Θετικά αξιολογεί τα πρώτα μέτρα που πήρε η ΕΕ ο γραμματέας της ΚΟ της ΝΔ Σταύρος Καλαφάτης, Γενικός Γραμματέας της ΚΟ της ΝΔ, επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα δεν αντιμετωπίζεται πλέον σαν μαύρο πρόβατο, αλλά απολαμβάνει σημαντικές διευκολύνσεις.
Ωστόσο τονίζει την ανάγκη «η Ευρώπη να γίνει Προμηθέας και όχι Επιμηθέας. Ότι δεν αρκεί το ποτήρι να είναι μισογεμάτο. Επιβάλλεται να ξεχειλίσει».
Σε άρθρο του σημειώνει:
Έβαλαν μαύρες πλερέζες όσοι προσδοκούσαν πως, στην πιο δύσκολη ώρα της πορείας της, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα αλληλοσπαρασσόταν, θα συγκρουόταν και θα κατάρρεε. Ο συμβιβασμός που επήλθε στο Eurogroup, ακύρωσε τις προσδοκίες τους. Εξίσου αλήθεια, όμως, είναι πως δεν ενθουσίασε όσους πιστεύουμε στην ευρωπαϊκή ιδέα και τις αρχές στις οποίες στηρίζεται το κοινό οικοδόμημα. Δεν είδαμε τις ευρωπαϊκές ηγεσίες να διαμορφώνουν κοινές πολιτικές απέναντι στην κοινή και πρωτόγνωρη μάστιγα της πανδημίας. Ούτε. να βγαίνουν δυναμικά μπροστά από τις εξελίξεις. Ούτε να αποφασίζουν μέτρα για την επανεκκίνηση των αδρανοποιημένων οικονομιών. Για το μείζον αυτό ζήτημα, δεν μπόρεσαν να βάλουν στο κείμενο της απόφασης του Eurogroup παρά μόνο λίγες λέξεις: «Ταμείο ανάκαμψης, με καινοτόμα χρηματοοικονομικά εργαλεία».
Προφανώς θα ήταν πιο δύσκολα τα πράγματα εάν έλειπαν κι αυτές οι λίγες λέξεις. Προφανώς θα ήταν ακόμη χειρότερα εάν δεν αποφασιζόταν το πακέτο των 540 δις ευρώ και η Ευρώπη έστελνε μήνυμα διχοστασίας. Περιμένουμε, ωστόσο, το μισογεμάτο ποτήρι, να ξεχειλίσει. Έτσι ώστε, η Ευρώπη να ανταποκριθεί στις προσδοκίες των πολιτών της και να βγει πιο δυνατή από την κρίση. Να προχωρήσει σε έμπρακτη ερμηνεία της φράσης «καινοτόμα εργαλεία». Να τα εξειδικεύσει και να τα εφαρμόσει άμεσα. Στη γραμμή που υπέδειξαν, με σύνεση και διορατικότητα, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και άλλοι οκτώ ηγέτες. Έτσι ώστε κανένας να μην πει αύριο για ηγεσίες κατώτερες των περιστάσεων.
Ας μην ξεχνάμε, ωστόσο, οι Έλληνες σε ποια τραγική κατάσταση θα βρισκόμασταν, εάν δεν μετείχαμε στην Ε.Ε.. Με πόσο κόστος θα δανειζόμασταν -εάν μπορούσαμε να δανειστούμε- για να καλύψουμε τις έκτακτες και πιεστικές σημερινές ανάγκες. Και πόσο σημαντικό είναι το γεγονός ότι, μετά από χρόνια αποκλεισμών, η Ελλάδα σήμερα αντιμετωπίζεται με εμπιστοσύνη από τους εταίρους μας, ως ισότιμο μέλος και όχι σαν μαύρο πρόβατο. Ότι, μετά από πρωτοβουλίες του Πρωθυπουργού, μετέχει στο νέο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας με δυνατότητα άντλησης 12 δις ευρώ. Ότι, μετά από αίτημά του, έχουμε τη μέγιστη δυνατή ευελιξία στη χρήση κοινοτικών πόρων, γεγονός που επιτρέπει να αντλήσουμε άμεσα -και χωρίς εθνική συμμετοχή- κοινοτικούς πόρους 6,5 δις ευρώ, Ότι οι τράπεζές μας μπορούν να διαθέτουν ομόλογα του Δημοσίου ως ενέχυρα στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, να εξασφαλίζουν και να παρέχουν φθηνή χρηματοδότηση 10 δις στην πραγματική οικονομία. Και βέβαια ότι απαλλαγήκαμε -μετά την ενεργοποίηση της ρήτρας γενικής διαφυγής από τους περιορισμούς του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης- από τη δέσμευση για πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ.
Το συμπέρασμα είναι ξεκάθαρο: Η Ευρώπη καλύπτει σήμερα με εμπιστοσύνη την Πατρίδα μας και μας διευκολύνει περισσότερο απ’ ό,τι χθες. Στις κρίσιμες, όμως, ώρες που περνούμε όλοι οι λαοί της, οφείλει να γίνει Προμηθέας και όχι Επιμηθέας. Το ποτήρι δεν αρκεί να είναι μισογεμάτο. Επιβάλλεται να ξεχειλίσει. Σήμερα, όχι αύριο.
Πολιτική