Κοινό μέτωπο κατά του Ερντογάν συγκροτεί σήμερα από την Κύπρο ο Μητσοτάκης

Ξεκάθαρο μήνυμα προς την τουρκική κυβέρνηση και προσωπικά προς τον πρόεδρό της Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να σεβαστεί τις διεθνείς συμβάσεις και τους κανόνες του δικαίου, ώστε να μπορέσει να υπάρξει κατόπιν ένας από κοινού διάλογος, αναμένεται να στείλει ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αμέσως μετά τη συνάντηση που θα έχει σήμερα στις 10:25 το πρωί (βάσει προγράμματος) με τον Κύπριο πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη στη Μεγαλόνησο.

Ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται επίσης να ζητήσει το σταμάτημα των απειλών από τη γείτονα χώρα αφήνοντας να εννοηθεί ότι τόσο η Ελλάδα όσο και η Κύπρος έχουν δημιουργήσει μια στρατηγική συμμαχία με ισχυρές χώρες της περιοχής, και όχι μόνο, προκειμένου να συνεχιστεί η εξόρυξη κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στα θαλάσσια οικόπεδα που υπάγονται στη δικαιοδοσία τους. Αυτό όμως δεν σημαίνει επ” ουδενί ότι επιθυμία είναι η δημιουργία περαιτέρω έντασης.

Τουναντίον, ο κ. Μητσοτάκης έχει δηλώσει μετά την εκλογή του ότι προτίθεται να κάνει βήματα προσέγγισης με τους γείτονες, περισσότερα απ” όσα είχαν πραγματοποιήσει οι προκάτοχοί του, αρκεί να υπάρξει καλή πρόθεση επί τούτου.

Όπως τονίζεται από το Μέγαρο Μαξίμου, η σημερινή επίσκεψη ούτως ή άλλως δεν είναι μόνο εθιμοτυπική (καθώς τα τελευταία χρόνια είθισται ο εκάστοτε Έλληνας πρωθυπουργός το πρώτο του επίσημο ταξίδι στο εξωτερικό να το πραγματοποιεί στο νησί της Αφροδίτης), αλλά θα έχει και συμβολικό χαρακτήρα εξαιτίας των εξελίξεων στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου λόγω των γεωτρήσεων αλλά και των σχεδίων που φέρεται να έχει η Άγκυρα για έρευνες σε θαλάσσιες περιοχές της δικής μας Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, νοτίως του Καστελόριζου.

Η κρατική τουρκική εταιρεία πετρελαίου ΤΡΑΟ έχει θέσει αίτημα προς το αρχηγείο του Πολεμικού Ναυτικού των κατά τ” άλλα συμμάχων μας στο ΝΑΤΟ, προκειμένου να διεξάγει έρευνες αμέσως μετά τον Δεκαπενταύγουστο.

Προκλητικότητα της Τουρκίας και Κυπριακό

Το ζήτημα των προκλητικών κινήσεων της Άγκυρας θα είναι και το πρώτο σημαντικό που θα τεθεί στην ατζέντα της συνάντησης Μητσοτάκη – Αναστασιάδη.

Το δεύτερο θα είναι βέβαια το Κυπριακό. Όπως τονίζει με νόημα ο κυβερνητικός εκπρόσωπός της νήσου Πρόδρομος Προδρόμου, «η στάση της Ελλάδας, όπως και η στάση της κυπριακής πλευράς είναι διαχρονική υπέρ μιας λύσης του Κυπριακού μέσα από διαπραγματεύσεις, σύμφωνα με τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και στη βάση των αρχών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του διεθνούς δικαίου.

Οι συνεννοήσεις που γίνονται διαρκώς, και θα πρέπει να επισφραγιστούν και στο επίπεδο των ηγετών των δύο κρατών τώρα, αφορούν τη διαχείριση των καθ’ ημέραν ενεργειών και μεθοδεύσεων της τουρκικής πλευράς επιβουλευόμενη, δυστυχώς, όχι μόνο την Κυπριακή Δημοκρατία, αλλά και την ίδια τη διαδικασία επανέναρξης των διαπραγματεύσεων».

Δεν είναι τυχαίο, καταλήγει ο κ. Προδρόμου, ότι «δύο χρόνια τώρα ο Πρόεδρος Αναστασιάδης επιδιώκει την επανέναρξη, δυστυχώς χωρίς καμιά ανταπόκριση από την τουρκική πλευρά».

Πηγές από τη Λευκωσία αναφέρουν ότι μέσα στις επόμενες μέρες, και ειδικότερα στις 8 Αυγούστου, θα πραγματοποιηθεί συνάντηση του κ. Αναστασιάδη με τον ηγέτη των Τουρκοκυπρίων Μουσταφά Ακιντζί, ώστε να διαπιστωθεί εάν όντως υπάρχει η διάθεση για έναν ακόμη γύρο συνομιλιών μεταξύ των δύο πλευρών για την επίλυση του χρόνιου εθνικού προβλήματος ή όχι.

Για τους διπλωματικούς κύκλους και τους πολιτικούς αναλυτές, τόσο το θέμα των υδρογονανθράκων όσο και του κυπριακού είναι πλέον αλληλένδετα. Όπως γράφει και η γερμανική εφημερίδα Die Welt, σήμερα ο κ. Μητσοτάκης ταξιδεύει στην Κύπρο, για το θέμα του φυσικού αερίου.

«H τουρκική πλευρά, όπως αναφέρει επιμένει σε μια από κοινού προσέγγιση του ζητήματος, η οποία θα πρέπει να περιλαμβάνει τον τουρκικό πληθυσμό και το βόρειο τμήμα της διαιρεμένης νήσου. Για πρώτη φορά εδώ και πολλά χρόνια, στη συγκεκριμένη διαμάχη, η Ελλάδα είδε την Ευρωπαϊκή Ένωση να βρίσκεται στο σημείο όπου πάντα ήθελε να δει την ευρωπαϊκή πλευρά: σε ανοιχτή σύγκρουση με την Τουρκία. Οι Βρυξέλλες απείλησαν με την επιβολή περαιτέρω κυρώσεων, εάν τα τουρκικά γεωτρητικά σκάφη δεν εγκαταλείψουν την κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη».

Κατόπιν όλων αυτών θα έχει ιδιαίτερη σημασία η φρασεολογία που θα χρησιμοποιήσουν σήμερα Μητσοτάκης και Αναστασιάδης στην κοινή συνέντευξη Τύπου.

Το πρόγραμμα του πρωθυπουργού

Σύμφωνα με το πρόγραμμα, ο Έλληνας πρωθυπουργός αφικνείται στις 09:30 στο αεροδρόμιο της Λάρνακας, λιγότερο από μια ώρα αργότερα συναντά τον κ. Αναστασιάδη, στις 11:00 θα μετάσχει στη διμερή συνάντηση των αντιπροσωπειών, στις 12:30 θα δει τον Πρόεδρο της Κυπριακής Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Δημήτρη Συλλούρη και στις 13:15 θα γευματίσει με τον εκεί πρέσβη της Ελλάδος. Ακολούθως θα έχει επαφές με τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων του μαρτυρικού νησιού, με συλλόγους και δικοινοτικούς μη κυβερνητικούς οργανισμούς και στις 20:15 θα δειπνήσει με τον κ. Αναστασιάδη.

Αύριο Τρίτη, θα συναντήσει στις 09:00 το πρωί τον αρχιεπίσκοπο Κύπρου κ. Χρυσόστομο Β’, στις 09:35 θα καταθέσει στεφάνι στα Φυλακισμένα Μνήματα και στις 09:55 στον τύμβο Μακεδονίτισσας, στις 10:35 θα επισκεφθεί την Ελληνική Δύναμη Κύπρου και στις 12:00 θα αναχωρήσει από την Λάρνακα αεροπορικώς για την Αθήνα.

Γεώργιος Σαρρής

Πολιτική

Tags: ,
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: