Κεντροαφρικανική Δημοκρατία: Εννέα Κινέζοι δολοφονούνται σε μεταλλείο

Εννιά Κινέζοι υπήκοοι δολοφονήθηκαν χθες Κυριακή σε μεταλλείο στην περιοχή της Μπαμπαρί, στο κεντρικό τμήμα της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας, όπου μαίνεται εμφύλιος πόλεμος εδώ και χρόνια, δήλωσαν στο Γαλλικό Πρακτορείο ο δήμαρχος της κοινότητας και πηγή προσκείμενη στις δυνάμεις ασφαλείας στην περιοχή.

«Καταμετρήσαμε εννιά πτώματα και δυο τραυματίες», είπε ο Αμπέλ Ματσιπατά, ο δήμαρχος της Μπαμπαρί. Σύμφωνα με τον ίδιο, τα θύματα ήταν Κινέζοι πολίτες που εργάζονταν σε μεταλλείο της «εταιρείας Gold Coast Group», περίπου 25 χιλιόμετρα από την κοινότητα, και δέχθηκαν επίθεση από «ένοπλους» περί τις 05:00.

Πηγή προσκείμενη στις δυνάμεις ασφαλείας της περιοχής επιβεβαίωσε την επίθεση, τον απολογισμό της και την υπηκοότητα των θυμάτων.

Όταν επικοινώνησε μαζί της το Γαλλικό Πρακτορείο, η πρεσβεία της Κίνας δεν θέλησε να δώσει συνέχεια προς το παρόν.

Οι αρχές δεν έδωσαν περισσότερες λεπτομέρειες για τις περιστάσεις της επίθεσης, για την οποία δεν έχει υπάρξει ανάληψη της ευθύνης σε αυτό το στάδιο.

Τα πτώματα των θυμάτων μεταφέρθηκαν χθες στο τέλος της ημέρας στο νοσοκομείο Αμιτιέ, στην Μπανγκί, όπου μετέβησαν ο πρεσβευτής της Κίνας, ο Λι Τσινφένγκ, και η υπουργός Εξωτερικών Σιλβί Μπαϊπό Τεμόν, διαπίστωσε δημοσιογράφος του AFP.

Με ανακοίνωσή του χθες Κυριακή, ο Συνασπισμός Πατριωτών για την Αλλαγή (Coalition des patriotes pour le changement, CPC), συμμαχία οργανώσεων ανταρτών που σχηματίστηκε το 2020 κι έχει σκοπό να ανατρέψει τον πρόεδρο Φοστάν Αρκάνζ Τουαντερά, διέψευσε πως είχε οποιαδήποτε ανάμιξη στην επίθεση, κατήγγειλε αυτή την «ειδεχθή και βάρβαρη» ενέργεια και κατηγόρησε «ρώσους μισθοφόρους της Βάγκνερ» πως τη διέπραξαν.

Η Κεντροαφρικανική Δημοκρατία —η δεύτερη λιγότερο ανεπτυγμένη χώρα στον πλανήτη, σύμφωνα με τον ΟΗΕ— έχει μετατραπεί από το 2013 σε θέατρο εμφυλίου πολέμου, εξαιρετικά φονικού τα πρώτα χρόνια, η ένταση του οποίου μειώθηκε πάντως από το 2018 και μετά.

Στα τέλη του 2020, οι ισχυρότερες από τις διάφορες ένοπλες οργανώσεις που μοιράζονταν τότε τα δυο τρίτα της επικράτειας εξαπέλυσαν, λίγο προτού διεξαχθούν εκλογές, επίθεση εναντίον της Μπανγκί και ο κ. Τουαντερά κάλεσε τη Μόσχα να σώσει τον στρατό του, που αντιμετώπιζε τεράστιες ελλείψεις.

Εκατοντάδες Ρώσοι παραστρατιωτικοί κατέφθασαν κατόπιν για να ενισχύσουν μερικές εκατοντάδες που βρίσκονταν ήδη στη χώρα από το 2018. Μπόρεσαν, σε μερικούς μήνες, να απωθήσουν την επίθεση των ανταρτών, κατόπιν να ανακτήσουν εδάφη και πόλεις που κατείχαν. Αλλά δίχως να καταφέρουν να αποκαταστήσουν σε όλη τη χώρα και μόνιμα την εξουσία του κράτους της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

.

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: