Η Πάτρα επί 60 τουλάχιστον χρόνια έχει γυρίσει την πλάτη προς τη θάλασσά της. Ακριβώς μπροστά στο ιστορικό της κέντρο, κατασκεύασε κάποτε το λιμάνι της. Δεξιά και αριστερά του λιμανιού εγκαταστάθηκαν αποθήκες του Τελωνείου, απεντομωτήριο (!), ο ΟΔΔΥ κ.λπ. Τα πάντα με… μάντρες που χώριζαν την πόλη από το θαλάσσιο μέτωπό της. Η μόνη διέξοδος προς τη θάλασσα ήταν η προβλήτα της Αγίου Νικολάου.
Πρόσφατα η Πάτρα απέκτησε νέο λιμάνι νοτιότερα του παλιού. Το παλαιό λιμάνι σήμερα δέχεται ελάχιστα πλοία και τις περισσότερες ώρες είναι παντελώς έρημο. Κι όμως: Οι μάντρες είναι πάντα εκεί, με κάγκελα και συρματοπλέγματα. Η πόλη είναι μονίμως αποκλεισμένη από τη θάλασσά της.
Δήμος και φορείς πριν από λίγα χρόνια ζήτησαν να περάσει το θαλάσσιο μέτωπο στον Δήμο. Γ. Παπανδρέου, Ε. Βενιζέλος και Θ. Πάγκαλος υποσχέθηκαν ότι το αίτημα θα ικανοποιηθεί. Δεν έγινε τίποτε απολύτως. Προχθές ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε στη Βουλή τροπολογία (σε νομοσχέδιο για τον Τουρισμό), ζητώντας να απελευθερωθεί το παλιό λιμάνι υπέρ της πόλης. Την πρόταση δεν τη στήριξε κανείς άλλος, ούτε οι βουλευτές Αχαΐας των άλλων κομμάτων…
Ποια είναι η αλήθεια; Όχι μόνο το παλαιό λιμάνι αλλά ολόκληρο το θαλάσσιο μέτωπο του Δήμου Πατρέων -μια θαλασσογραμμή 25 χλμ.- ανήκει πια στο ΤΑΙΠΕΔ και προορίζεται ακόμα και να πουληθεί σε ξένους επενδυτές. Κανείς δεν γνωρίζει τι θα σχεδιαστεί στο θαλάσσιο μέτωπο, ενώ σε ανύποπτο χρόνο δόθηκαν υψηλοί συντελεστές δόμησης (που πρώτα ήσαν μηδενικοί!). Αυτό σημαίνει ψηλά κτίρια μπροστά στη θάλασσα, δηλαδή κι άλλος φράκτης!
Οι Πατρινοί δεν έχουν και αυτοί κοινή στάση στο ζήτημα. Κάποιοι ζητούν να περάσει το θαλάσσιο μέτωπο στον Δήμο «και βλέπουμε». Κάποιοι άλλοι ζητούν διεθνή διαγωνισμό για να γίνει ολόκληρη η παραλιακή «η Ριβιέρα του Ιονίου» με δράσεις και νέες θέσεις εργασίας. Προς το παρόν δεν φαίνεται να έχει κανείς ιδέα για το τι σκοπεύουν -και πότε- να κάνουν.
Πηγή: patrisnews
xespao
Tags: Βενιζέλος, Βουλή, εργασία, θάλασσα, Πάγκαλος, παραλία, Πάτρα, Πάτρα: Κοινωνία, σήμερα, σχέδιο, χρόνια