Καταγγελίες για «βρώμικα χέρια» δικαστή και εισαγγελέων της έρευνας κατά της διαφθοράς στη Βραζιλία

Αποκαλύψεις που έπεσαν σαν βόμβα αλλά, σύμφωνα με ειδικούς, μπορεί να αποδειχθούν και απλώς πυροτέχνημα έκανε ερευνητική ιστοσελίδα για τον Βραζιλιάνο δικαστή Σέρζιο Μόρο και τους εισαγγελείς της έρευνας κατά της διαφθοράς με την ονομασία «Lava Jato» (Πλύσιμο Εξπρές).

Η ιστοσελίδα The Intercept, συνιδρυτής του οποίου είναι ο Αμερικανός δημοσιογράφος Γκλεν Γκρίνγουολντ, διατύπωσε το βράδυ της Κυριακής βαριές κατηγορίες για πολιτική μεροληψία αφού, χάρη σε «ανώνυμη πηγή», είχε πρόσβαση σε μεγάλο αριθμό ιδιωτικών μηνυμάτων τα οποία ανταλλάχθηκαν κυρίως στο Telegram μεταξύ των εισαγγελέων και του δικαστή Μόρο, αρμόδιων για το «Πλύσιμο Εξπρές».

Οι εν λόγω αξιωματούχοι, οι οποίοι κατηγορούνται για «συστηματική εξαπάτηση» και για «έλλειμμα δεοντολογίας», φέρονται ότι συνωμότησαν για να εμποδίσουν τον πρώην πρόεδρο Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα (2003-2010) να είναι υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές του 2018, για τις οποίες ήταν μακράν το φαβορί στις δημοσκοπήσεις και τις οποίες κέρδισε τελικά ο Ζαΐχ Μπολσονάρου, όπως σημειώνει το ΑΜΠΕ.

Ο ομοσπονδιακός δικαστής Μόρο, ο οποίος έγινε με το «Πλύσιμο Εξπρές» o «Κύριος Καθαρός» σε μια Βραζιλία που μαστίζεται από τη διαφθορά, είναι σήμερα ένα από τα κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης του ακροδεξιού προέδρου, στην οποία είναι υπουργός Δικαιοσύνης.

Όμως το Intercept έχει στην κατοχή του μηνύματα που αποδεικνύουν, όπως υποστηρίζει, πως ο Μόρο, ο οποίος θεωρούνταν απολύτως αμερόληπτος, παραβίασε την κόκκινη γραμμή δίνοντας συμβουλές και οδηγίες στους εισαγγελείς της επιχείρησης «Πλύσιμο Εξπρές» εναντίον του Λούλα, τον οποίο καταδίκασε πρωτόδικα σε φυλάκιση το 2017.

Με την κατηγορία ότι δωροδοκήθηκε με ένα παραθαλάσσιο διαμέρισμα, ο Λούλα καταδικάστηκε και φυλακίστηκε τον Απρίλιο 2018 και εμποδίστηκε από να θέσει υποψηφιότητα για τρίτη προεδρική θητεία. Ο ίδιος δήλωνε ανέκαθεν αθώος και θύμα πολιτικής σκευωρίας με στόχο να τον εμποδίσουν να συμμετάσχει στις εκλογές.

«Ενώ για καιρό διαβεβαίωναν πως είναι απολιτικοί και κίνητρό τους είναι μόνο η μάχη κατά της διαφθοράς, οι εισαγγελείς του Πλυσίματος Εξπρές στην πραγματικότητα συνωμότησαν μεταξύ τους σχετικά με τα μέσα για να εμποδιστεί η επιστροφή στην εξουσία του Λούλα και του κόμματός του, του Κόμματος των Εργαζομένων» καταγγέλλει το Intercept.

Τι μπορεί να συμβεί στη Βραζιλία έπειτα απ” αυτές τις τόσο εκρηκτικές αποκαλύψεις; Νέες δίκες; Η κατάρρευση ολόκληρων τμημάτων της έρευνας κατά της διαφθοράς; Η παραίτηση του υπουργού Δικαιοσύνης; Μια πολιτική κρίση;

Απίθανο, λένε οι περισσότεροι αναλυτές, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ. Μπορεί να πρόκειται για «τρικυμία μέσα σ” ένα ποτήρι νερό, τουλάχιστον αν δεν υπάρξουν άλλες, πιο ενοχοποιητικές διαρροές» έγραψε στο μπλογκ του ο πρώην πρόεδρος Φερνάντο Ενρίκε Καρντόσο.

Στο στάδιο αυτό, οι διαρροές «αποκαλύπτουν ανάρμοστα σχόλια (των ερευνητών), όμως δεν αλλάζουν στην ουσία τη λογική στην οποία βασίσθηκαν οι καταδίκες» προσθέτει.

«Θα υπάρξουν πιθανόν επιπτώσεις, όμως δεν θα γίνει μεγάλο θέμα» λέει επίσης στο Γαλλικό Πρακτορείο ο πολιτικός αναλυτής Ντέιβιντ Φλάισερ.

Ο Κρίστοφερ Γκάρμαν, διευθυντής αρμόδιος για την Αμερική στο Eurasia Group, «δεν πιστεύει ότι θα υπάρξει πολιτική κρίση» ούτε και «νομική δικαιολόγηση της ακύρωσης καταδικών που έχουν ήδη απαγγελθεί», ιδιαίτερα εκείνης του Λούλα σε κάθειρξη οκτώ ετών και δέκα μηνών. Το πολύ-πολύ η υπόθεση αυτή θα επιτρέψει, σύμφωνα με τον Γκάρμαν, να έρθει χρονικά πλησιέστερα η προοπτική να βγει ο Λούλα από τη φυλακή του στην Κουριτίμπα (νότια Βραζιλία) για να τεθεί σε κατ” οίκον περιορισμό. «Οι ψηφοφόροι συνεχίζουν να ζητούν μέτρα για να καταπολεμηθεί η διαφθορά και η κοινή γνώμη δεν θα δει» αυτές τις αποκαλύψεις, αν και πολύκροτες, «σαν ένα πρόβλημα», καταλήγει.

Από την πλευρά τους, οι σύμβουλοι της Infinity Assets υπογράμμισαν πως, σύμφωνα με τους νομικούς, «οι συζητήσεις που υποκλάπηκαν προέρχονταν από ιδιωτικές συνομιλίες», δηλαδή «τίποτε το ασυνήθιστο σε μια διαδικασία του εύρους του Πλυσίματος Εξπρές», μιας πολυπλόκαμης έρευνας η οποία άρχισε πριν από πέντε χρόνια και οδήγησε στη φυλακή εκατοντάδες πολιτικούς και οικονομικούς αξιωματούχους.

Ο δημοσιογράφος Γκλεν Γκρίνγουολντ, ο οποίος ήταν αυτός που δημοσιοποίησε τις αποκαλύψεις του Έντουαρντ Σνόουντεν για την αμερικανική υπηρεσία πληροφοριών NSA, ανακοίνωσε πως οι αποκαλύψεις της Κυριακής δεν είναι παρά η αρχή μιας μακράς σειράς διαρροών που φέρνουν σε πολύ δύσκολη θέση γνωστές πολιτικές προσωπικότητες. «Το υλικό που έχουμε είναι τεράστιο», διαβεβαίωσε το Γαλλικό Πρακτορείο ο Λεάντρο Ντεμόρι, εκτελεστικός διευθυντής του The Intercept Brasil.

Ενώ ο Ζαΐχ Μπολσονάρου, ο οποίος είναι γενικά πολυγραφότατος στο Twitter, παρέμενε χθες, Δευτέρα, σιωπηλός, ο Φερνάντο Χαντάντ, ο υποψήφιος της αριστεράς που έχασε στις προεδρικές εκλογές, ζήτησε από το βράδυ της Κυριακής να αρχίσει έρευνα γι” αυτό που σύμφωνα με τον ίδιο μπορεί να είναι «το μεγαλύτερο θεσμικό σκάνδαλο του δημοκρατικού πολιτεύματος».

(?)

Πηγή: diethnh

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: