Κέικ καρύδας


Υλικά

Για το κέικ

  • ανάλατο βούτυρο για το γρασάρισμα
  • 240 γρ. αλεύρι
  • 150 γρ. αποξηραμένα φρούτα
  • 1 κ.γ. μπείκιν πάουντερ
  • 1 κ.γ. αλάτι
  • 250 γρ. ζάχαρη
  • 3 αυγά κρόκοι – ασπράδια χωριστά
  • 200 γρ. μαγιονέζα
  • 150 γρ. γάλα καρύδας
  • 1 κ.σ. βουτυρόγαλα ή γιαούρτι με λίγο νερό ή ξινόγαλα
  • 2 κ.γ. εκχύλισμα καρύδας
  • 2 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας


Για τη μαρέγκα

  • 6 αυγά ασπράδια
  • 250 γρ. ζάχαρη
  • 200 γρ. ζαχαρωμένη καρύδα κομματιασμένη
  • 100 ml νερό

Εκτέλεση

Για το κέικ

  • Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160 βαθμούς.
  • Παίρνουμε 3 αποσπώμενες φόρμες κέικ των 22 εκ. και καλύπτουμε με λαδόκολλα, βουτυρώνουμε καλα και αφήνουμε στην άκρη.
  • Σε ενα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι, τα αποξηραμένα φρούτα, το μπείκιν πάουντερ και το αλάτι. Αφήνουμε στην άκρη.
  • Βάζουμε τη ζάχαρη και τους κρόκους αυγών στο μπολ του μίξερ με το φτερό. Ανακατεύουμε μέχρι το μείγμα να αφρατέψει.
  • Προσθέτουμε τη μαγιονέζα, το γάλα καρύδας, το βουτυρόγαλα, το εκχύλισμα καρύδας και το εκχύλισμα βανίλιας. Ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί.
  • Καθώς το μίξερ χτυπάει, ρίχνουμε σιγά σιγά τα στέρεα υλικά μέχρι το μείγμα να σφίξει.
  • Μεταφέρουμε το μείγμα σε ένα μπολ και αφήνουμε στην άκρη.
  • Καθαρίζουμε τον κάδο του μίξερ, τον σκουπίζουμε καλά και βάζουμε τα ασπράδια αυγών.
  • Αντικαθιστούμε το φτερό με ένα σύρμα.
  • Χτυπάμε τα ασπράδια μέχρι να αφρατέψουν καλά και τα αναμειγνύουμε με απαλές κινήσεις στο μείγμα του κέικ.
  • Χωρίζουμε το μείγμα στις προετοιμασμένες φόρμες και απλώνουμε με μια μαρίζ.
  • Χτυπάμε τις φόρμες ελαφρά στον πάγκο να αποβάλλουν τις μεγάλες φούσκες.
  • Ψήνουμε για περίπου 25 λεπτά μέχρι μια οδοντογλυφίδα να εισέρχεται στη μέση και να εξέρχεται καθαρή.
  • Αφήνουμε τα κέικ να κρυώσουν για 20 λεπτά στις φόρμες.
  • Αναποδογυρίζουμε στις σχάρες και αφήνουμε να κρυώσουν.

Για τη μαρέγκα

  • Σε ένα μίξερ χτυπάμε τα ασπράδια αυγών σε ένα μπολ μέχρι να αφρατέψουν, για 5-7 λεπτά. Αφήνουμε στην άκρη.
  • Βράζουμε τη ζάχαρη με 100 ml νερό σε μια μεγάλη κατσαρόλα με ένα θερμόμετρο.
  • Βράζουμε, χωρίς να ανακατεύουμε μέχρι το θερμόμετρο να δείξει 120 βαθμούς, για 4-5 λεπτά.
  • Με το μίξερ στη χαμηλή ταχύτητα, σιγά σιγά περιχύνουμε το ζεστό σιρόπι στα ασπράδια αυγών μέχρι να αναμειχθούν καλά.
  • Αυξάνουμε την ταχύτητα και χτυπάμε μέχρι η μαρέγκα να γίνει παχύρευστη και λεία, για 3 λεπτά ακόμη.

Διακόσμηση

  • Βάζουμε μία στρώση κέικ σε μία πιατέλα και απλώνουμε 3 κούπες από τη μαρέγκα πάνω στο κέικ.
  • Πασπαλίζουμε με ¼ της κούπας καρύδα.
  • Επαναλαμβάνουμε με τη δεύτερη στρώση και τοποθετούμε την υπόλοιπη στρώση από πάνω.
  • Καλύπτουμε την επιφάνεια και τα πλάγια με την υπόλοιπη μαρέγκα και το εξωτερικό του κέικ με την υπόλοιπη καρύδα, πιέζοντας ελαφρά να κολλήσει.
  • Αφήνουμε το κέικ να κρυώσει για 30 λεπτά για να σφίξει η μαρέγκα.
  • Το σερβίρουμε κρύο ή σε θερμοκρασία δωματίου.


Πηγή - idiva.gr

Tags:
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: