Κομισιόν: Προχωράμε κανονικά στη δημουργία Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής

Γερμανία και Γαλλία μας ζήτησαν να κάνουμε αυτό που ήδη έχουμε υποσχεθεί σχολίασε εκπρόσωπος της Κομισιόν επιβεβαιώνοντας ότι οι υπουργοί Εσωτερικών Γαλλίας και Γερμανίας απέστειλαν επιστολή με την οποία ζητούν η Frontex να έχει τη δυνατότητα παρέμβασης χωρίς να έχει προηγηθεί αίτημα από κράτος-μέλος.

Η Νατάσσα Μπερτό διευκρίνισε πως η επιστολή που απευθυνόταν στον επίτροπο Αβραμόπουλο και εστάλη πριν από το Συμβούλιο των υπουργών Εσωτερικών της Παρασκευής, αναφερόταν επί της ουσίας στη δημιουργία μιας Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής, την
οποία έχει ήδη προαναγγείλει ο Πρόεδρος Γιούνκερ.

Όπως είπε η εν λόγω πρόταση θα περιλαμβάνεται στη συνολική πρόταση της Επιτροπής που θα είναι έτοιμη στις 15 Δεκεμβρίου.

Την αποκάλυψη για τη συγκεκριμένη επιστολή έκανε το δεύτερο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ZDF. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, Γαλλία και Γερμανία θέλουν η FRONTEX «να μπορεί γρήγορα να κληθεί στη βάση μίας αξιολόγησης κινδύνου που θα γίνεται από την ίδια την FRONTEX, σε περίπτωση σοβαρών ελλείψεων στον έλεγχο των εξωτερικών συνόρων».

Στην επιστολή τους επισημαίνουν ακόμη ότι «σε εξαιρετικές περιπτώσεις θα πρέπει η FRONTEX να μπορεί να αναλάβει πρωτοβουλίες για την κινητοποίηση ομάδων άμεσης δράσης με δική της ευθύνη». Ως τώρα, τέτοια κινητοποίηση ήταν δυνατή μόνο εφόσον ένα κράτος-μέλος το ζητούσε και τα άλλα κράτη-μέλη συμφωνούσαν.

Όπως αναφέρει σχετικά με το ίδιο θέμα και η Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέλει να παρουσιάσει στις 15 Δεκεμβρίου σχέδιο νόμου για την ενίσχυση της FRONTEX, ενώ αυτή την στιγμή συζητούνται διάφορα μοντέλα προκειμένου να ανταποκριθούν στις γερμανογαλλικές απαιτήσεις. Σύμφωνα με τις πηγές της εφημερίδας, η μία επιλογή είναι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να καταρτίσει σχέδιο δράσης, το οποίο θα θεωρηθεί εγκεκριμένο εφόσον κανένα κράτος-μέλος ή καμία επαρκής πλειοψηφία κρατών-μελών δεν διαφωνήσουν εντός ορισμένου χρονικού διαστήματος, ενώ μια άλλη επιλογή είναι να ψηφίσουν με ειδική πλειοψηφία οι υπουργοί Εσωτερικών.

«Η διαμόρφωση του σχεδίου είναι πολιτικά ευαίσθητη, διότι παρεμβαίνει στα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών-μελών», επισημαίνει η εφημερίδα, αλλά τονίζει ότι ο πρόεδρος της Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ θέλει στο μέλλον να αποφύγει καταστάσεις όπως στην Ελλάδα.

«Η Αθήνα αντιδρούσε επί εβδομάδες στην ευρωπαϊκή βοήθεια και την ζήτησε μόνο όταν τα άλλα κράτη-μέλη την απείλησαν με την de facto αποβολή της Ελλάδας από την Ζώνη Σένγκεν», αναφέρεται στο δημοσίευμα.

Πηγή:protothema.gr

karfitsa.gr-Diethni

Tags: , , ,
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: