Κομισιόν – eurogroup: Η διαδρομή προς τη συμφωνία
Σήμερα ξεκινάει η πρώτη (από πολλές) εβδομάδες έντονων διαπραγματεύσεων των ελληνικών αρχών με τους κοινοτικούς θεσμούς με τους εξής στόχους:
- την κάλυψη των δανειακών αναγκών της χώρας με 20 δις ως το καλοκαίρι του 2016,
- την αναδιάρθρωση του χρονοδιαγράμματος πληρωμών και των επιτοκίων του ελληνικού χρέους που κατέχουν οι εταίροι και ο EFSF,
- την σύναψη μιας συμφωνίας μεταρρυθμίσεων και επίτευξης δημοσιονομικών στόχων με ελληνικό ownership
- την επικοινωνιακή διαχείριση του ελέγχου του νέου προγράμματος,
- και τέλος την ενδιάμεση διευθέτηση των χρηματοπιστωτικών διευκολύνσεων της χώρας μέσω της ΕΚΤ για το διάστημα μέχρι την υιοθέτηση από τις δύο πλευρές του νέου προγράμματος.
Σε αυτή τη διαδικασία θα υπάρξουν εντάσεις, όμως καμία πλευρά δεν πάει με σκοπό τη σύγκρουση. Και οι δύο πλευρές πάνε στο τραπέζι για να τα βρούνε, κάτι το οποίο προφανώς και δε συνέβη δύο φορές στο Παρίσι το τελευταίο εξάμηνο.
Σύμφωνα με κοινοτικές πηγές οι άκαιρες πολιτικές επιλογές από το καλοκαίρι, με τις καθαρές και ακάθαρτες εξόδους στις αγορές και τις μονομερείς ενέργειες, αναγκάζουν και τις δύο σημερινές πλευρές να ξεκινούν από πολύ χειρότερη βάση. Γι αυτό και θα χρειαστεί χρόνος.
Η Ελληνική πλευρά ζητά ανάσες και χρόνο, όμως δυστυχώς το ίδιο ακριβώς ζητούσαν και το 2009 με την γνωστή κατάληξη. Ο χρόνος και οι ανάσες μεταφράζονται σε χρήμα και το μόνο χρήμα άμεσα διαθέσιμο είναι τα 7 δις του ΤΧΣ, όπως εύστοχα περιγράφουν μια σειρά από διαρροές της Κομισιόν στον Γερμανικό και τον Ελληνικό Τύπο.
Η διαφορά όμως είναι ότι οι διαρροές δεν προέρχονται από τον πρόεδρο της Κομισιόν Γιούνκερ, όπως αποκαλύπτει συνεργάτης του στο real.gr.
Καμία ιδιαίτερη πρωτοβουλία σε κανένα από τα ανοιχτά μέτωπα δεν πρόκειται να αναλάβει η Κομισιόν πριν από τις προγραμματικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης.
Αυτό μεταφέρουν στο Real.gr κύκλοι του περιβάλλοντος Γιούνκερ, σχολιάζοντας πληροφορίες σε σχέση με την αλλαγή του μοντέλου της Τρόικας ή άλλων κινήσεων σε σχέση με το μέλλον του ελληνικού προγράμματος, που γράφτηκαν κυρίως στο γερμανικό τύπο το Σαββατοκύριακο.
Η άποψη του προέδρου Γιούνκερ για την αλλαγή του μοντέλου της Τρόικας είναι πως παρότι ο ίδιος είναι υπέρ του σχεδίου, εκτιμά μετά από συζήτηση με τα κράτη μέλη πως πρέπει να μείνει στο ψυγείο προς το παρόν, διότι δεν πρέπει να φανεί πως οι ευρωπαϊκοί θεσμοί υποχωρούν τόσο εύκολα μπροστά στον Σύριζα.
Ο ίδιος ο πρόεδρος Γιούνκερ φαίνεται έκπληκτος με όσα ακούγονται στην Ελλάδα και δηλώνει πως την περασμένη βδομάδα το 90 % του χρόνου του πήγε στα θέματα της Ουκρανίας και η Κομισιόν θα ασχοληθεί με το ελληνικό ζήτημα μετά τις προγραμματικές δηλώσεις της ελληνικής κυβέρνησης.
Παρομοίως, ο πρόεδρος Γιούνκερ έλεγε στους συνεργάτες του ότι η συνάντηση της Τετάρτης με τον Αλέξη Τσίπρα έχει να κάνει πολύ περισσότερο με τη διαφαινόμενη αντικατάσταση του Δημήτρη Αβραμόπουλου, λόγω πιθανής εκλογής του στην προεδρεία της Δημοκρατίας και όχι με αυτές καθ αυτές τις διαπραγματεύσεις για το επόμενο ελληνικό πρόγραμμα.
Ο πρόεδρος Γιούνκερ σκοπεύει μην να δώσει το χαρτοφυλάκιο των εσωτερικών υποθέσεων σε οποιονδήποτε Έλληνα υποψήφιο επίτροπο και αυτό σκοπεύει να το καταστήσει σαφές στο συνομιλητή του. Υπό την ίδια έννοια ο πρόεδρος Γιούνκερ θεωρεί βεβιασμένες κινήσεις που μάλλον έκαναν κακό, τόσο την επίσκεψη Σουλτς όσο και την επίσκεψη του Ντάισελμπλουμ την περασμένη βδομάδα στην Αθήνα.
Όλα αυτά δεν σημαίνουν ότι η τρόικα δεν θα αλλάξει μορφή, σημαίνει όμως ότι πριν γίνει αυτό, θα έχουν προηγηθεί πολλά άλλα.
Tags: Eurogroup, αθηνα, Δημοκρατία, διαχείριση, ζήτηση, καλοκαίρι, κυβέρνηση, μοντέλο, Πρόγραμμα, ΣΥΡΙΖΑ, τροϊκα