Της ΛΕΜΟΝΙΑΣ ΒΑΣΒΑΝΗ
Μια νέα προσπάθεια για τόνωση του τουρισμού ενόψει και την θερινής σαιζόν, που πλησιάζει, γίνεται στην Πιερία. Την πρωτοβουλία ανέλαβε το Επιμελητήριο Πιερίας και όπως εξήγησε ο πρόεδρός του κ. Ηλίας Χατζηχριστοδούλου βρήκαν στήριξη και σε άλλους φορείς, την Ένωση Ξενοδόχων Πιερίας, την Ομοσπονδία Ενοικιαζομένων Δωματίων Πέλλας – Πιερίας – Ημαθίας, το δήμο Κατερίνης και την Ένωση Συντακτών Επαρχιακού Τύπου.
Όλοι μαζί ένωσαν τις δυνάμεις τους και ετοιμάζονται να υποδεχτούν όσους επιλέξουν την Πιερία για τις διακοπές τους και για τα ταξίδια τους.
Στο πλαίσιο αυτό πραγματοποίησαν ένα τριήμερο φιλοξενίας εκπροσώπων ΜΜΕ , πραγματοποιώντας ξεναγήσεις σε χώρους πολιτιστικού ενδιαφέροντος, αλλά και παρουσιάζοντας παραδοσιακές γεύσεις του τόπου μαγειρεμένες με ευφάνταστο τρόπο.
Δίον – Νέα Υόρκη – Δίον
Μπορεί αρκετές αρχαιότητες να έλλειπαν από το Αρχαιολογικό Μουσείο Δίου, όμως στην είδηση πως παρουσιάζονται στην έκθεση με τίτλο «Θεοί και Άνθρωποι στον Όλυμπο- Το Αρχαίο Δίον Η πόλη του Διός» που πραγματοποιεί το Ίδρυμα Ωνάση στη Νέα Υόρκη με πρωτοβουλία του καθηγητή Δημήτρη Παντερμαλή από τις 23/3 έως τον Ιούνιο, μπορεί κανείς να σταθεί μόνο θετικά. Αυτή η έκθεση αναμένεται να λειτουργήσει ως ο καλύτερος πρεσβευτής τουρισμού του τόπου αυτού και να φέρει επισκέπτες στην Πιερία. Μάλιστα είναι η πρώτη φορά που θα παρουσιαστεί σε έκθεση σύνολο ψηφιδωτών από την «Οικία του Διονύσου» του 2ου αιώνα π.Χ..
Όπως εξήγησε το περασμένο Σάββατο η καθηγήτρια κλασσικής αρχαιολογίας ΑΠΘ και μέλος της Πανεπιστημιακής Ανασκαφής του Δίου κα Σεμέλη Πινγιάτογλου «Το ψηφιδωτό που θα ταξιδέψει στη Νέα Υόρκη είναι ένα από τα καλύτερα σωζόμενα ψηφιδωτά. Και με τη χρηματοδότηση που δόθηκε από το Ωνάσειο μπόρεσε να συντηρηθεί». Μετά το πέρας της έκθεσης θα επανασυνδεθεί και θα βρει στέγη σε χώρο που βρίσκεται δίπλα στο Αρχαιολογικό Μουσείο Δίου.
Όσο για την Πανεπιστημιακή Ανασκαφή η κα Πινγιάτογλου ανέφερε πως συνεχίζεται και ότι την τελευταία 5ετία εστιάζουν περισσότερο σε μεγαλύτερο βάθος για να φέρουν στο φως ελληνιστικά ευρήματα.
Εξήγησε πως το σκάψιμο στην περιοχή είναι δύσκολο γιατί στην ίδια θέση έγιναν ανά τους αιώνες συνεχείς ανοικοδομήσεις και επανάχρηση υλικών.
Θρησκευτικός τουρισμός
Δεδομένου ότι ένα μεγάλο μέρος των επισκεπτών είναι ορθόδοξοι μεγάλη βαρύτητα δίνεται και στο θρησκευτικό τουρισμό. Όπως εξήγησε ο Μητροπολίτης Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνα καθηγητής κ. Γιώργος Χρυσοστόμου, κατά την ξενάγηση στην Ιερά Μονή Αγίου Διονυσίου, υπάρχει ένα 6γλωσσο έντυπο για τον προσκυνηματικό τουρισμό που εκδόθηκε με πρωτοβουλία της Μητρόπολης και του Επιμελητηρίου, τον Οκτώβρη θα γίνει στην περιοχή συνέδριο για το θρησκευτικό τουρισμό, ενώ μέσα στο επόμενο διάστημα (Ιούνιος – Σεπτέμβρη 2016) θα έρθουν Σέρβοι ιερείς για να κάνουν λειτουργία σε Ιερούς ναούς του νομού Πιερίας στη σλαβονική γλώσσα.
Η ναυτική παράδοση του Λιτοχώρου
«Υπήρχε εποχή στο παρελθόν που το 65% του πληθυσμού στον τόπο μας ασχολούνταν με την αλιεία». Αυτό ανέφερε ο πρόεδρος του Ναυτικού Μουσείου Λιτοχώρου Ιωάννης Τριανταφύλλου, εξηγώντας πώς έφτασε στο Λιτόχωρο η ναυτική παράδοση, το γεγονός ότι υπήρχαν ολόκληρες οικογένειες που στρέφονταν στη θάλασσα για να βγάλουν τα προς το ζην.
Για να μη χαθεί αυτή η μνήμη, η Ένωση Ναυτικών Λιτοχώρου ίδρυσε το Μουσείο το 2002. Εκεί ο επισκέπτης μπορεί να δει λιτοχωρίτικα ιστιοφόρα πλοία σε μικρότερες φυσικά διαστάσεις, εξοπλισμό πλοίων (ασυρμάτους, τιμόνι κ.ά.), αλλά και πολλά από τα διπλώματα ναυτικών.
Σε περίοπτη θέση είναι και η ιστορία ενός Λιτοχωρίτη που βοήθησε με τις πληροφορίες που έδωσε στο Ναύαρχο Βότση στον τορπιλισμό του τουρκικού πλοίου Φετίχ Μπουλέντ κατά τον Α’ Βαλκανικό Πόλεμο.
Ο παραδοσιακός Παλιός Παντελεήμονας και οι γεύσεις
Αρχιτεκτονική παραδοσιακή, σπίτια με πέτρα και κεραμίδια. Σοκάκια που οδηγούν στην κεντρική πλατεία όπου βρίσκεται μια εκκλησία, μαγαζάκια με βότανα που θεραπεύουν νου και σώμα, αλλά και κλασσικά καφενεία και ταβέρνες. Ο Παλιός Παντελεήμονας λίγα μόλις χιλιόμετρα πιο βόρεια από το κάστρο του Πλαταμώνα είναι ένας τόπος που συγκεντρώνει επισκέπτες κάθε εποχή. Ορειβάτες, περιπατητές, αλλά και λάτρεις του καλού φαγητού. Των κλασσικών γεύσεων.
Βέβαια στην Πιερία υπάρχει και μια άλλη τάση στις γεύσεις. Παραδοσιακά υλικά να μπλέκονται από βραβευμένους σεφ που δουλεύουν σε εστιατόρια του νομού και το αποτέλεσμα να ικανοποιεί ακόμη και τους πιο απαιτητικούς ουρανίσκους.
Από τη γίδα που συναντά τον τραχανά και από τους λαχανοντολμάδες με πλιγούρι και μανιτάρια δια χειρός του σεφ Ανδρέα Γάβρη, μέχρι τον ποντιακό τανωμένο σορβά, το κουσκούς με θαλασσινά, αλλά και το παγωτό με ρυζόγαλο φτιαγμένα από τον σεφ Θανάση Κοντσέ.
Μια συντονισμένη προσπάθεια κάνουν και οι οινοπαραγωγοί του νομού. Εδώ και λίγα χρόνια έχουν αρχίσει να γίνονται οικογενειακές επιχειρήσεις παραγωγής κρασιού. Με αμπέλια που μεγαλώνουν στην πιερική γη και ετικέτες που κατακτούν ολοένα και περισσότερους λάτρεις του οίνου, τόσο εντός, όσο και εκτός συνόρων. Νέκταρ και αμβροσία, όπως έπιναν οι 12 Θεοί του Ολύμπου.
typosthes.gr-topika
Tags: ΤΟΠΙΚΑ