Κέϊκ σοκολάτας με ζαχαρούχο γάλα και γλάσο σοκολάτας


Μια υπέροχη συνταγή για ένα λαχταριστό σοκολατένιο κέϊκ με ζαχαρούχο γάλα κόκα κόλα και γλάσο σοκολάτας. Εύκολο στη παρασκευή του ακαταμάχητο στη γεύση του.

Υλικά

  • Για το κέϊκ:
  • 1/2 κουτί ζαχαρούχο γάλα [200 ml περίπου]
  • 115 γρ. αλεύρι
  • 60 γρ. βούτυρο λιωμένο
  • 2 κ.σ. κακάο
  • 100 ml αεριούχο ποτό coca cola
  • 1 κ.γ. μπέϊκιν πάουντερ
  • 1/2 κ.γ. σόδα μαγειρικής
  • Υλικά για το γλάσο:
  • 380 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα σπασμένη σε μικρά κομματάκια [*]
  • 3/4 φλ. κρέμα γάλακτος
  • Για το σιρόπι:
  • 250 ml νερό
  • 160 γρ. ζάχαρη

Εκτέλεση

  1. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 150 βαθμούς και βουτυρώνετε ένα στρογγυλό ταψάκι 24 εκ. περίπου με αποσπώμενο πάτο, ή στρώστε λαδόκολλα σε ένα αντίστοιχο κοινό ταψάκι.
  2. Για το κέϊκ: Λιώνετε το βούτυρο και το βάζετε σε μπολ. Προσθέτετε το ζαχαρούχο γάλα και το ανακατεύετε ζωηρά με το χέρι ή με μίξερ χειρός σε χαμηλή ταχύτητα,να ενσωματωθεί.
  3. Σε άλλο μπολ κοσκινίζετε το αλεύρι, τη σκόνη κακάου, το μπέϊκιν πάουντερ και τη σόδα. Ρίχνετε το μείγμα αλευριού σταδιακά και εναλλάξ με τη κόκα κόλα, στο μείγμα γάλακτος συνεχίζοντας το χτύπημα μέχρι να ομογενοποιηθούν.
  4. Ρίχνετε το μείγμα στο ταψάκι και το ψήνετε στο προθερμασμένο φούρνο για 30-40 λεπτά. Το βγάζετε από το φούρνο, το αφήνετε 10 λ να σταθεί και μετά το ξεφορμάρετε σε σχάρα να κρυώσει εντελώς. Μόλις κρυώσει τελείως, με ένα κοφτερό μαχαίρι κόβετε το παντεσπάνι οριζοντίως σε 2 ισόπαχους δίσκους. Τις αφήνετε προσεκτικά στην άκρη.
  5. Για το γλάσο σοκολάτας: Σε κατσαρολάκι βάζετε τη κρέμα γάλακτος και τα κομματάκια κουβερτούρας, σε χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας διαρκώς [να μη κολήσει και καεί] με μια σπάτουλα, μέχρι να λιώσει η κουβερτούρα και να έχετε ένα λείο και βελούδινο μείγμα. Το αφήνετε στην άκρη να κρυώνει ανακατεύοντας ανά διαστήματα.
  6. Για το σιρόπι: Βράζετε το νερό με τη ζάχαρη για 3 λ περίπου από την ώρα που θα αρχίσει ο βρασμός. Το κατεβάζετε από τη φωτιά και το αφήνετε να κρυώσει ελαφρώς.
  7. Για τη συναρμολόγηση: Βάζετε στο ταψί που ψήσατε το κέϊκ τον κάτω “δίσκο” που ήδη έχετε κόψει και με τη βοήθεια ενός πινέλου τον εμποτίζετε με το μισό σιρόπι. Αλείφετε από πάνω το μισό γλάσο. Σκεπάζετε το γλάσο με τον επάνω δίσκο και τον εμποτίζετε με το άλλο μισό σιρόπι. Αλείφετε με το άλλο μισό γλάσο και το αφήνετε να κρυώσει. Για να σερβίρετε το ξεφορμάρετε και διακοσμείτε [προαιρετικά] με φλούδα σοκολάτας.

[*] Για μικρότερη δόση γλάσου βάλτε 250 γρ. κουβερτούρα και  1/2 φλ. τσαγιού κρέμα γάλακτος.


Πηγή - idiva.gr

Tags:
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: