτων από το προηγούμενο σχολικό έτος, τότε υλοποιείται η διαδικασία επιλογής 2 ξένης γλώσσας.
6. Οι γονείς και οι κηδεμόνες των μαθητών που θα φοιτήσουν κατά το σχολικό έτος 2016 2017 στην Ε ́ τάξη του Δημοτικού Σχολείου συμπληρώνουν δήλωση με τη γλώσσα προτίμησης του παιδιού τους (Γαλλική ή Γερμανική) και την καταθέτουν στο Διευθυντή του Σχολείου τους έως 8 Ιουνίου 2016. Οι Διευθυντές των Σχολείων, με βάση τις αιτήσεις των γονέων συμπληρώνουν και υποβάλλουν τον αντίστοιχο Πίνακα στη Διεύθυνση Π.Ε. που ανήκει το σχολείο έως 13 Ιουνίου 2016.
Οι Διευθυντές Π.Ε. συμπληρώνουν συγκεντρωτικό Πίνακα, με βάση τα στοιχεία που θα υποβάλουν οι Διευθυντές των Σχολείων και τον αποστέλλουν στην οικεία Περιφέρεια.
Πηγή: protothema.gr
ellada