Κορύφωση της ζέστης σήμερα με τον υδράργυρο να αγγίζει σε κάποιες περιοχές της χώρας ακόμα και τους 42 βαθμούς Κελσίου.
Όπως αναφέρει η ΕΜΥ, η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε υψηλά επίπεδα και στη Θεσσαλία, τη Φθιώτιδα, τη Βοιωτία και την ανατολική Πελοπόννησο θα φτάσει κατά τόπους τους 40 με 41 και πιθανόν στη Θεσσαλία τους 42 βαθμούς Κελσίου.
Στα βόρεια αρχικά αίθριος καιρός αλλά από το μεσημέρι θα αναπτυχθούν νεφώσεις και θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι και πρόσκαιρες καταιγίδες που κατά τόπους στην κεντρική, την ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη θα είναι έντονες.
Οι άνεμοι στα νότια θα είναι δυτικοί βορειοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ. Στα υπόλοιπα θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις 3 με 4, στρεφόμενοι από το απόγευμα σε βορειοδυτικούς 4 με 5 μποφόρ με περαιτέρω ενίσχυση το βράδυ.
Ειδικότερα για την Αττική, πρόσκαιρες νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες και η θερμοκρασία από 23 έως 39 βαθμούς Κελσίου ενώ στα παραθαλάσσια η μέγιστη 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.
Στη Θεσσαλονίκη, από το μεσημέρι θα αναπτυχθούν νεφώσεις και θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι και μεμονωμένες καταιγίδες. Βελτίωση το βράδυ και η θερμοκρασία από 24 έως 36 βαθμούς Κελσίου.
Κίνδυνος για φωτιές
Σύμφωνα με το meteo.gr, το υψηλότερο επίπεδο επικινδυνότητας (εν δυνάμει μη ελεγχόμενες) αναμένεται να βρεθούν σήμερα οι ανατολικές ηπειρωτικές περιοχές της χώρας μας, με βάση τον πυρό-μετεωρολογικό δείκτη του Haines. Ο συγκεκριμένος δείκτης αποτιμά την αναμενόμενη συμπεριφορά δασικών πυρκαγιών με βάση το προφίλ της κατώτερης τροπόσφαιρας (0 – 3 km). Η παρουσία θερμών και πολύ ξηρών αερίων μαζών πάνω από την χώρα μας το Σάββατο 03/08/2019, αποτελεί στοιχείο που δυνητικά μπορεί να οδηγήσει στην εμφάνισης ακραίας συμπεριφοράς πυρκαγιών. Η ανάπτυξη των δεικτών για τον κίνδυνο εκδήλωσης και εξάπλωσης πυρκαγιών γίνεται στα πλαίσια του διασυνοριακού προγράμματος DISARM: Drought and fIre ObServatory and eArly waRning system στο οποίο το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών / meteo.gr είναι συντονιστής
Επίσης, κατά τον χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη (www.civilprotection.gr), προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για τις εξής περιοχές:
· Περιφέρεια Θεσσαλίας (Λάρισα, Μαγνησία)
· Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (Φθιώτιδα, Φωκίδα, Βοιωτία, Εύβοια)
· Περιφέρεια Αττικής (συμπεριλαμβανομένης και της νήσου Κυθήρων)
· Περιφέρεια Πελοποννήσου (Λακωνία)
Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr) του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις Περιφέρειες και τους Δήμους των ανωτέρω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.
Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κ.α.
Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.
ellada
Tags: Αττική, ζέστη, καύσωνας, φωτιά