Κατρούγκαλος: Η εθνική μας θέση διαπραγμάτευσης δεν αφορά μόνο τη χώρα μας

Ο κ. Κατρούγκαλος ανέφερε ότι στο συμβούλιο υπουργών Εργασίας της ΕΕ συζητήθηκε, για πρώτη φορά, όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά για οποιαδήποτε χώρα που ήταν σε πρόγραμμα προσαρμογής, το θέμα των εργασιακών μεταρρυθμίσεων

Η εθνική μας θέση διαπραγμάτευσης δεν αφορά μόνο τη χώρα μας, αλλά, συνολικά, το μέλλον της εργασίας στην Ευρώπη, ακριβώς γιατί το μνημόνιο συνδέει τις μεταρρυθμίσεις με την επιλογή των βέλτιστων ευρωπαϊκών πρακτικών», δηλώνει στο ΑΜΠΕ ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος, ο οποίος συμμετείχε σήμερα στο συμβούλιο υπουργών Εργασίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Λουξεμβούργο, ενόψει της κρίσιμης διαπραγμάτευσης για την εργασιακή μεταρρύθμιση

Ο κ. Κατρούγκαλος αναφέρει ότι στο συμβούλιο υπουργών Εργασίας της ΕΕ συζητήθηκε, για πρώτη φορά, όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά για οποιαδήποτε χώρα που ήταν σε πρόγραμμα προσαρμογής, το θέμα των εργασιακών μεταρρυθμίσεων. Όπως επισημαίνει, αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό, «γιατί, μέχρι τώρα, αυτές οι μεταρρυθμίσεις εγκρίνονταν από το Eurogroup, χωρίς να έχουν καμία συμμετοχή οι αρμόδιοι υπουργοί Εργασίας», σχολιάζοντας ότι είναι ένα μικρό δείγμα της ασυμμετρίας ανάμεσα στην κοινωνική και στην οικονομική διάσταση.

Παράλληλα, ο υπουργός Εργασίας τονίζει σε δήλωσή του ότι αυτά που θα αποφασιστούν στην Ελλάδα τώρα, θα χρησιμοποιηθούν ως βάση αναφοράς για όλες τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, σημειώνοντας, επίσης ότι στο σημερινό συμβούλιο υπουργών Εργασίας παρουσίασε την εθνική θέση διαπραγμάτευσης.

Σύμφωνα με τον κ. Κατρούγκαλο, για κάποια ζητήματα δεν τίθεται θέμα επιλογής καλών πρακτικών, αλλά νομιμότητας και παρανομίας. Για παράδειγμα, όπως αναφέρει, το Συμβούλιο της Ευρώπης ετοίμασε μία σύνοψη της νομολογίας της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Κοινωνικών Δικαιωμάτων, η οποία θεωρεί ότι μία σειρά από μνημονιακές ρυθμίσεις, με κατεξοχήν περίπτωση αυτή του υποκατώτατου μισθού- μικρότερος νόμιμος μισθός για τους νέους απ” ό,τι για τους υπόλοιπους- είναι αντίθετες στον ευρωπαϊκό κοινωνικό χάρτη και, επομένως, παράνομες.

Κατά τη διάρκεια των εργασιών του συμβουλίου υπουργών Εργασίας της ΕΕ, ο κ. Κατρούγκαλος, όπως δήλωσε, υπογράμμισε ότι οι θέσεις των Ελλήνων κοινωνικών εταίρων αποτελούν την εθνική θέση και απορρίπτουν προτάσεις που οι ίδιοι οι εργοδότες θεωρούν ότι δεν τους αφορούν, όπως οι ομαδικές απολύσεις ή η επαναφορά του λοκ-άουτ.

Επιπλέον, είπε ότι η τρίτη βάση αναφοράς του ήταν η Έκθεση της Επιτροπής Ανεξάρτητων Ειδικών, «ακριβώς γιατί καταρτίστηκε με συμφωνία ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων και πραγματικά ανταποκρίνεται σε αυτό που αποτελεί, αυτή τη στιγμή, το μέσο όρο του ευρωπαϊκού κοινωνικού μοντέλου». «Αυτή η Επιτροπή είναι στο μεγαλύτερο μέρος της σαφέστατα υπέρ των εθνικών θέσεων» συμπλήρωσε.

Καταλήγοντας, σημείωσε ότι πρέπει να υποστηριχθούν «οι θέσεις μας, γιατί διαφορετικά η Ελλάδα θα γίνει ένας δυστοπικός καθρέφτης του μέλλοντος της Ευρώπης».

typosthes.gr-Oikonomia

Tags: , , , ,
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: