Στις επιτροπές της βουλής ξεκινά σήμερα το πρωί η συζήτηση της συμφωνίας. Στις 09:30 το πρωί της Πέμπτης θα ξεκινήσει η κοινή συνεδρίαση των αρμόδιων επιτροπών της Βουλής, ενώ θα ακολουθήσει η συνεδρίαση της Ολομέλειας και η ψηφοφορία που αναμένεται να ολοκληρωθεί τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής. Η Διάσκεψη των προέδρων της Βουλής, η οποία συνεδρίασε χθες βράδυ για πρώτη φορά δημόσια,αποφάσισε το άνοιγμα της Βουλής, προκειμένου να συζητηθεί το σχέδιο νόμου με το κείμενο της συμφωνίας στην όποια κατέληξε η ελληνική κυβέρνηση με τους εταίρους της χώρας.
Συγκεκριμένα, η Διάσκεψη των προέδρων αποφάσισε κατά πλειοψηφία το άνοιγμα της Βουλής, ενώ καταψήφισε ο αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής του ΚΚΕ, Γιώργος Λαμπρούλης, σημειώνοντας ότι «ψηφίζω κατά προκειμένου να μη συζητηθεί το τρίτο μνημόνιο». Στο σημείο αυτό η πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου διευκρίνισε ότι «η θετική ψήφος μου (σ.σ. για το άνοιγμα της Βουλής) δεν είναι για συζητηθεί στο άψε-σβήσε το νομοσχέδιο και να ψηφιστεί με διαδικασίες fast-track».
Η συζήτηση για το νομοσχέδιο θα ξεκινήσει στις 09:30 σήμερα το πρωί στις αρμόδιες Επιτροπές της Βουλής, και στη συνέχεια – και αφού συνεδριάσει η Διάσκεψη των προέδρων και υπάρξει η σχετικη ημερήσια διάταξη – θα συνεχιστεί η διαδικασία της συζήτησης στην Ολομέλειακαι η ψηφοφορία που αναμένεται να ολοκληρωθεί τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής.
Εξάλλου, η Διάσκεψη των προέδρων αποφάσισε ομόφωνα – μετά από εισήγηση της προέδρου της Βουλής – οι συνεδριάσεις της Διάσκεψης να γίνονται από εδώ και στο εξής δημόσια (εκτός αυτών των συνεδριάσεων που βάσει του νόμου θα πρέπει να είναι «κλειστές»).
Κατά τη συζήτηση στη Διάσκεψη, ασκήθηκε από μέλη της έντονη κριτική στην πρόεδρο της Βουλής σχετικά με τη διαδικασία που ακολούθησε για τη σύγκληση του οργάνου, σχετικά με το άνοιγμα της Βουλής.
Από την πλευρά της, η κ. Κωνσταντοπούλου επισήμανε ότι «συγκαλώ τη Διάσκεψη και έχω την ευθύνη να ειδοποιηθούν όλα τα μέλη της», ενώ, όπως είπε, θα ήταν άκομψο να υπάρξει σύγκληση του οργάνου χωρίς να έχει διασφαλιστεί ότι όλοι οι συμμετέχοντες μπορούν να παραστούν. Επιπλέον, η πρόεδρος της Βουλής σημείωσε ότι εκ της θέσεώς της πρέπει να διασφαλίσει ότι ένα τόσο σημαντικό νομοσχέδιο θα συζητηθεί στη Βουλή όπως προβλέπει ο Κανονισμός.
Στη διάσκεψη των προέδρων της Βουλής τα μεσάνυχτα της Τετάρτης εκτοξέυτηκαν πυρά κατά της Προέδρου της Βουλής Ζωής Κωνσταντοπούλου
Η Διάσκεψη ξεκίνησε με σκληρή κόντρα μεταξύ της προέδρου της Βουλής Ζωής Κωνσταντοπούλου και του αντιπροέδρου Νικήτα Κακλαμάνη λίγο πριν από τις 10 το χθες βράδυ, όπως αναφέρει tovima.gr.Ο κ. Κακλαμάνης εγκάλεσε την κ. Κωνσταντοπούλου για την απόφασή της να μεταδοθεί ζωντανά η Διάσκεψη από το κανάλι της Βουλής και της ζήτησε να θέσει το θέμα προς ψηφοφορία.
Στη συνέχεια η κ. Κωνσταντοπούλου επιχειρηματολόγησε για την απόφασή της να μην συγκληθεί νωρίτερα η Διάσκεψη των Προέδρων, και μεταξύ άλλων είπε: «Δεν μπορεί να μπαίνει η σφραγίδα του Κοινοβουλίου κάθε φορά που στέλνει νομοσχέδιο η τρόικα».
Ο κ. Κακλαμάνης της απάντησε: «Το νομοσχέδιο σας το έστειλε η τρόικα ή η κυβέρνηση;».
Η πρόεδρος της Βουλής ανέφερε πως «δυστυχώς οδηγηθήκαμε σε αιφνιδιασμό» και πως ο πρωθυπουργός την είχε διαβεβαιώσει ότι δεν θα χρειαζόταν να ανοίξει η Βουλή πριν από τις 16 Αυγούστου.
Ένταση και με τον Θεοχάρη
Κόντρα υπήρξε και με τον εκπρόσωπο του Ποταμιού κ. Θεοχάρη που είπε στην Πρόεδρο της Βουλής ότι είναι επί της ουσίας ο εκπρόσωπος του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στην Ελλάδα. Ακόμα περιμένω τη συμμετοχή του Ποταμιού στην επιτροπή για τις Γερμανικές Αποζημιώσεις, ήταν η απάντηση της κυρίας Κωνσταντοπούλου.
Στη συνέχεια ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης κατηγόρησε την κ. Κωνσταντοπούλου για απροκάλυπτη επίθεση της προέδρου εναντίον της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού μιλώντας για έλλειψη εμπιστοσύνης και αδυναμία συνεννόησης.
«Αν τα πιστεύει αυτά η πρόεδρος της Βουλής δεν μπορεί να διαδραματίσει τον θεσμικό της ρόλο» είπε ο κ. Φίλης και κάλεσε την κ. Κωνσταντοπούλου να ανακαλέσει τις αναφορές της όταν θα πρέπει ο ένας θεσμός να εμπιστεύεται τον άλλον, θέτοντας ευθέως ζήτημα εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Αν όντβς τόνισε ο κ. Φίλης η Πρόεδρος επιμενει ότι υπάρχει έλλειψη εμπιστοσύνης, τότε αυτό συνιστά θρυαλλίδα θεσμικών παρεκβάσεων.
Επίσης, την κατηγόρησε για παρελκυστική πολιτική που είχε ως αποτέλεσμα την καθυστέρηση της διαδικασίας και πως το χρονοδιάγραμμα που πρότεινε ο πρωθυπουργός δεν τηρήθηκε με δική της ευθύνη.
Η κ. Κωνσταντοπούλου κάλεσε τον κ. Φίλη να μην ερμηνεύει όσα λέει και πρόσθεσε πως δεν αισθάνεται άσχημα που ως πρόεδρος της Βουλής λέει όσα έλεγε και ως βουλευτής, ενώ έκανε λόγο για «όψιμους εκπροσώπους της νεοδιαπλοκής».
Σφοδρή κριτικήγ τους χειρισμούς της κυρίας Κωνταντοπούλου άσκησε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Κυριακος Μητσοτάκης, λέγοντας ότι «είναι τυολάχιστον ειρωνικό να μιλάτε εσείς για εμπιστοσύνη γιατί λέχετε κάνει ότι μπορούσατε για να διαρρήξετε την εμπιστοσύνη που σας έδειξαν τα κόμματα.» Μάλιστα χαρακτήρισε πολύ ενδιαφέρον το γεγονός ότι 30 χιλιάδες πολίτες μπήκαν στον κόπο να ζητήσουν διαδικτυακά την αποπομπή σας, προκαλώντας την έντονη αντίδραση της κυρίας Κωνσταντοπούλου η οποία του είπε «θα περίμενε κανείς να έχετε το θάρρος να καταθέσετε εσείς πρόταση μομφής κατά της Προέδρου, όπως απελείτε εδω και έξι μήνες»
Ο κύριος Μητσοτάλης της απάντησησε :« Προσέξτε διότι μπορεί να είστε η πρώτη πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων που θα αποπεμφείτε» και κατέληξε λέγοντας ότι περισσότεροοι ζητούν την αποπομπή σας από όσους σας ψήφισαν.