Καριόκες σπιτικές, σαν του παλιού καιρού

Οι καριόκες είναι ένα μεγάλο κομμάτι των γευστικών αναμνήσεων από τα  παιδικά μου χρόνια. Ανοίγοντας ένα κουτί με τυλιχτά από ζαχαροπλαστείο, έχω να σκεφτώ δύο μόνο γλυκά. Τις καριόκες και τα παστάκια που έτρωγα ως παιδί. Τα υπόλοιπα τα παραμέριζα, αφήνοντάς τα για τους άλλους. Σε μεγάλη ανάγκη τα αναζητούσα και τα καταβρόχθιζα κι αυτά, δεν λέω, αλλά η προτίμησή μου δεν ήταν άλλη από τις σοκολατένιες καριόκες και τα αφράτα παστάκια που έλιωναν στο στόμα.

Τώρα πια δεν βρίσκω πουθενά ούτε καριόκες της προκοπής ούτε ζουμερά παστάκια με υγρό παντεσπάνι και νόστιμη μους σοκολάτας. Τα περισσότερα μου θυμίζουν στην υφή αφρό ξυρίσματος (λες και έχω φάει δηλαδή…) και όσο για τις καριόκες… τι κι αν υπάρχουν σε όλα τα ζαχαροπλαστεία της Ελλάδας, συνήθως είναι άνοστες και εντελώς αδιάφορες. Είναι πολύ δύσκολο να πετύχει κάποιος τις τέλειες, αυτές που θα σε κάνουν να μη σηκωθείς από την καρέκλα, αν δεν βρεθείς με μια αγκαλιά άδεια αλουμινόχαρτα και χείλη πασαλειμμένα με σοκολάτα.
Τολμώ να πω ότι η συνταγή είναι από τις πάρα πολύ καλές! Μπελαλίδικη, χρονοβόρα, κουραστική, ζόρικη αλλά φανταστική σε γεύση. Τις φτιάχνεις την πρώτη φορά και λες, «οκ τέλειες, αλλά του χρόνου πάλι θα περάσω αυτό το μανίκι». Τις φτιάχνεις ξανά του χρόνου, περνάς ένα δίωρο τυλίγοντάς τις με σοκολάτα και λες «οκ, σε δυο χρόνια πάλι». Τις φτιάχνεις ξανά σε δυο χρόνια και ορκίζεσαι να ξαναφτιάξεις καριόκα σε ορίζοντα πενταετίας! Όμως αυτά τα λέει ο άνθρωπος ο ανυπόμονος και βιαστικός, η Χρυσαυγή δηλαδή. Υπάρχουν και αυτοί οι ευλογημένοι με την αρετή της υπομονής, που δεν θα προβληματιστούν στο να δώσουν χρόνο προκειμένου να φτιάξουν αυτό το υπέροχο σοκολατένιο κέρασμα. Ε, σε αυτούς απευθύνομαι σήμερα!
Καριόκες
(Η συνταγή βγάζει περίπου 75-80 καριόκες ή, σε βάρος, 2 ½ κιλά)

Υλικά:

  • 450 γραμμάρια μπισκότα Πτι-Μπερ
  • 250 γραμμάρια βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
  • 500 γραμμάρια καρύδι ψιλοκομμένο
  • 4 αυγά — βιολογικά κατά προτίμηση
  • 40 γραμμάρια κακάο σε σκόνη
  • 160 γραμμάρια ζάχαρη άχνη
  • 80 γραμμάρια μαύρο ρούμι ή κονιάκ
  • 2 κουταλάκια γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
  • 1400-1500 γραμμάρια κουβερτούρα
  • 3 κουταλάκια του γλυκού βούτυρο

Εκτέλεση:

Παίρνουμε τα μπισκότα. Τα αλέθουμε λίγα – λίγα στο μούλτι μέχρι να γίνουν σκόνη. Τα βάζουμε σε ένα μπολ.
Παίρνουμε τα καρύδια μας και τα ελέγχουμε όλα ένα προς ένα, μήπως έχουν υπολείμματα από τσόφλι ανάμεσά τους. Αυτονόητο αλλά πολύ σημαντικό! Τα αλέθουμε και αυτά στο μούλτι λίγα – λίγα. Τα θέλουμε ψιλοκομμένα αλλά όχι σκόνη. Μόλις τελειώσουμε τη διαδικασία τα βάζουμε και αυτά σε ένα μπολ.
Τοποθετούμε όλα μας τα υλικά ζυγισμένα και μετρημένα στον πάγκο της κουζίνας και αρχίζουμε τη διαδικασία του γλυκού.

Βάζουμε στον κάδο του μίξερ τα αυγά με τη ζάχαρη άχνη και τα χτυπάμε στη δυνατή ταχύτητα μέχρι να γίνουν κρέμα, τουλάχιστον για 2 λεπτά. Προσθέτουμε μέσα στο μείγμα των αυγών το βούτυρο, το κακάο, το εκχύλισμα βανίλιας και το ρούμι ή κονιάκ και χτυπάμε πάλι μέχρι να ομογενοποιηθούν.

Σταματάμε το μίξερ. Προσθέτουμε στο μίγμα τα μπισκότα και χτυπάμε πάλι μέχρι να ενσωματωθούν και να έχουμε μια ζύμη αρκετά μαλακή. Σταματάμε πάλι το μίξερ και αυτή τη φορά ρίχνουμε μέσα στο μίγμα την καρυδόψιχα. Πλέον ανακατεύουμε με το χέρι μας, ζυμώνοντας πολύ καλά μέχρι να ενσωματωθούν τα καρύδια στη ζύμη. Η ζύμη θα εξακολουθεί να είναι πολύ μαλακή. Γι’ αυτό τον λόγο, καλό είναι το ανακάτεμα να το κάνουμε (αν διαθέτουμε) με γάντι μιας χρήσης. Βοηθάει για να μην κολλάει η ζύμη στα χέρια μας.

Το επόμενο στάδιο είναι το ρολάρισμα σε μπαστούνι. Απλώνουμε στον πάγκο μας δύο μεγάλα κομμάτια από διάφανη μεμβράνη. Χωρίζουμε τη ζύμη σε δύο ίσα μέρη και βάζουμε από μισή στο κάθε ένα κομμάτι. Με προσοχή ρολάρουμε το κάθε ένα σε ένα μπαστούνι, τυλίγοντας προσεκτικά την ζύμη. Τα ρολά της ζύμης προσέχουμε να τα φτιάξουμε ομοιόμορφα και το πάχος τους να είναι ίδιο σε όλο τους το μήκος.

Η ποσότητα αυτή βγάζει δύο μπαστούνια των 20 εκατοστών έκαστο. Επίσης στις άκρες τους τα πιέζουμε καλά, ώστε να μοιάζουν σαν να έχουν κοπεί με μαχαίρι κάθετα. Με προσοχή (επειδή η ζύμη είναι αρκετά μαλακή) παίρνουμε τα δύο ρολά και τα βάζουμε μέσα σε ένα πιρέξ ή ταψάκι. Το τοποθετούμε στην κατάψυξη. Αυτό γίνεται για να μην έρθουν σε επαφή με άλλα αντικείμενα μέσα στην κατάψυξη και χαλάσει το σχήμα τους. Μέσα στο πιρέξ θα είναι προστατευμένα μέχρι να παγώσουν.

Τα αφήνουμε στην κατάψυξη μέχρι να σφίξουν εντελώς, σίγουρα δηλαδή ένα βράδυ. Επίσης μπορούμε να τα διατηρήσουμε εκεί για μέρες κι έτσι να «σπάσουμε» τη διαδικασία του χρονοβόρου αυτού γλυκίσματος ώστε να μη μας φανεί κουραστική.

Όταν έρθει η ώρα να καλύψουμε με σοκολάτα τις καριόκες ακολουθούμε την εξής διαδικασία.

Βγάζουμε από την κατάψυξη τα μπαστούνια, τα ξετυλίγουμε και τα κόβουμε σε ροδέλες πάχους 1 εκατοστού. Κατόπιν τις ροδέλες αυτές τις κόβουμε στη μέση σχηματίζοντας δύο ημικύκλια για να έχουν έτσι το κλασικό σχήμα της καριόκας.

Τοποθετούμε όλες τις καριόκες μέσα σε ένα πλατύ σκεύος ή πιρέξ και τις βάζουμε στην κατάψυξη ξανά μέχρι να τις χρειαστούμε για την επικάλυψη με τη σοκολάτα. Τελικό στάδιο, η σοκολάτα.

Κόβουμε ένα αρκετά μεγάλο κομμάτι λαδόκολλας και το τοποθετούμε στον πάγκο της κουζίνας. Ζεσταίνουμε σε μπεν μαρί το 1/3 της κουβερτούρας μαζί με 1 κουταλάκι του γλυκού βούτυρο μέχρι να λιώσουν. Όταν λιώσει εντελώς η σοκολάτα, βγάζουμε το σκεύος από το μπεν μαρί και παίρνουμε το 1/3 από τις καριόκες που έχουμε ήδη στην κατάψυξη.

Βουτάμε μία – μία στη σοκολάτα και την καλύπτουμε γύρω γύρω με σοκολάτα. Τη διαδικασία αυτή την κάνουμε με τη βοήθεια δύο πιρουνιών. Επειδή θέλουμε μόνο να επικαλυφθούν, προσέχουμε στο πάνω μέρος τους να μη συγκρατήσουν μεγάλη ποσότητα σοκολάτας. Για το λόγο αυτό με το πιρούνι αφαιρούμε την περιττή ποσότητα «ξυρίζοντας» το πάνω μέρος της καριόκας όπως βλέπουμε στη φωτογραφία.

Τέλος, τοποθετούμε τις καριόκες μια μια στη λαδόκολλα που έχουμε απλώσει ήδη στον πάγκο της κουζίνας. Κάνουμε αυτή τη διαδικασία μέχρι να τελειώσει όλη η σοκολάτα που έχουμε λιώσει. Με αυτή τη μέθοδο επικαλύπτουμε όλες τις καριόκες, λιώνοντας σταδιακά και τα υπόλοιπα 2/3 της σοκολάτας.

Αφήνουμε τις καριόκες στον πάγκο της κουζίνας μέχρι να στεγνώσει η σοκολάτα και να σφίξει. Όταν έχει σταθεροποιηθεί εντελώς και δεν αφήνει σημάδι από το δάχτυλό μας όταν τις πιάνουμε, τις μεταφέρουμε στο ψυγείο για μισή ώρα, έτσι ώστε η κουβερτούρα να γίνει απόλυτα σκληρή. Προσοχή, να μην ακουμπάει η μια πάνω στην άλλη. Πρέπει να είναι σε ένα ή περισσότερα σκεύη απλωτές.

Τελευταία είναι η διαδικασία τυλίγματος σε αλουμινόχαρτο. Κόβουμε λωρίδες αλουμινόχαρτου σε παραλληλόγραμμα κομμάτια διαστάσεων 15×12 περίπου εκατοστά. Βγάζουμε λίγες – λίγες τις καριόκες από το ψυγείο και τις τυλίγουμε στα αλουμινόχαρτα. Όταν τελειώσουμε όλη τη διαδικασία, τις τοποθετούμε στο ψυγείο όπου και παραμένουν μέχρι την κατανάλωσή τους.

Καλή επιτυχία!

Originally posted 2017-07-05 12:30:17.

Πηγή - idiva.gr

Tags:
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: