Κατατέθηκε το νομοσχέδιο – Αύριο στις 10 ξεκινά η συζήτηση – Βουλή
Αύριο στις 10 το πρωί ξεκινά η συζήτηση στη Βουλή των Ελλήνων επί του νομοσχέδιου με τα προαπαιτούμενα μέτρα της συμφωνίας μεταξύ της Ελλάδας και των Ευρωπαίων εταίρων για τη σύνταξη νέας δανειακής σύμβασης ύψους περίπου 80 δις ευρώ.
Το νομοσχέδιο, που φέρει τον τίτλο Επείγουσες ρυθμίσεις για τη διαπραγμάτευση και σύναψη συμφωνίας με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης (Ε.Μ.Σ), πρέπει να ψηφιστεί μέχρι το βράδυ της Τετάρτης, αν και πηγές του Μεγάρου Μαξίμου δίνουν απόψε περιθώριο ψήφισής του το αργότερο ως την Πέμπτη το πρωί.
Κυβερνητικές πηγές φέρεται να δηλώνουν ότι οι υπογραφές των αρμόδιων για το πολυνομοσχέδιο υπουργών έχουν ήδη μπει, και εκτιμούν ότι οι αλλαγές στη σύνθεση της κυβέρνησης θα πραγματοποιηθούν μετά την ψήφιση, πιθανόν την Πέμπτη.
Το προς ψήφιση νομοσχέδιο, σύμφωνα με πληροφορίες, αποτελείται από τρία κεφάλαια και από 4-6 άρθρα.
Στο Κεφάλαιο Α άρθρο 1, κυρώνεται η απόφαση της Συνόδου Κορυφής της Ευρωζώνης (Euro Summit) της 2.07.2015.
Περιέχονται επίσης δύο διακριτά κεφάλαια, το Κεφάλαιο Β για τη λήψη φορολογικών μέτρων και το Κεφάλαιο Γ για τη ρύθμιση θεμάτων της νομοθεσίας της Κοινωνικής Ασφάλισης, και ειδικά τον περιορισμό των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων.
Όπως προκύπτει και από την ανάγνωση του συμφωνηθέντος κειμένου με τους εταίρους, στο κομμάτι των προαπαιτούμενων φορολογικών μέτρων ιδιαίτερο βάρος δίδεται στην αλλαγή, προς τα πάνω, των περισσότερων συντελεστών του ΦΠΑ, στην αύξηση της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης, και στις αλλαγές στη φορολογία των αγροτών.
Όσον αφορά τον ΦΠΑ, θα υπάρχουν τρεις συντελεστές: 6%, 13% και 23%.
• Ο χαμηλότερος, 6%, ισχύει για φάρμακα, βιβλία και εισιτήρια θεάτρων.
• Ο μεσαίος, 13%, για τα φρέσκα τρόφιμα, την ενέργεια (τιμολόγια ΔΕΗ, φυσικού αερίου), το νερό (εκτός τέλη αποχέτευσης) τη διαμονή σε ξενοδοχεία.
• Και ο υψηλότερος, 23%, για όλα τα τυποποιημένα τρόφιμα, τις μεταφορές (ταξί, εισιτήρια λεωφορείων, πλοίων, κτλ), την εστίαση (εστιατόρια, ταβέρνες, ταχυφαγεία, καφετέριες, φαγητό στο σπίτι, κλπ), τις επισκευαστικές υπηρεσίες, τις ιατρικές υπηρεσίες και τα εισιτήρια θεαμάτων πλην των θεατρικών.
Καταργείται σταδιακά το ειδικό καθεστώς της έκπτωσης του ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου, που θα διατηρηθεί έως και το 2016 μόνο για τα απομακρυσμένα νησιά. Αντισταθμιστικά, όμως, προβλέπεται εισοδηματική ενίσχυση των οικονομικά ασθενέστερων κατοίκων των νησιών.
Όσον αφορά τη φορολογία φυσικών προσώπων, αγροτών και επιχειρήσεων, προβλέπεται:
• Αύξηση της εισφοράς αλληλεγγύης από 1/1/2015 με νέους συντελεστές από 0,7% έως 8% ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος
• Αύξηση από 10% σε 13% του φόρου πολυτελούς διαβίωσης για τα ΙΧ άνω των 2.500 κυβικών, πισίνες, τα αεροσκάφη και σκάφη αναψυχής άνω των 5 μέτρων.
• Αύξηση του φορολογικού συντελεστή των αγροτών από το 13% στο 26%
• Κατάργηση της επιδότησης πετρελαίου για τις αγροτικές καλλιέργειες
• Αυστηρότερα κριτήρια για το πώς ορίζεται το αγροτικό επάγγελμα.
• Αύξηση της φορολόγησης των επιχειρήσεων από το 26% στο 28%
• Αύξηση της προκαταβολής του φόρου των επιχειρήσεων και των επαγγελματιών στο 100%.