Κορονοϊός: Αισιόδοξοι στην κυβέρνηση για την επανεκκίνηση της οικονομίας μετά την κρίση

Ενόψει της επιχείρησης εξόδου της χώρας σήμερα στις αγορές με επταετές ομόλογο, κυβερνητικά στελέχη εστίαζαν στα θετικά της ελληνικής οικονομίας για την επόμενη ημέρα μετά την κρίση του κορονοϊού, με αφορμή την έκθεση του ΔΝΤ για ύφεση στην Ελλάδα κατά 10% εφέτος και ανάπτυξη 5,1% το 2021.

Γράφει η Βίκυ Σαμαρά

Κυβερνητικά στελέχη έλεγαν ειδικότερα πως σε ,τι αφορά την ύφεση κανένας δεν μπορεί να κάνει μια ασφαλή πρόβλεψη, αυτή τη στιγμή, πριν ξεπεραστεί οριστικά η υγειονομική κρίση. Τόνιζαν δε ότι η Ελλάδα θα έχει όλα τα θετικά χαρακτηριστικά που είχε πριν από την κρίση του κορoνοϊού. Δηλαδή, πρώτον μια μεταρρυθμιστική κυβέρνηση η οποία -όπως έλεγαν- είχε αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη στην οικονομία και τη χώρα γενικότερα.

Δεύτερον πολύ φθηνά περιουσιακά στοιχεία, σε ακίνητα αλλά και όσον αφορά στην αποτίμηση των  εισηγμένων και μη εταιρειών, προαναγγέλλοντας έτσι εμμέσως πλην σαφώς συνέχιση αποκρατικοποιήσεων. Τρίτον, καταρτισμένο ανθρώπινο δυναμικό. Και πολιτική μείωσης φόρων και εισφορών, στην οποία προφανώς η κυβέρνηση θα παραμείνει σταθερή.

Με αυτά τα δεδομένα και με τη θετική εικόνα που όπως επισήμαιναν εκπέμπει η Ελλάδα καθώς η πανδημία του κορονοϊού παραμένει σε διαχειρίσιμα επίπεδα, κυβερνητικά στελέχη θεωρούσαν βέβαιο ότι το έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον που είχε εκδηλωθεί πριν την υγειονομική κρίση, θα συνεχιστεί και μετά από αυτή. “Η κυβέρνηση θα επιταχύνει το μεταρρυθμιστικό της πρόγραμμα και θα αξιοποιήσει τα εργαλεία ρευστότητας που εξασφάλισε το προηγούμενο διάστημα, ώστε η οικονομία να πάρει το ταχύτερο δυνατό μπροστά” δήλωναν.

Πάντως και ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην προχθεσινή δήλωση του είχε παραδεχθεί πως το 2020 η ύφεση θα είναι μεγάλη, είχε εκφράσει όμως την πεποίθηση για δυνατότητα ανάκαμψης το 2021, ένα στοιχείο στο οποίο πολλοί διείδαν ένα πιθανό αφήγημα πρόωρων εκλογών, όταν και εφόσον βεβαίως ξεπεραστεί η υγειονομική κρίση, καθώς η ατζέντα με την οποία εξελέγη η κυβέρνηση ούτε ένα χρόνο πριν έχει ακυρωθεί στην πράξη λόγω κορονοϊου και ενδεχομένως κριθεί ότι θα χρειαστεί νέα εντολή για νέο πρόγραμμα με νέους στόχους.

Επί του παρόντος βεβαίως όλα αυτά είναι απλά θεωρητικά σενάρια και η κυβέρνηση εστιάζει στην αντιμετώπιση των οικονομικών αλλά και κοινωνικών συνεπειών του κορονοϊού, ενώ δεν αφήνει αναπάντητες τις κατηγορίες του Αλέξη Τσίπρα, που υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση επιδοτεί την ανεργία και όχι την εργασία

«Οι ισχυρισμοί του κ. Τσίπρα και οι αιτιάσεις των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ προκαλούν τους ανέργους, ιδίως μάλιστα τους πιο ευάλωτους, δηλαδή τους μακροχρόνια ανέργους», σχολίαζαν κυβερνητικά στελέχη, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση κινείται ταυτόχρονα σε δύο άξονες: Πρώτον στηρίζει τους ανέργους και δεύτερον δρομολογεί προγράμματα στήριξης της απασχόλησης.

Ανέφεραν ειδικότερα ότι:

  • Με απόφαση του πρωθυπουργού, 155.000 μακροχρόνια άνεργοι που απέκτησαν την ιδιότητα του μακροχρόνια ανέργου από 1.4.2019 και μετά λαμβάνουν επιπλέον έκτακτη οικονομική ενίσχυση 400 ευρώ. Η δαπάνη προβλέπεται στα 65 εκατ. ευρώ τα οποία θα καλυφθούν από τον προϋπολογισμό του ΟΑΕΔ.
  • Τροποποιείται το πρόγραμμα στήριξης μακροχρόνια ανέργων ηλικίας 55-67 ετών, ώστε να προσφερθούν  επιπλέον 8.500 θέσεις εργασίας, δωδεκάμηνης διάρκειας.
  • Ξεκινά το Μάιο πρόγραμμα για οκτάμηνη κοινωφελή εργασία σε Δήμους και Περιφέρειες για 36.500  άνεργους, με υψηλή μοριοδότηση για τους μακροχρόνια ανέργους.
  • Ακολουθούν νέα προγράμματα από αρχές Μαΐου που θα καλύψουν επιπλέον 100.000 ανέργους.
  • Στα επιδόματα ανεργίας που έληξαν το διάστημα Ιανουαρίου-Μαρτίου 2020 έχουν δοθεί δίμηνες παρατάσεις που καλύπτουν συνολικά 193.000 συμπολίτες μας. Ενώ και για τα επιδόματα ανεργίας που έληξαν τον Απρίλιο θα υπάρξει αντίστοιχα δίμηνη παράταση.

Κυβερνητικά στελέχη απαντούσαν λοιπόν στο ΣΥΡΙΖΑ ότι ενισχύονται συνολικά από αυτές τις πρωτοβουλίες περίπου 500.000 άνεργοι και μακροχρόνια άνεργοι, προσθέτοντας: «γιατί αυτή η κυβέρνηση νοιάζεται. Στα δύσκολα, με έργα. Όχι στα εύκολα, στα λόγια της αντιπολίτευσης».

Οι παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κρίσης θα είναι δυναμικές και εξελισσόμενες και όχι στατικές, και στο πλαίσιο αυτό ανακοινώθηκαν:

  • Η μείωση κατά 40% των ενοικίων φοιτητών που σπουδάζουν σε περιοχές μακριά από τον τόπο της μόνιμης κατοικίας τους. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να θεωρούνται  εξαρτώμενα τέκνα εργαζομένων σε επιχειρήσεις των οποίων η λειτουργία έχει ανασταλεί ή σε επιχειρήσεις οι οποίες έχουν πληγεί και έχει ανασταλεί η σύμβαση εργασίας τους. Παράλληλα, η κυβέρνηση εξετάζει τη θέσπιση ευνοϊκών φορολογικών ρυθμίσεων για τους ιδιοκτήτες ακινήτων, στους οποίους καταβάλλεται μόνο το 60% του μισθώματος, με βάση τα μέτρα που υλοποιεί.
  • Η επέκταση της ενίσχυσης των 800 ευρώ σε ιδιοκτήτες ατομικών επιχειρήσεων, συμπεριλαμβανομένων των αυτοαπασχολούμενων και των ελεύθερων επαγγελματιών, καθώς και σε επιχειρήσεις με τη μορφή Ο.Ε, Ε.Ε, Ε.Π.Ε. και I.K.E., οι οποίες δεν απασχολούν ή απασχολούν μέχρι και είκοσι εργαζομένους, έναντι πέντε που προβλέπεται σήμερα.

Έκτακτα μέτρα για τη στήριξη του αγροτικού κόσμου

  • Δεν απαιτείται έως τις 30 Ιουνίου από τους κατ’ επάγγελμα αγρότες η προσκόμιση ασφαλιστικής ενημερότητας για σύναψη ή ανανέωση συμβάσεων δανείων, πιστώσεων, χρηματοδοτήσεων και εκταμιεύσεων από τράπεζες και λοιπά πιστωτικά ιδρύματα μέχρι του ποσού των 25.000 έναντι του ορίου των 6.000 ευρώ που ίσχυε μέχρι σήμερα.
  • Παρατείνεται για διάστημα έξι μηνών, από την ημερομηνία λήξης τους, η ισχύς των αδειών εργασίας που έχουν ήδη εκδοθεί για πολίτες τρίτων χωρών που απασχολούνται αποκλειστικά ως εργάτες γης,
  • Θεσπίζεται έκτακτη διαδικασία έκδοσης νέων αδειών εργασίας με τρίμηνη διάρκεια, αλλά για μία μόνο φορά, με την απαραίτητη προϋπόθεση ότι οι προσωρινά αδειοδοτούμενοι εποχικοί εργάτες θα απασχολούνται για τουλάχιστον 20 ημέρες αποκλειστικά για την κάλυψη αναγκών των γεωργικών εκμεταλλεύσεων.

Εργαλεία στήριξης για τον τουρισμό

Η μεγαλύτερη ανησυχία της κυβέρνησης αφορά στις συνέπειες του κορονοϊού στον ελληνικό τουρισμό, ο οποίος αποτελεί με 35 δισ ευρώ το 20% του ΑΕΠ. Ήδη λαμβάνονται τα πρώτα μέτρα στήριξης του κλάδου με την ελπίδα ανάλογα με την πορεία των πραγμάτων, Ιούλιο και Αύγουστο να ανακοπούν τουλάχιστον οι συνέπειες στο ΑΕΠ.

Έτσι όσον αφορά στο μείζον ζήτημα των ακυρώσεων ταξιδιών για το διάστημα από 25 Φεβρουαρίου έως και τις 30 Σεπτεμβρίου 2020, προβλέπεται ότι εάν κατόπιν της καταγγελίας, η τουριστική επιχείρηση υποχρεούται να επιστρέψει στον πελάτη οποιοδήποτε ποσό που ο πελάτης έχει καταβάλει ως προκαταβολή, μπορεί να προσφέρει στον πελάτη αντί της επιστροφής χρημάτων ισόποσο πιστωτικό σημείωμα ισχύος δεκαοκτώ (18) μηνών (voucher) από την ημερομηνία της έκδοσής του.

Δίνεται η ίδια δυνατότητα 18μηνου voucher και για τις οφειλές από ματαιώσεις θαλάσσιων ταξιδιών και ματαιώσεις πτήσεων.

Προβλέπεται επίσης χορήγηση έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης στα τουριστικά καταλύματα συνεχούς λειτουργίας που παραμένουν ανοιχτά κατ’ εξαίρεση, καθώς και δυνατότητα προβολής, διαφήμισης, προώθησης και επικοινωνίας μέσω της «Μarketing Greece».

Πολιτική

Tags: , , , , , ,
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: