Αγώνα για να κρατήσει ζωντανή την αλυσίδα εστιατορίων Jamie’s Italian που είναι και η ναυαρχίδα των επιχειρήσεων του στο χώρο της εστίασης δίνει ο γνωστός βρετανός μάγειρας Jamie Oliver.
Μόνο τον Δεκέμβριο του 2017 έβαλε 3 εκατ. λίρες από τα δικά του χρήματα για να διατηρήσει την αλυσίδα εστιατορίων «όρθια» αλλά τελικά μόλις το επόμενο μήνα ανακοίνωσε ότι θα κλείσει 12 από τα 37 υποκαταστήματά της στο Ηνωμένο Βασίλειο. Αυτή ήταν άλλωστε και η συμφωνία που έκανε με τους πιστωτές του για να μην αποσύρουν τα κεφάλαι τους. Σε συνέχεια αυτών των εξελίξεων, πριν από μερικές ημέρες ήρθαν στην δημοσιότητα σειρά νομικών εγγράφων τα οποία εμφανίζουν τα Jamie’s Italian να έχουν χρέη 71,5 εκατ. λιρών (30,2 εκατ. λίρες υπεραναλήψεων και δανείων και 41,3 εκατ. λίρες που οφείλονταν, σε ιδιοκτήτες, προμηθευτές κα). Τα δε χρέη στους εργαζόμενους φθάνουν τις 2,2 εκατ. λίρες. Ωστόσο εκπρόσωπος της επιχείρησης ανέφερε πως παρουσιάζεται μια διαστρεβλωμένη εικόνα της πραγματικότητας.
Ακόμη όμως και εάν έγιναν προσπάθειες για να «στρογγυλέψουν» κάπως τα πράγματα, γεγονός παραμένει, όπως γράφει ο Guardian πως τα έγγραφα δείχνουν πως δείχνουν ότι η επιχείρηση βρίσκεται στο χείλος της κατάρρευσης.
Αξίζει να σημειωθεί πως όπως έχει παραδεχθεί και ο ίδιος χειρίστηκε λάθος το 40% των επιχειρήσεων του και έχασε 90 εκατ. λίρες από την περιουσία του, από το 2014, το 2015 έκλεισε και το τελευταίο υποκατάστημα του Recipease, της αλυσίδας ειδών μαγειρικής και τον Οκτώβριο του 2017 σταμάτησε να εκδίδει και το περιοδικό μαγειρικής, Jamie, μετά από 10 ολόκληρα χρόνια.
Τι συνέβη και όλα πήγαν στραβά
Το Jamie’s Italian άνοιξε το πρώτο του αδερφάκι το 2008. Τότε οι θαμώνες σχημάτιζαν ουρές έξω από το εστιατόριο για δοκιμάσουν τις συνταγές του βρετανού μάγειρα οι οποίες ήταν πράγματι πολύ καλές ενώ οι τιμές και οι μερίδες καθ′ όλα λογικές. Σύντομα τα Jamie’s Italian έγιναν περισσότερα από 40.
Από τις αρχές του 2017 όμως τα προβλήματα ήταν εμφανή. Αρχικά δικαιολογήθηκαν εξαιτίας του υψηλού ανταγωνισμού, του Brexit και έτσι έξι υποκαταστήματα έκλεισαν. Ήδη το 2016 η αλυσίδα κατέγραφε απώλειες 9,9 εκατ. λιρών αντί κερδών 2,4 εκατ. λιρών το 2015. Ωστόσο τα εστιατόρια που δεν έκλεισαν το 2017 είχαν ικανοποιητικές αποδόσεις ενώ το εμπορικό σήμα παρέμενε πολύ ισχυρό.
Η αλήθεια είναι, όπωw γράφει ο Guardian πως έως ένα σημείο τα προβλήματα των εστιατορίων είναι μέρος μόνο ενός γενικότερου προβλήματος στον συγκεκριμένο χώρο. Μετά την βελτίωση της οικονομίας εξαιτίας της χρηματοπιστωτικής κρίσης τα εστιατόρια είδαν μια άνοδο αφού οι άνθρωποι ήταν πρόθυμοι και μπορούσαν να ξοδέψουν χρήματα για φαγητό «έξω». Η τάση αυτή όμως οδήγησε και σε αύξηση των νέων εστιατορίων και άρα σε έναν αυξανόμενο ανταγωνισμό, σε αύξηση των ενοικίων των καταστημάτων, σε αύξηση των τιμών των τροφίμων κλπ κλπ. Όπως λέει ο Πίτερ Μάρτιν, αντιπρόεδρος της συμβουλευτικής τροφίμων και ποτών CGA το μυστικό για να μείνει κανείς στην κορυφή είναι η προσαρμογή στις μεταβαλλόμενες προτιμήσεις των πελατών και εξηγεί πως όταν ο Jamie ήρθε στo προσκήνιο ήταν κάτι νέο και συναρπαστικό. «Όμως η αγορά έχει εξελιχθεί και έχει γίνει γενικά πιο ενδιαφέρουσα και έχεις περισσότερους ανθρώπους που κάνουν κάτι παρόμοιο».
Βέβαια ο Jamie σίγουρα δεν θα πεινάσει. Εκτός από τα εστιατόρια, η επιχείρηση του εξακολουθεί να παράγει χρήμα κυρίως από την απασχόλησή του στην τηλεόραση και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Πηγή: Τhe Guardian
huffingtonpost.gr
seleo.gr-Diethni