Η 13χρονη Λέσλι, η οποία αποδείχθηκε καθοριστική για την επιβίωση των παιδιών, η 9χρονη Σολέινι, ο 4χρονος Τιεν Νοριέλ και η ενός έτους Κριστίν, νοσηλεύονται σε στρατιωτικό νοσοκομείο στην πρωτεύουσα της Κολομβίας, Μπογκοτά.
Στο ίδιο δημοσίευμα έρχονται στη δημοσιότητα και οι πρώτες ζωγραφιές που έφτιαξαν τα δύο μεγαλύτερα σε ηλικία παιδιά και στις οποίες πρωταγωνιστεί ο Γουίλσον, ο βελγικός ποιμενικός σκύλος που συμμετείχε στην επιχείρηση εντοπισμού τους και έκτοτε αγνοείται.
Ο συγκεκριμένος σκύλος συνέβαλε αποφασιστικά στον εντοπισμό των τεσσάρων παιδιών τα ίχνη των οποίων είχαν χαθεί την 1η Μαΐου όταν συνετρίβη το αεροπλάνο στο οποίο επέβαιναν με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους η μητέρα τους, ο πιλότος και ο επικεφαλής μιας αυτόχθονας φυλής.
Τα παιδιά έδωσαν τις ζωγραφιές στον επικεφαλής των Ενόπλων Δυνάμεων της Κολομβίας, Έλντερ Γκιράλντο, όταν αυτός τα επισκέφθηκε στο νοσοκομείο, ζητώντας του να τις δώσει στον χειριστή του Γουίλσον.
Στην ζωγραφιά της Λέλσι ο έξι ετών Γουίλσον απεικονίζεται δίπλα σε έναν ποταμό γεμάτα ψάρια, ένα δέντρο, ορισμένα κίτρινα λουλούδια και έναν λαμπερό ήλιο. Η Σολέινι ζωγράφισε τον Γουίλσον κοντά σε ένα δέντρο, ένα λουλούδι, τον ήλιο να λάμπει και μια σημαία της Κολομβίας με το μήνυμα «πάντα ευλογημένος».
Ο Γουίλσον φέρεται να έμεινε στο πλευρό των παιδιών για αρκετές ημέρες πριν την οριστική διάσωσή τους. «Μας έδινε στοιχεία, μας κοίταζε και ήταν σαν να ήθελε να μας πει κάτι. Έμπαινε και έβγαινε στη ζούγκλα» περιέγραψε χειριστής άλλου σκύλου που συμμετείχε στην επιχείρηση «Εσπεράντσα» (μτφ. η λέξη ελπίδα στα ισπανικά).
Η μαρτυρία του παππού των παιδιών
Εντωμεταξύ ο παππούς των παιδιών σε βίντεο που δόθηκε στη δημοσιότητα από το υπουργείο Άμυνας της Κολομβίας έδωσε μια διαφορετική εκδοχή από αυτή του πατέρα τους υποστηρίζοντας ότι η μητέρα των τεσσάρων ανήλικων μπορεί να άφησε τη ζωή της λίγο μετά την συντριβή του αεροπλάνου και όχι τέσσερις ημέρες αργότερα.
.