Κρίνεται σήμερα το μέλλον της Σένγκεν

Το ενδεχόμενο της παράτασης μέχρι και δύο χρόνια των ελέγχων στα εσωτερικά σύνορα μεταξύ των κρατών-μελών της Σένγκεν θα συζητήσουν οι υπουργοί Εσωτερικών της ΕΕ, σήμερα σε άτυπη συνεδρίαση τους στο Άμστερνταμ.

 

Η σύνοδος αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς αρκετές χώρες της ζώνης Σένγκενέχουν επαναφέρει προσωρινά τους ελέγχους στα εσωτερικά σύνορα επικαλούμενες το άρθρο 24 της Συνθήκης Σένγκεν, το οποίο επιτρέπει τη διατήρησή τους για το μεγαλύτερο δυνατό χρονικό διάστημα από 6 μήνες.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Die Welt η Γερμανία, η Αυστρία, το Βέλγιο, η Σουηδία και η Δανία είναι μεταξύ εκείνων των χωρών που ζητούν την παράταση των συνοριακών ελέγχων.

Όλα αυτά ενώ αίσθηση έχει προκαλέσει το δημοσίευμα των Financial Times που κάνει λόγο για σχέδιο που εξετάζει η Ε. Ε. και στο οποίο προβλέπονται αυστηρότεροι έλεγχοι στα σύνορα Ελλάδας- ΠΓΔΜ με στόχο να περιοριστούν οι ροές προσφύγων στην Ε.Ε και ειδικότερα στη Βόρεια Ευρώπη , μέσω και προσωρινής αναστολής της συνθήκης .

Εφόσον αποφασιστεί η υλοποίηση ενός τέτοιου σχεδίου το οποίο φέρονται να στηρίζουν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Βερολίνο, τότε θα εγκλωβιστούν στην ελληνική επικράτεια χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες που καθημερινά φτάνουν στα νησιά καθώς δεν θα μπορούν να κινηθούν ελεύθερα προς το βορρά.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα, το σχέδιο «αποστείρωσης» συζητήθηκε την Τετάρτη σε επίπεδο αντιπροσώπων μετά από επιστολή του πρωθυπουργού της Σλοβενίας, Μίλος Τσέραρ, ο οποίος ζήτησε να ενισχυθεί η ΠΓΔΜ.

Πριν λίγες μέρες, η Κομισιόν μέσω ομάδας πραγματογνωμόνων έλεγξε τις ανάγκες που έχει η ΠΓΔΜ εάν χρειαζόταν να ενταθούν οι έλεγχοι στα σύνορα με την Ελλάδα.

Αν εφαρμοστεί το σχέδιο, κατά τους F.T. θα σημαίνει ότι η Ευρώπη «μετακινεί» τα σύνορά της στα βόρεια σύνορα της Ελλάδας και όχι στα σύνορα Ελλάδας-Τουρκίας.

Πάντως ο αρμόδιος επίτροπος Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρης Αβραμόπουλος προχώρησε σε διάψευση του δημοσιεύματος.

Μιλώντας την Κυριακή σε τηλεοπτική εκπομπή του Mega ο κ. Αβραμόπουλος τόνισε ότι τέτοιο σχέδιο δεν υπάρχει και υποστήριξε ότι “η Ελλάδα δεν είναι μόνη της στην προσπάθεια διαχείρισης της προσφυγικής κρίσης” καθώς είναι μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας την ώρα που η ΠΓΔΜ δεν είναι ακόμα μέλος της ΕΕ.

«Όσα γράφονται για την Σένγκεν και για αποπομπές δεν μας βρίσκουν σύμφωνους»,ανέφερε ο επίτροπος, διαβεβαιώνοντας μάλιστα ότι η προσφυγική κρίση «δεν θα ξανανοίξει τη συζήτηση» για Grexit.

Ο Επίτροπος Μεταναστευτικής Πολιτικής άφησε αιχμές κατά χωρών μελών της ΕΕ υπενθυμίζοντας ότι έχουν δεσμευθεί με την υπογραφή τους για την υποδοχή 160.000 προσφύγων από την Ελλάδα και την Ιταλία έως τώρα έχουν μετεγκατασταθεί μόλις 277 άτομα.

«Δεν γίνεται να βάζουν υπογραφές και μετά να μην τις τηρούν, ήλθε η ώρα να αναλάβουν τις ευθύνες τους», είπε ο κ. Αβραμόπουλος, απειλώντας, μάλιστα ότι η ΕΕ θα «λάβει μέτρα» σε βάρος των παραβατών.

 

seleo.gr-Diethni

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: