Εισάγεται σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής, με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, το νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της δόσης του 1 δισ. ευρώ.Η ψηφοφορία αναμένεται να διεξαχθεί το βράδυ, μετά από συμπλήρωση δεκάωρης συζήτησης στην ολομέλεια.
Το βράδυ της Δευτέρας το νομοσχέδιο έγινε δεκτό κατά πλειοψηφία επί της αρχής και επί των άρθρων από την Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής. Προηγήθηκε έντονη αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, για το θέμα των κόκκινων δανείων, του μισθολογίου στο Δημόσιο και των συμβάσεων για τα δημόσια έργα. Το νομοσχέδιο εγκρίθηκε με τις ψήφους μόνο της δικομματικής πλειοψηφίας. Το πολυνομοσχέδιο με τα νέα προαπαιτούμενα, εισάγεται με κατεπείγουσες διαδικασίες αύριο Τρίτη προς ψήφιση και από την Ολομέλεια.
Στην τοποθέτησή του ο εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας Κωστής Χατζηδάκης έκανε λόγο για «παγκόσμιο ρεκόρ ανακολουθίας ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ τους τελευταίους δέκα μήνες» αναφερόμενος στις θέσεις που έχουν εκφράσει κυβερνητικά στελέχη στο θέμα των κόκκινων δανείων. Ο κ. Χατζηδάκης υποστήριξε επίσης, ότι υπήρξε το τελευταίο διάστημα, σημαντική αύξηση των κόκκινων δανείων, για τα οποία είπε ότι, από 14,33% στο τέλος του 2014 έφθασαν το 52% στο τέλος του 2015.
Αναφερόμενος στις ρυθμίσεις για το μισθολογικό του Δημοσίου, ο εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας είπε ότι οι διατάξεις είναι οι ίδιες με εκείνες,«που εμείς είχαμε διαπραγματευτεί» αλλά «χωρίς πρόβλεψη αξιολόγησης» και υποστήριξε ότι με τα ειδικά επιδόματα, αυξάνεται η δημοσιονομική δαπάνη κατά 145 εκατ. ευρώ ετησίως.
Έθεσε επίσης το θέμα της ουσιαστικής κατάργησης, όπως υποστήριξε, της υποχρεωτικής ηλεκτρονικής ανάρτησης των συμβάσεων του δημοσίου.
Απαντώντας ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης αμφισβήτησε τις εκτιμήσεις του κ. Χατζηδάκη για το ύψος των κόκκινων δανείων το 2015, και τόνισε ότι, «δεν είναι 52% αλλά 43%». Σημείωσε επίσης, ότι οι προηγούμενες ανακεφαλαιοποιήσεις των τραπεζών είχαν γίνει χωρίς διαχείριση κόκκινων δανείων και τόνισε ότι «είναι η πρώτη φορά που το επιχειρεί μια κυβέρνηση».
Η κυβέρνηση, κατέληξε ο κ. Σταθάκης, «είναι αποφασισμένη να επιλύσει το πρόβλημα της απομείωσης των 90 δισ. ευρώ κόκκινων δανείων, παρέχοντας τον ύψιστο βαθμό κοινωνικής προστασίας».
Εάν έως τις 15 Φεβρουαρίου δεν υπάρξει άλλη νομοθετική παρέμβαση όλα ανεξαιρέτως τα δάνεια θα ενταχθούν στην ίδια ρύθμιση με τα επιχειρηματικά» ανέφερε στην τοποθέτησή του ο ειδικός αγορητής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος και αναρωτήθηκε εάν η κυβέρνηση σκοπεύει να νομοθετήσει.
Σε ότι αφορά το νέο μισθολόγιο ανέφερε ότι σε πολλές περιπτώσεις θα υπάρξουν νέες μειώσεις, όπως στην περίπτωση της προϊσταμένης νοσηλευτικής υπηρεσίας που το επίδομα από 250 ευρώ γίνεται 150 ευρώ ενώ προβλέπονται αυξήσεις για θέσεις που έχουν καταργηθεί.
Το νομοσχέδιο θα οδηγήσει τα κόκκινα δάνεια σε τέλμα, εκτίμησε ο ειδικός αγορητής του Ποταμιού Χάρης Θεοχάρης, αφού όπως είπε, οι τράπεζες όμως δεν μπορούν να πουλήσουν σε τιμές χαμηλότερες των προβλέψεων που έχουν ήδη κάνει.
Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι με το νέο νομοσχέδιο, δεν αποκαθιστά τις απώλειες των εργαζομένων του Δημοσίου, αλλά αντίθετα αποδέχεται τις πρόνοιες του προηγούμενου μισθολογίου και σε ορισμένες περιπτώσεις επιδεινώνει τη θέση των εργαζομένων όπως στην περίπτωση των εργαζομένων της στοιχειώδους και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
Ως αποτέλεσμα της πελατειακής πολιτικής όλων των κυβερνήσεων χαρακτήρισε το πρόβλημα των κόκκινων δανείων ο ειδικός αγορητής τηςΈνωσης Κεντρώων, Μάριος Γεωργιάδης.
Action24.gr-Politiki