Την προειδοποίηση πως εάν το 2ο προαπαιτούμενο πολυνομοσχέδιο για τη γέφυρα χρηματοδότησης δεν ψηφιστεί από 120 βουλευτές πέφτει η κυβέρνηση, αποστέλλει παρασκηνιακά-ίσως και επισήμως από σήμερα- το Μέγαρο Μαξίμου.
Το πολυνομοσχέδιο της Τετάρτης θεωρείται πιο δύσκολο από το προηγούμενο, κατά την ψηφοφορία για το οποίο η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ απώλεσε 39 βουλευτές, καθώς περιλαμβάνει πολύ δύσκολες ρυθμίσεις για θέματα όπως οι πλειστηριασμοί και οι εξώσεις και μεγάλη φορολόγηση για αγρότες, μια κοινωνική ομάδα που αντιδρά επιθετικά και που οι βουλευτές της επαρχίας υπολογίζουν ιδιαιτέρως.
Σε περίπτωση που οι βουλευτές της πλειοψηφίας που υπερψηφίσουν το πολυνομοσχέδιο είναι κάτω από 120 δημιουργείται κυβερνητική κρίση, χωρίς να αποκλείεται ακόμα και η παραίτηση του Αλέξη Τσίπρα και η συγκρότηση κυβέρνησης ειδικού σκοπού με άλλον πρωθυπουργό.
Σε περίπτωση, επίσης, που δεν ψηφίσει η Αριστερή Πλατφόρμα θα έχουμε την απαρχή της διάσπασης του ΣΥΡΙΖΑ. Άλλωστε δεν θα ψηφίσουν, εκτός απροόπτου, και πάλι η πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου και ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, που δέχθηκε χθες επίθεση από την «Αυγή».
Στον πρωθυπουργό έχουν γίνει προτάσεις για επιβολή κομματικής πειθαρχίας, προκειμένου να διευκολυνθεί η Αριστερή Πλατφόρμα, κάνοντας μια υποχώρηση και αυτή από την πλευρά της, να διαφωνήσει δημοσίως πλην όμως να ψηφίσει το πολυνομοσχέδιο.
Το Μέγαρο Μαξίμου απορρίπτει στην παρούσα φάση τις εισηγήσεις αυτές, καθώς επιθυμεί – και δικαίως – «καθαρές λύσεις» για το επόμενο διάστημα, ενώ και η Αριστερή Πλατφόρμα ναι μεν δεν επιθυμεί να ρίξει την κυβέρνηση, όχι όμως και να συμβιβαστεί υπερψηφίζοντας μνημονιακούς νόμους.
Αρχές της εβδομάδας θα συνέλθει η Πολιτική Γραμματεία για να αποφασίσει τις κομματικές διαδικασίες που θα ακολουθηθούν. Εκτός πολύ μεγάλου απροόπτου το Σαββατοκύριακο θα συνέλθει η Κεντρική Πολιτική Επιτροπή, ενώ, αναλόγως και των εξελίξεων την Τετάρτη, δεν αποκλείεται να συνέλθει και το Διαρκές Συνέδριο του κόμματος.
Τη στιγμή δε που η Αριστερή Πλατφόρμα εξακολουθεί να καλεί την κυβέρνηση να πάρει πίσω τη συμφωνία και εκφράζει αμφιβολίες ως προς τη σκοπιμότητα σύγκλισης της ΚΠΕ («θα ρίξει και άλλο λάδι στη φωτιά» προειδοποιούν τα στελέχη της) παρέμβαση ετοιμάζουν και οι «53» – η ομάδα των «προεδρικών» που έχει αποστάσεις από τον Αλέξη Τσίπρα. Οι «53» φαίνεται να εκτιμούν πως η κυβέρνηση ναι μεν δεν μπορεί να μην υπογράψει τη συμφωνία, θεωρούν όμως ταυτόχρονα πως δεν πρέπει να είναι ο ΣΥΡΙΖΑ η κυβέρνηση που θα την εφαρμόσει…
Πηγή: Real