-Πραγματοποιήθηκε ανοιχτή συζήτηση το απόγευμα της Τετάρτης στο Εργατικό
Ανοιχτή συζήτηση για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ασφαλισμένοι της Π.Ε. Ξάνθης και την υποβάθμιση της δημόσιας υγείας πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης στο Εργατικό Κέντρο Ξάνθης, με πρωτοβουλία του Ν.Τ. της ΑΔΕΔΥ Ξάνθης.
ΕΟΠΥΥ, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, υποστελέχωση των υπηρεσιών υγείας, λειτουργικά προβλήματα του Γενικού Νοσοκομείου και του ΙΚΑ Ξάνθης, ελλείψεις υλικοτεχνικής υποστήριξης και φαρμακευτικού υλικού, υποχρηματοδότηση της δημόσιας υγείας ήταν τα βασικά προβλήματα που τέθηκαν στο τραπέζι των συζητήσεων που πραγματοποιήθηκαν ώστε να κατατεθούν προτάσεις για την αντιμετώπισή τους. Η όλη συζήτηση κινήθηκε κυρίως σε θεωρητική βάση, με τους παρευρισκόμενους να επισημαίνουν πως πρέπει σε δεύτερο στάδιο και αφού μελετηθούν τα προβλήματα που θα κατατεθούν να αποφασιστούν κινητοποιήσεις και δράσεις, καθώς και εκστρατεία ευαισθητοποίησης περισσότερων πολιτών για συμμετοχή σε αυτές.
«Υπάρχει μια προσπάθεια να μειώσουν την παρουσία του ΙΚΑ με τον γνωστό τρόπο, υποβαθμίζοντάς το» σημείωσε ο κος Παναγιώτης Τσουκαλάς πρόεδρος των εργαζομένων ΙΚΑ της Περιφέρειας ΑΜΘ, συμπληρώνοντας πως «μέσα σε μια νύχτα φτιάχτηκε ο ΕΟΠΥΥ που σαν ιδέα είναι πολύ καλή, γιατί μας καθιστούν όλους τους ασφαλισμένους ίσους και είναι πολύ καλή σαν σκέψη, αλλά το θέμα είναι τι γίνεται με τη βιωσιμότητα. Σήμερα υπάρχει πρόβλημα γιατί με το που γεννήθηκε ο ΕΟΠΥΥ είχε χρέη».
Στο σύνολό τους οι ομιλητές έκαναν λόγο για μια χαοτική κατάσταση που επικρατεί στις δημόσιες υπηρεσίες υγείας, η οποία έχει ως στόχο της πλήρη υποβάθμιση της δημόσιας υγείας και την ταυτόχρονη ώθηση των ασφαλισμένων στον ιδιωτικό τομέα. «Το Νοσοκομείο Ξάνθης λειτουργούσε με έναν πάρα πολύ αξιοπρεπή τρόπο, σχεδόν υποδειγματικό. Τα τελευταία χρόνια όμως υπάρχουν βασικές ελλείψεις. Δεν υπάρχει οδοντίατρος, και αυτό συμβαίνει πρώτη φορά στα χρονικά. Δεν υπάρχει κανένας οριλάς. Είναι να απορεί κανείς πως λειτουργεί η καρδιολογική με ουσιαστικά μια μόνο μόνιμη γιατρό» σημείωσε ο αντιπρόεδρος των Νοσοκομειακών Γιατρών Ξάνθης κος Δημήτρης Νικοφορίδης, τονίζοντας παράλληλα πως «η παθολογική, πυλώνας του Νοσοκομείου, διευθύνεται από έναν γιατρό άλλης ιδικότητας και αυτό δεν έχει να κάνει με τον γιατρό».
Φάντασμα χαρακτήρισε ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ξάνθης κος Αθάνασιος Καραδέδος τον ΕΟΠΥΥ λέγοντας χαρακτηριστικά πως «είναι φυσιολογικό ο ΕΟΠΥΥ σήμερα να μην έχει χρηματοδότηση, γιατί τα χρήματα που μαζεύονται από την ασφάλιση αποδίδονται για την πληρωμή των συντάξεων. Ο ΕΟΠΥΥ δεν υφίσταται. Δεν μπορούμε να λέμε ότι υπάρχει ένα μαγαζί χωρίς προϊόν και χωρίς λεφτά. Η μόνη οργανωμένη δομή που υπάρχει αυτή τη στιγμή είναι τα ΙΚΑ». Ο ίδιος μάλιστα απέδωσε τα προβλήματα της δημόσιας υγείας σε έλλειμμα πολιτικής και όχι σε οικονομικό, επισημαίνοντας πως «για αυτό τον λόγο ας μας φωτίσει ο θεός στις επόμενες εκλογές για το τι θα επιλέξουμε».
Από την πλευρά του νοσηλευτικού προσωπικού του Γενικού Νοσοκομείου Ξάνθης έγινε μνεία στα λειτουργικά προβλήματα και τις ελλείψεις του Νοσοκομείου, οι οποίες αποδόθηκαν σε απαξίωση του εδώ νοσηλευτικού ιδρύματος, ενώ αρνητικά σχολιάστηκε το γεγονός πως μια νοσηλεύτρια, από τις ήδη ελάχιστες που διαθέτει το ακτινολογικό τμήμα του Νοσοκομείο κλήθηκε να αποσπαστεί στην Κομοτηνή για να καλύψει ανάγκες του εκεί νοσοκομείου. «Οδηγούμαστε στην απαξίωση και μετά πηγαίνουμε στην κατάργηση. Θέλουμε ο καθένας από εσάς να αναλάβει τις ευθύνες του και σας θέλουμε όλους δίπλα μας στον αγώνα που δίνουμε» υπογράμμισε η κα Εριφύλη Παπαδοπούλου πρόεδρος των εργαζομένων του Νοσοκομείου Ξάνθης επισημαίνοντας παράλληλα πως «αυτό που δεν αναφέρθηκε είναι η αύξηση της προσέλευσης του κόσμου στο κοινωνικό ιατρείο και κοινωνικό φαρμακείο. Έρχονται άνθρωποι αξιοπρεπείς εκεί γιατί δεν έχουν περίθαλψη και αυτό νομίζω ότι είναι το πιο τραγικό στις μέρες μας».
Σχολιάζοντας η ίδια τις ελλείψεις που καταγράφονται στο Νοσοκομείο ανάφερε πως «κάθε μέρα εμείς ζούμε έναν Γολογθά. Το πρωί μπορεί να μην έχουμε υλικά και το μεσημέρι να έχουμε. Κάθε μέρα αυτό. Τα έξοδα του Νοσοκομείου έχουν μειωθεί πάρα πολύ αλλά εμείς κάθε μέρα κυνηγάμε υλικά και από την άλλη συμβαίνει το εξής οξύμωρο. Παίρνουν καινούργια εργαλεία, πανάκριβα, τα εγκαθιστούμε και διώχνουμε τους ανθρώπους».
Tags: ασφάλιση, ΕΟΠΥΥ, ζήτηση, Κομοτηνή, λεφτά, Νοσοκομείο, Ξάνθη, Πολιτική, σήμερα, υγεία, υλικά, χρήματα, χρόνια