Στη Διαρκή Επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής εισάγεται αύριο με την κοινοβουλευτική διαδικασία του «επείγοντος» το νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Άμυνας για την απόκτηση των 18 Rafale.
Το σχέδιο νόμου με τίτλο «Έγκριση σχεδίων συμβάσεων στον τομέα της άμυνας» κατατέθηκε πριν λίγο και σε αυτό συμπεριλαμβάνονται όλες οι σχετικές συμβάσεις απόκτησης των 6 καινούργιων και των 12 μεταχειρισμένων γαλλικών μαχητικών αεροσκαφών. Την προμήθεια των νέων όπλων που θα φέρουν καθώς και την υποστήριξή τους.
Σύμφωνα με τον προγραμματισμό της Βουλής, η συνεδρίαση της Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων θα ξεκινήσει αύριο (12/01) το μεσημέρι, μετά την ολοκλήρωση της πρώτης συνεδρίασης της ίδιας κοινοβουλευτικής Επιτροπής που θα επεξεργαστεί το νομοσχέδιο του υπουργείου Εξωτερικών για την επέκταση των χωρικών μας υδάτων στο Ιόνιο στα 12 ναυτικά μίλια.
Το νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Άμυνας για την απόκτηση των Rafale θα εισαχθεί στην Ολομέλεια για συζήτηση και ψήφιση την ερχόμενη Πέμπτη 15 Ιανουαρίου. Η συζήτηση στην Επιτροπή Εξοπλιστικών Προγραμμάτων της Βουλής θα διαρκέσει δυο ημέρες. Ακολούθως, οι συμβάσεις θα περάσουν στην Ολομέλεια της Βουλής, προκειμένου να συζητηθούν την Πέμπτη 14 και την Παρασκευή 15 Ιανουαρίου.
Το «παρών» στην Ολομέλεια θα δώσουν ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο υφυπουργός Αλκιβιάδης Στεφανής, ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας (ΓΕΕΘΑ), στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, καθώς και ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας (ΓΕΑ), Γεώργιος Μπλιούμης.
Στόχος της ηγεσίας του υπουργείου είναι να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες ψήφισης της σύμβασης καθώς το τελευταίο δεκαήμερο του μήνα αναμένεται στην Αθήνα η Γαλλίδα υπουργός Άμυνας, Φλοράνς Παρλί, για τις οριστικές υπογραφές της συμφωνίας.
Ο ρυθμός με τον οποίο θα έρχονται στη χώρα μας τα αεροσκάφη
Από τα 18 μαχητικά, κάποια θα είναι μεταχειρισμένα και θα έρθουν άμεσα στην Αθήνα, ενώ τα υπόλοιπα θα είναι καινούργια και υπολογίζεται ότι θα μας στοιχίσουν όλα μαζί περίπου 2,32 δισεκατομμύρια ευρώ.
Τα πρώτα έξι μεταχειρισμένα θα ξεκινήσουν να παραδίδονται περίπου 6 μήνες μετά την υπογραφή της σύμβασης, τουτέστιν τον Ιούνιο, με ρυθμό ένα αεροσκάφος ανά μήνα. Η επόμενη εξάδα που θα απαρτίζεται από ολοκαίνουργια μαχητικά θα παραληφθεί περίπου τον Αύγουστο του 2022 ενώ τα τελευταία 6 που θα είναι επίσης μεταχειρισμένα θα παραληφθούν Φεβρουάριο με Μάρτιο του 2023.
Θα πρέπει να έχουμε κατά νου ότι η πρώτη εξάδα υπολογίζεται να είναι ετοιμοπόλεμη περί τα τέλη του έτους, η δεύτερη στο τέλος του 2022 και η τρίτη το καλοκαίρι του 2023.
Συν τοις άλλοις, στις 25 Ιανουαρίου αναμένεται η άφιξη στην ελληνική πρωτεύουσα της υπουργού Άμυνας της Γαλλίας Φλοράνς Παρλί προκειμένου να υπογράψει και αυτή από την πλευρά της τη σχετική σύμβαση.
Η κ. Παρλί θα έχει στις αποσκευές της και τη νέα βελτιωμένη πρόταση αναφορικά με την απόκτηση και φρεγατών. Θυμίζουμε ότι η χώρα μας έχει αποφασίσει να αποκτήσει 4 φρεγάτες αλλά δεν έχει κατασταλάξει ακόμα εάν θα τις αγοράσει από τη Γαλλία ή από τις Ηνωμένες Πολιτείες καθώς σταθμίζει προτάσεις και κόστη. Τώρα αναμένεται να δούμε τι ακριβώς θα μας προσφέρει η Γαλλία επ’ αυτού. Το πιθανότερο είναι να μας προτείνει την απόκτηση τεσσάρων φρεγατών (δύο τύπου FDI και δύο τύπου Belharra) στην τιμή των 3,5 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Πολιτική
Tags: Αεροσκάφη, Βουλή, σύμβαση