Κωστής Χατζηδάκης: Στους άνεργους θα προσφέρονται με κριτήρια θέσεις εργασίας από τη ΔΥΠΑ

Με μια ανάρτηση στο Facebook επέλεξε να απαντήσει ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης, στην κριτική που ασκείται με το επιχείρημα «αστυνομία ανέργων» για τις αλλαγές που εφαρμόζονται πλέον για την προσφορά θέσεων εργασίας από την ΔΥΠΑ.

Ο Κωστής Χατζηδάκης διευκρινίζει ότι πλέον στους ανέργους «θα προσφέρονται δουλειές αντίστοιχες με τις σπουδές του και τη διαδρομή του και κοντά στον τόπο κατοικίας του. Όχι όποια δουλειά βρεθεί στα αρχεία της ΔΥΠΑ! Όχι χωρίς κριτήρια».

Ο υπουργός Εργασίας εξηγεί, επίσης, ότι θα προχωρήσει και η επόμενη αλλαγή που προβλέπει ότι τα ωφελήματα της ΔΥΠΑ θα καλύπτουν εγγεγραμμένους στα Μητρώα του πρώην ΟΑΕΔ που πληρούν κριτήρια αντίστοιχα με αυτά που ισχύουν για το επίδομα θέρμανσης και «όχι εγγεγραμμένους ανέργους όπως συνέβαινε μέχρι τώρα με εισοδήματα 40.000-50.000 ευρώ».

Η ανάρτηση του Κωστή Χατζηδάκη

Ας μου απαντήσει κάποιος: Θα θεωρούσατε «Αστυνομία Ανέργων» ένα σύστημα με βάση το οποίο διαγράφεται ένας άνεργος από τα…

Posted by Kostis Hatzidakis on Thursday, October 6, 2022

Ας μου απαντήσει κάποιος: Θα θεωρούσατε «Αστυνομία Ανέργων» ένα σύστημα με βάση το οποίο διαγράφεται ένας άνεργος από τα Μητρώα της ΔΥΠΑ (ΟΑΕΔ) όταν του προσφερθούν 3 κατάλληλες δουλειές για τον ίδιο και τις απορρίψει και τις 3; Πιστεύετε ότι το σύστημα αυτό είναι άδικο και τιμωρητικό, όπως μας κατηγορεί ο ΣΥΡΙΖΑ και διάφοροι «σχολιαστές» στο Twitter;

Αυτό το σύστημα πράγματι υιοθετήσαμε με τον νόμο «Δουλειές Ξανά» και τώρα μετά την έκδοση των επιμέρους αποφάσεων θα τεθεί σε εφαρμογή. Στον άνεργο, ο οποίος δηλώνει ούτως ή άλλως στη ΔΥΠΑ τα στοιχεία του προφίλ του, θα προσφέρονται δουλειές αντίστοιχες με τις σπουδές του και τη διαδρομή του και κοντά στον τόπο κατοικίας του. Όχι όποια δουλειά βρεθεί στα αρχεία της ΔΥΠΑ! Όχι χωρίς κριτήρια σαν κι αυτά που αναφέρθηκαν πιο πάνω. Έτσι γίνεται σχεδόν σε όλη την Ευρώπη! Αυτό θα κάνουμε και εμείς. Είναι άραγε παράλογο; Είναι άδικο; Είναι αντικοινωνικό;

Μια παρόμοια διάταξη είχε θεσπιστεί στην πατρίδα μας από το 1955, αλλά έμεινε ανενεργή. Διότι καμία κυβέρνηση δεν την είχε εφαρμόσει από τον φόβο του περιβόητου πολιτικού κόστους. Κόστος όμως έχουν οι κυβερνήσεις όταν δεν εφαρμόζουν κανόνες κοινής λογικής. Και τότε είναι που βρίσκονται πράγματι απέναντι στην κοινωνία.

Θα προχωρήσουμε λοιπόν μπροστά με αυτή τη ρύθμιση, ξέροντας ότι τόσο η μεγάλη πλειονότητα της κοινωνίας όσο και οι ίδιοι άνεργοι που ενδιαφέρονται να βρουν δουλειά τη στηρίζουν.

Όπως στηρίζουν και την άλλη ρύθμιση που θα θέσουμε αμέσως σε εφαρμογή: Τα υπόλοιπα ωφελήματα της ΔΥΠΑ (ειδική μοριοδότηση στους διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ, Κοινωνικός Τουρισμός, εκπτωτική πολιτική για τις συγκοινωνίες, τα θέατρα κτλ) να καλύπτουν εγγεγραμμένους στα Μητρώα του πρώην ΟΑΕΔ που πληρούν κριτήρια αντίστοιχα με αυτά που ισχύουν για το επίδομα θέρμανσης. Όχι εγγεγραμμένους ανέργους όπως συνέβαινε μέχρι τώρα με εισοδήματα 40.000-50.000 ευρώ. (Με εισόδημα για παράδειγμα πάνω από 30.0000 ευρώ κατά δήλωσή τους ήταν 12.949 εγγεγραμμένοι εκ των οποίων 1.232 για πάνω από 10 χρόνια).

Η κυβέρνηση δίνει προφανώς προτεραιότητα στην απασχόληση. Με τη δική μας άλλωστε πολιτική η ανεργία έχει περιοριστεί από 17,5% -που την κληρονομήσαμε- στο 12,5%. Αυτό έγινε χάρη στα μέτρα που υιοθετήσαμε για τη μείωση της φορολογίας. Τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών εργοδοτών και εργαζομένων. Την απλούστευση της αδειοδότησης. Τον νέο νόμο για την Προστασία της Εργασίας που ισορροπεί επιτυχώς ανάμεσα στην προστασία των εργαζομένων και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας. Συνεχίζουμε την προσπάθεια με ένα φιλόδοξο πρόγραμμα για την ενίσχυση των δεξιοτήτων εργαζομένων και ανέργων, ιδιαίτερα των ψηφιακών δεξιοτήτων.

Άλλο όμως είναι η ουσιαστική στήριξη της απασχόλησης κι άλλο η επιβράβευση αθέμιτων πρακτικών που δεν τις θέλουν ούτε οι ίδιοι οι άνεργοι που αναζητούν πράγματι δουλειά ούτε η κοινωνία στο σύνολο της.

Προχωρούμε λοιπόν εφαρμόζοντας μια σύγχρονη ευρωπαϊκή πολιτική απασχόλησης. Χωρίς φόβο για τις αντιδράσεις όλων εκείνων που αναμασούν απλώς συνθήματα του παρελθόντος. Μια κοινωνική πολιτική με αποτέλεσμα!

.

Πηγή: Protothema.gr

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: