Κίνητρα και ευκαιρίες στο ελληνικό Real Estate

Μια ανάσα πριν από τα Χριστούγεννα η πανδημία του κορωνοϊού υποχρεώνει τις κυβερνήσεις σε σκληρές αποφάσεις και νέες πρωτοβουλίες. Οι πρώτες αφορούν την παράταση της καραντίνας και την έξοδο του κόσμου από αυτήν την πρωτοφανή συνθήκη και οι δεύτερες τον τομέα της οικονομίας που δοκιμάζεται σκληρά από τον Covid-19, ο οποίος ενέσκηψε μετά την 10ετή χρηματοπιστωτική κρίση.

Το υπουργείο Οικονομικών κατέθεσε στη Βουλή ένα νομοσχέδιο παροχής φορολογικών κινήτρων σε μια προσπάθεια να δημιουργηθούν ευκαιρίες στον τομέα του Real Estate, η εικόνα του οποίου σύμφωνα με την κτηματομεσιτική εταιρεία Vasilopoulos Estates μεταβάλλεται από τα νέα δεδομένα που επέβαλε ο κορωνοϊός, τόσο σε ό,τι αφορά στις πωλήσεις επαγγελματικών χώρων, όσο και στις ενοικιάσεις επαγγελματικών χώρων, δεδομένων των μέτρων τηλεργασίας και καραντίνας. Η εταιρεία εκτιμά ότι οι φορολογικές πρωτοβουλίες θα διευρύνουν τις προοπτικές στον χώρο των ακινήτων στη χώρα μας, με την προσέλκυση ατόμων και εταιρειών υψηλής επενδυτικής ικανότητας, παρά το γενικότερο κλίμα επιβράδυνσης στο ευρωπαϊκό Real Estate.

Αποδέκτες του νομοσχεδίου είναι εργαζόμενοι και αυτοαπασχολούμενοι στο εξωτερικό αλλά και Έλληνες, οι οποίοι κατά τη διάρκεια της κρίσης έφυγαν από τη χώρα (brain drain) και στόχος του η διευκόλυνση της μεταφοράς της φορολογικής κατοικίας τους και της επαγγελματικής δραστηριοποίησης τους στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, δίνεται συγκεκριμένα η δυνατότητα: 1) απαλλαγής από τον φόρο εισοδήματος και από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης του 50% του εισοδήματος που θα αποκτούν οι ενδιαφερόμενοι στην Ελλάδα, για 7 χρόνια και 2) μη εφαρμογής της ετήσιας αντικειμενικής δαπάνης για κατοικία και επιβατικό αυτοκίνητο ιδιωτικής χρήσης. Όπως δήλωσε σχετικά ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, η αρχή αυτής της πρωτοβουλίας έγινε με τον νόμο 4646/2019, που εισήγαγε στη χώρα μας τον θεσμό του «διαμένοντος μη κατοίκου» (Non- Dom), για την προσέλκυση αλλοδαπών φορολογικών κατοίκων, οι οποίοι πραγματοποιούν σημαντικές επενδύσεις στην Ελλάδα επωφελούμενοι από εναλλακτικό καθεστώς φορολόγησης του παγκόσμιου εισοδήματός τους. Στη συνέχεια ο νόμος 4714/2020 επέκτεινε την εναλλακτική φορολόγηση εισοδήματος σε συνταξιούχους του εξωτερικού, οι οποίοι μεταφέρουν τη φορολογική τους κατοικία στην πατρίδα μας και τώρα εδραιώνεται η θέσπιση φορολογικών κινήτρων, με συγκεκριμένες προϋποθέσεις, για την προσέλκυση αλλοδαπών εργαζόμενων και αυτοαπασχολούμενων, αλλά και Ελλήνων που έφυγαν από τη χώρα στη διάρκεια της οικονομικής κρίσης, ώστε να μεταφέρουν τη φορολογική τους κατοικία και να δραστηριοποιηθούν επαγγελματικά με έδρα την Ελλάδα.

O κορωνοϊός έπληξε τη ραγδαία ανάπτυξη των τουριστικών ακινήτων και των εμπορικών καταστημάτων, έδωσε όμως ώθηση στους αποθηκευτικούς χώρους (τύπου logistics), στα λεγόμενα ευέλικτα γραφεία που παρέχουν πολλαπλές επιλογές και υπηρεσίες, όπως γραφεία αποκλειστικής χρήσης, αίθουσες συμβουλίων, ακόμα και εγκατάσταση φορολογικής έδρας και επαγγελματική διεύθυνση, καθώς και στις ευρύχωρες κατοικίες στα προάστια μακριά από το κέντρο. Η αγορά σπιτιού και οι πωλήσεις ακινήτων ενδέχεται να αποκτήσουν σύντομα διαφορετικά χαρακτηριστικά, όπως συμβαίνει σε άλλες Ευρωπαϊκές μητροπόλεις, αφού καλούνται να καλύψουν νέες ανάγκες με βασικότερη όλων την καλή υγεία των ενοίκων τους. Οι υποψήφιοι, δηλαδή, αγοραστές ή ενοικιαστές θα αναζητούν πλέον ακίνητα σε περιοχές πιο αραιοκατοικημένες, με μεγαλύτερα σπίτια ή ακόμα καλύτερα μεζονέτες, στις οποίες κάποια δωμάτια μπορούν να διαμορφωθούν σε γραφείο. Όπως πιστοποιεί η Vasilopoulos Estates, οι τιμές των κατοικιών στη χώρα μας παραμένουν χαμηλότερες συγκριτικά με τα ανώτατα επίπεδα της περιόδου πριν από την εκδήλωση της χρηματοπιστωτικής κρίσης, και σίγουρα χαμηλότερες από πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες που εφάρμοσαν αντίστοιχους νόμους νωρίτερα. Γίνεται, λοιπόν, κατανοητό ότι υπάρχει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στην κτηματομεσιτική αγορά, και αυτό το νέο νομοσχέδιο δίνει ένα επιπλέον κίνητρο για επενδύσεις στα ακίνητα στην Ελλάδα.

Η τρέχουσα πολιτική σταθερότητα και η αποφασιστικότητα της ελληνικής κυβέρνησης να περιορίσει τη φοροδιαφυγή και να υιοθετήσει πολιτικές υπέρ της αγοράς ενισχύουν την ελπίδα ότι το δεύτερο μισό του 2021, οπότε και εκτιμάται ότι η κρίση του κορωνοϊού θα έχει τεθεί υπό έλεγχο, η ελληνική αγορά ακινήτων θα αποτελέσει επίσης τμήμα της στρατηγικής των ξένων επενδυτών. Η πρόσφατη διαδικτυακή ημερίδα που διοργανώθηκε με την υποστήριξη του Hellenic Trade Council (HETCO) και σε συνεργασία με το Εμπορικό & Βιομηχανικό Επιμελητήριο της Αθήνας (ΕΒΕΑ) και το Εμπορικό Επιμελητήριο της Κίνας στην ΕΕ (CCCEU) απέδειξε ότι η Ελλάδα αποτελεί βασικό επενδυτικό προορισμό για τις κινεζικές επιχειρήσεις, οι οποίες εστιάζουν στους τομείς της έρευνας, του χονδρικού εμπορίου, του τουρισμού, αλλά και του Real Estate.

ellada

Tags: ,
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: