Σημαντική εξέλιξη στην υπόθεση της «λίστας Λαγκάρντ» σημειώνεται μετά την κατάθεση του Προέδρου της αρχής για την καταπολέμηση του βρόμικου χρήματος και αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Παναγιώτη Νικολούδη, στον εισαγγελέα Πλημμελιοδικών. Ο κ. Νικολούδης είπε ποιά είναι η πραγματικότητα την οποία αρνούνται να δουν τα πολιτικά κόμματα που μεθόδευσαν την παραπομπή του πρώην υπουργού μόνο και μόνο για να αντλήσουν πολιτικά οφέλη. Ο κ. Νικολούδης καταρρίπτει το «κίνητρο» που θεώρησαν δεδομένο τα πολιτικά κόμματα, του ΠΑΣΟΚ συμπεριλαμβανομένου, προκειμένου να παραπέμψουν τον πρώην υπουργό στο Ειδικό Δικαστήριο. Σύμφωνα με όσα είπε ο Πρόεδρος της Αρχής για το βρόμικο χρήμα, οι συγγενείς του κ. Παπακωνσταντίνου, τα ονόματα των οποίων διαγράφηκαν από τη λίστα, όχι μόνο καλύπτουν τα συγκεκριμένα ποσά, αλλά τα υπερκαλύπτουν με τις φορολογικές τους δηλώσεις και τους φόρους που κατέβαλαν. Ο κ. Νικολούδης, από τη θέση του, έχει πλήρη γνώση όλων των στοιχείων που αφορούν στην υπόθεση και το λέει και ο ίδιος.
Είναι απορίας άξιο γιατί αυτό που βρήκε τόσο γρήγορα, μελετώντας όλα τα στοιχεία, δεν μπόρεσε να το βρει ακόμα η Προκαταρκτική Επιτροπή της Βουλής, η οποία, απόένα σημείο και μετά παίζει, καθαρά, πολιτικά παιχνίδια. Είναι προφανές ότι θέλουν να κρατούν την υπόθεση στην επικαιρότητα για να διατηρούν τα πολιτικά κεκτημένα ή και να τα αυξήσουν, χωρίς να ενδιαφέρονται για την αλήθεια. Η Προκαταρκτική Επιτροπή έχει ξεφύγει από το πλαίσιο της εντολής που της δόθηκε από την Ολομέλεια της Βουλής, να ερευνήσει τυχόν ποινικές ευθύνες πολιτικών προσώπων σχετικά με την αλλοίωση στοιχείων της «λίσταςΛαγκάρντ», η οποία, όπως τονίζει ο κ. Νικολούδης, δεν αποτελεί νομικό έγγραφο, άρα δεν μπορεί να αυσταθήσει κατηγορία για αλλοίωση δημοσίου εγγράφου, ενώ έχει καταρριφθεί και η ύπαρξη «κινήτρου». Επομένως ούτε ο πρώην υπουργός ούτε οι συγγενείς του είχαν κανένα λόγο να επιδιώξουν τη διαγραφή των ονομάτων τους.
Ο κ. Νικολούδης, μεταξύ άλλων, λέει:
Η λίστα Λαγκάρντ δεν είναι νομικό έγγραφο
Ο Παπακωνσταντίνου δεν έχει τη μεγαλύτερη ευθύνη
Από όσους συνεργάστηκα ο πρώην υπουργός είχε το μεγαλύτερο άγχος για έσοδα
Οι συγγενείς του είναι καθαροί
Ειδικότερα, σύμφωνα με στοιχεία που κατατέθηκαν στη Βουλή, ο Πρόεδρος της Αρχής για την καταπολέμηση του βρόμικου χρήματος, αναφέρει, μεταξύ άλλων, στην κατάθεσή του:
«Οι κατάλογοι αυτοί δεν αποτελούν καν »έγγραφο» με την έννοια του αρ. 13 εδ. Γ” ΠΚ διότι δεν είναι γραπτά τα οποία είναι προορισμένα να αποδείξουν «γεγονότα» τα οποία μπορούν να έχουν έννομες συνέπειες».
«Παραπέρα θεωρώ με βάση τα όσα είμαι σε θέση να γνωρίζω και με βάση την παγκοίνως γνωστή τακτική των τραπεζών, ότι ο προαναφερθείς κατάλογος δεν μπορεί τεκμηριωμένα να θεωρηθεί ως λογισμικό κάποιας τράπεζας και στη συγκεκριμένη περίπτωση της ελβετικής τράπεζας HSBC δεδομένου ότι είναι λίαν απίθανο έως αδύνατο να δεχθεί κανείς ότι κάποια τράπεζα τηρεί κατάλογο καταθετών – πελατών με βάση την εθνικότητά τους. Μου φαίνεται δηλαδή απίθανο η εν λόγω τράπεζα να τηρούσε έναν κατάλογο περίπου 2.000 ονομάτων Ελλήνων καταθετών».
«Κατά την επεξεργασία πληροφοριών – καταλόγων του είδους που προανέφερα είναι δυνατόν να γίνεται ανάμειξή τους, διασταύρωσή τους, κατακερματισμός τους με βάση διάφορα κριτήρια π.χ. ύψος ποσού, ιδιότητα προσώπου το οποίο αφορούν κ.λπ. με σκοπό την καλύτερη εκμετάλλευσή τους και δε νομίζω πως οι παραπάνω ενέργειες μπορούν σε καμία περίπτωση να θεωρηθούν πλαστογραφία – νόθευση – παραποίηση εγγράφου διότι υπενθυμίζω οι πληροφορίες – κατάλογοι μπορεί να είναι γραπτό αλλά δεν είναι »έγγραφο»».
«Θεωρώ όμως υποχρέωσή μου να αναφέρω ότι με βάση τα φορολογικά στοιχεία των προαναφερθέντων προσώπων (σ.σ. συγγενείς του κ. Παπακωνσταντίνου) από το έτος 2000 και μέχρι το έτος 2011, των οποίων έχω γνώση, θεωρώ εξαιρετικά απίθανο το ενδεχόμενο τα πρόσωπα αυτά να έχουν τελέσει αδίκημα φοροδιαφυγή [1]ς και σε κάθε περίπτωση με βάση τα εισοδήματα που τα πρόσωπα αυτά δήλωσαν όλα τα έτη του προανέφερα όχι απλώς δικαιολογούνται – καλύπτονται τα ποσά που φέρονται ορισμένοι από αυτούς να έχουν καταθέσει στην ελβετική τράπεζα HSBC αλλά και υπερκαλύπτονται και δικαιολογούνται».
«Στην εκμετάλλευση, αξιοποίηση και χρησιμοποίηση των πληροφοριών του καταλόγου που ονομάστηκε »λίστα Λαγκάρντ [2]» τα ίδια τα γεγονότα απέδειξαν ότι ως κρατική μηχανή κάναμε λάθη. Λάθη στρατηγικής, λάθη τακτικής, λάθη επιλογών και λάθη μεθοδολογίας».
«Για τα λάθη αυτά ευθύνη, όχι κατ” ανάγκη ποινική, έχουν πολλά πρόσωπα και πολλοί φορείς και βεβαίως το δικό του μερίδιο έχει και ο τέως υπουργός Οικονομικών κατά την άποψη μου όμως δεν έχει το μεγαλύτερο».
«Με τον κ. Παπακωνσταντίνου δεν έχω καμία ιδιαίτερη σχέση ούτε είχα ποτέ πέρα από τη συνεργασία μας σε καθαρά θεσμικό επίπεδο. Θεωρώ όμως ότι ως άνθρωπος και ως λειτουργός της Δικαιοσύνης είμαι υποχρεωμένος να πω ότι από όσους συνεργάστηκα σε διάφορα επίπεδα και σε διάφορους τομείς ο κ. Παπακωνσταντίνου είναι ίσως το πρόσωπο που είχε το μεγαλύτερο ενδιαφέρον, τη μεγαλύτερη θέρμη και το μεγαλύτερο άγχος για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής [1] και την αύξηση των δημοσίων εσόδων».
Tags: άνθρωπος, Βουλή, Επικαιρότητα, εργασία, κόμματα, μηχανή, παιχνίδια, πρόσωπο, τράπεζα, φοροδιαφυγή