Η βία εναντίον δημοσιογράφων αυξήθηκε το 2022 στην Κολομβία, όπου δυο ρεπόρτερ δολοφονήθηκαν και πάνω από 200 έγιναν στόχοι απειλών, καταγράφει η ετήσια έκθεση του Ιδρύματος για την Ελευθερία του Τύπου (Fundación para la Libertad de Prensa, FLIP), που δόθηκε στη δημοσιότητα χθες Πέμπτη.
Την περασμένη χρονιά οι δημοσιογράφοι Ραφαέλ Μορένο (37 ετών) και Ουίλντερ Κόρδομπα (44 ετών) δολοφονήθηκαν «για λόγους που συνδέονταν με τη δημοσιογραφική τους δουλειά», σε μικρές πόλεις στους νομούς Κόρδομπα (βορειοδυτικά) και Ναρίνιο (νότια) αντίστοιχα, αναφέρει το κείμενο.
Ο Ραφαέλ Μορένο, που είχε καταγγείλει φαινόμενα διαφθοράς στην τοπική αυτοδιοίκηση μέσω Facebook, είχε γίνει στόχος πολλών απειλών και διέθετε σωματοφύλακα διορισμένο από το κράτος, που τον συνόδευε την ημέρα που επιτέθηκαν άγνωστοι, αλλά δεν μπόρεσε να αποτρέψει τη δολοφονία του δημοσιογράφου, τόνισε το FLIP.
Ακόμη, η μη κυβερνητική οργάνωση θύμισε τον θάνατο του Ραφαέλ Κόρδομπα, που ήταν διευθυντής τοπικού τηλεοπτικού δικτύου μέσω του οποίου κατήγγειλε την «ανασφάλεια» και φαινόμενα «διαφθοράς» ωσότου ένοπλοι τον εκτέλεσαν ενώ κινείτο με μοτοσικλέτα σε επαρχιακό δρόμο.
Από το 2020, στην Κολομβία έχουν δολοφονηθεί πέντε δημοσιογράφοι εξαιτίας της δουλειάς τους, τόνισε το Ινστιτούτο.
Οι περισσότεροι ήταν «πολίτες που δημοσιογραφούσαν» σε απομονωμένες περιοχές, όπου η παρουσία μέσων ενημέρωσης σπανίζει, σύμφωνα με την έκθεση. Τα δύο τελευταία θύματα ήταν «δακτυλοδεικτούμενα από προσωπικότητες της δημόσιας ζωής», που εξαπέλυαν «επιθέσεις και επικρίσεις εναντίον φωνών που αμφισβητούσαν» τοπικούς αξιωματούχους.
Η κολομβιανή αστυνομία συνέλαβε τους δράστες τριών δολοφονιών από το 2020, χωρίς όμως να εξιχνιάσει «ποιοι ήταν οι ηθικοί αυτουργοί και ποια ήταν τα κίνητρά τους».
«Από το 2020, κάθε χρόνο καταγράφεται νέο ρεκόρ απειλών εναντίον δημοσιογράφων στην Κολομβία. Το 2022, καταγράψαμε 218 απειλές. Τον πιο υψηλό αριθμό των τελευταίων 15 ετών», τόνισε ο Τζόναθαν Μποκ, ο διευθυντής του FLIP, σε βίντεο που μεταφορτώθηκε σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης.
Το 2021, το Ινστιτούτο ανέφερε πως είχαν υποστεί απειλές 172 δημοσιογράφοι.
Σύμφωνα με τη μη κυβερνητική οργάνωση Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα (Reporters sans frontières, RSF), η Κολομβία είναι η τρίτη πιο επικίνδυνη χώρα για τους δημοσιογράφους στη Λατινική Αμερική, πίσω από το Μεξικό και τη Βραζιλία.
Αφού έφθασαν σε «επίπεδο άνευ προηγουμένου» κατά τη διάρκεια των μαζικών κινητοποιήσεων του 2021, οι επιθέσεις εναντίον δημοσιογράφων κατέγραψαν πάντως θεαματική μείωση το 2022, από τις 168 στις 20.
Στην Κολομβία μαίνεται για πάνω από μισό αιώνα εμφύλια σύρραξη ανάμεσα στο κράτος και διάφορες ένοπλες οργανώσεις, ανταρτών της αριστεράς, ακροδεξιών παραστρατιωτικών και διακινητών ναρκωτικών, που εκτιμάται πως έχει στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον μισό εκατομμύριο ανθρώπους, χωρίς να λογαριάζονται οι αγνοούμενοι, οι τραυματίες και οι εκτοπισμένοι.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
.