Συνάντηση για την σωτηρία του παλαιού δικαστικού μεγάρου Κομοτηνής που παρουσιάζει τεράστια προβλήματα στατικής επάρκειας πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα ανάμεσα στον γενικό γραμματέα του υπουργείου Δικαιοσύνης Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Κωνσταντίνο Κοσμάτο, τον πρόεδρο του δικηγορικού συλλόγου Ροδόπης, Γιώργο Κυμπαρίδη και τον πρώην υφυπουργό Δικαιοσύνης, Γιώργο Πεταλωτή.
«Συμφωνήσαμε με τον γενικό γραμματέα κ. Κοσμάτο να απευθύνουμε ένα έγγραφο αίτημα προς την αντιπεριφέρεια Ροδόπης ώστε να συνταχθεί μια προμελέτη για το κόστος του θόλου του παλαιού δικαστικού μεγάρου ο οποίος εξαιτίας πεπαλαιωμένων συγκωλήσεων παρουσιάζει φοβερή διαρροή υδάτων εντός του κτηρίου με αποτέλεσμα οι φθορές από αυτό το σημείο να είναι πολύ μεγάλες», τόνισε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο πρόεδρος του δικηγορικού συλλόγου Ροδόπης.
Σύμφωνα με τον κ. Κυμπαρίδη δόθηκε η δέσμευση του γενικού γραμματέα για την εξεύρεση ενός ευρωπαϊκού προγράμματος που θα μπορέσει να στηρίξει την αναπαλαίωση του κτηρίου και να ενταχθεί στο ΕΣΠΑ. Στο μεταξύ, το Ταμείο Χρηματοδοτήσεως Δικαστικών Κτηρίων (ΤΑΧΔΙΚ) εμφανίζεται, διά του προέδρου του, θετικό για την αναπαλαίωση του ιστορικού αυτού κτηρίου της Κομοτηνής με τη μεγάλη συμβολική σημασία, καθώς εκεί έλαβε χώρα στις 14 Μαΐου 1920 η παράδοση της πόλης στην ελληνική διοίκηση.
Το παλαιό δικαστικό μέγαρο Κομοτηνής εκτιμάται ότι χτίστηκε το 1870 από Ολλανδό αρχιτέκτονα ως Διοικητήριο της Οθωμανικής Διοίκησης της τότε «Γκιουμουλτζίνας» (παλαιότερο όνομα της Κομοτηνής).
Μετά το 1920 με τις συνθήκες του Νεϊγύ και των Σεβρών η Θράκη ενσωματώθηκε στο ελληνικό κράτος και η Μεραρχία Σερρών με τον Παμίκο Ζυμβρακάκη παρέλαβε την πόλη στο παλαιό δικαστικό μέγαρο. Το κτήριο έγινε η έδρα της διοίκησης Θράκης η οποία συμπεριλάμβανε τις επαρχίες Κομοτηνής, Σαπών και Ξάνθης. Μετά το 1922 και την συνθήκη της Λωζάνης το 1923, στο κτήριο μεταφέρθηκαν οι δικαστικές αρχές. Το κτήριο στέγαζε τις δικαστικές αρχές μέχρι το 2004.
Πρόταση του προέδρου του δικηγορικού συλλόγου Ροδόπης είναι στο παλαιό δικαστικό μέγαρο Κομοτηνής να στεγαστούν οι υπηρεσίες της δεύτερης έδρας της Σχολής Δικαστών που εδρεύει στην Κομοτηνή ή αυτό να μετατραπεί σε μουσείο δικαιοσύνης.
Στην ίδια συνάντηση τέθηκε και το θέμα της υποστελέχωσης των δικαστικών υπηρεσιών και του Εφετείου Θράκης που εδρεύουν στην Κομοτηνή, όπου σήμερα τα κενά αγγίζουν το 50% των υφιστάμενων οργανικών θέσεων.
ellada
Tags: mega