Κολομβία: Στις 2 Μαΐου ο νέος κύκλος ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων κυβέρνησης-ανταρτών

Ο τρίτος κύκλος των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων ανάμεσα στην κολομβιανή κυβέρνηση και τους αντάρτες του ELN, ο οποίος επρόκειτο να αρχίσει στην Αβάνα στα τέλη του μήνα, αναβλήθηκε για τη 2η Μαΐου, ανακοίνωσε χθες Τρίτη ο υπουργός Εξωτερικών της οικοδέσποινας Κούβας.

Ο νέος γύρος των διαπραγματεύσεων ήταν προγραμματισμένο να αρχίσει την 26η Απριλίου στο νησί της Καραϊβικής, μετά την πρώτη φάση στη Βενεζουέλα τον Νοέμβριο και τη δεύτερη στο Μεξικό τον Μάρτιο.

Οι συνομιλίες αυτές εγγράφονται στο πλαίσιο των προσπαθειών για να τερματιστεί η εμφύλια σύρραξη που διαρκεί κάπου έξι δεκαετίες στην Κολομβία. Στον νέο κύκλο, κεντρικό ζητούμενο είναι να μπουν τα θεμέλια για την αμοιβαία κατάπαυση του πυρός.

«Θα υποδεχθούμε από τη 2η Μαΐου, με τη βούληση και την αμεροληψία που αποτελούν παράδοση της Κούβας ως εγγυήτριας χώρας και εναλλακτικής τοποθεσίας (…) τον τρίτο κύκλο της πλατφόρμας διαλόγου για την ειρήνη ανάμεσα στην κολομβιανή κυβέρνηση και τον ELN», ανέφερε μέσω Twitter ο ΥΠΕΞ Μπρούνο Ροδρίγκες.

Η αντιπροσωπεία της κολομβιανής κυβέρνησης «επαναβεβαιώνει τη βούλησή της να υπάρξει πρόοδος στη διαδικασία», ήταν η αντίδραση της κυβερνητικής Ύπατης Επιτροπής για την Ειρήνη, που πρόσθεσε πως εκτιμά την «ανεκτίμητη υποστήριξη» της Κούβας.

Μολονότι ο ELN διεξάγει ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με την Μπογοτά από τον Νοέμβριο, οι συγκρούσεις ανάμεσα σε μαχητές του και τις δυνάμεις ασφαλείας της Κολομβίας δεν έχουν σταματήσει, ιδίως σε οχυρά των γκεβαριστών.

Πρόσφατα, ο πρόεδρος Γουστάβο Πέτρο ανακοίνωσε πως οι ένοπλες δυνάμεις της Κολομβίας και της Βενεζουέλας, αντίθετα με το παρελθόν, έχουν πλέον «συμμαχήσει» εναντίον του ELN. Η οργάνωση ανταρτών, η οποία θα συμπληρώσει το επόμενο έτος 60 χρόνια ένοπλου αγώνα, δρα και στις δυο πλευρές των συνόρων.

Έπειτα από χρόνια εντάσεων ανάμεσα στην Μπογοτά και το Καράκας, ο πρόεδρος Πέτρο, ο οποίος εξελέγη το καλοκαίρι και είναι ο πρώτος που ανήκει στην αριστερά στην ιστορία της Κολομβίας, αποκατέστησε τις διπλωματικές σχέσεις με τη Βενεζουέλα.

Ο προκάτοχός του, ο συντηρητικός Ιβάν Ντούκε (2018-2022), είχε διακόψει τις διπλωματικές σχέσεις των δυο κρατών το 2019, για να ασκήσει πίεση προκειμένου να εγκαταλείψει την εξουσία ο σοσιαλιστής ομόλογός του της Βενεζουέλας, ο Νικολάς Μαδούρο, και για να υποστηρίξει τον ηγέτη της αντιπολίτευσης Χουάν Γκουαϊδό.

Ο κ. Ντούκε δεν έπαυε να καταγγέλλει πως η Βενεζουέλα προσέφερε υποστήριξη στον ELN και άλλες οργανώσεις ανταρτών, ιδίως σε ομάδες διαφωνούντων της πρώην οργάνωσης ανταρτών FARC, που απορρίπτουν τη συμφωνία ειρήνης του 2016.

Οι διαπραγματεύσεις που οδήγησαν στην υπογραφή της συμφωνίας αυτής, η οποία χαρακτηρίστηκε ιστορική, διεξήχθησαν επίσης στην Αβάνα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

.

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: