Ξεκίνησε η επεξεργασία του προϋπολογισμού – Οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης

Με τις τοποθετήσεις των γενικών εισηγητών των κομμάτων, άρχισε η επεξεργασία του κρατικού προϋπολογισμού για το 2021. Το νομοσχέδιο έχει προγραμματιστεί να εισαχθεί για συζήτηση στην ολομέλεια της Βουλής την Παρασκευή (11/12) και να ψηφιστεί έπειτα από πενθήμερη συζήτηση.

Σε υπερψήφιση του προϋπολογισμού κάλεσε ο γενικός εισηγητής της ΝΔ, Μπάμπης Παπαδημητρίου, σημειώνοντας ότι «πέραν της ισχυρής αντίστασης στην πανδημία που οργανώνει με επιτυχία το κράτος, στηριζόμενο στους πόρους του, ο προϋπολογισμός 2021 συνεχίζει με την πιστή εφαρμογή των πολιτικών για τις οποίες ψηφίστηκε η κυβερνητική πλειοψηφία».

Σύμφωνα με το ΑΠΕ – ΜΠΕ ο κ. Παπαδημητρίου σημείωσε ότι οι εκτιμήσεις για περιορισμό του εγχωρίου προϊόντος κατά 10,5% εφέτος, και η επιστροφή σε θετικό πεδίο με άνοδο κατά 4,8% στο 2021, «μπορεί να βελτιωθεί» στην περίπτωση ταχύτερης υγειονομικής αντιμετώπισης της πανδημίας.

Για την έως τώρα αντίδραση της κυβέρνησης, είπε ότι το κράτος θα διαθέσει ποσό μεγαλύτερο των 30 δισ. για την αντιμετώπιση της πανδημικής κρίσης και ότι «για τον ίδιο σκοπό συγκροτείται ειδικό αποθεματικό 3 δισ. ώστε να διασφαλίζεται η προσαρμογή των κρατικών ενεργειών στην εξέλιξη της υγειονομικής κρίσης στους πρώτους μήνες του 2021».

Ειδικότερα, συνέχισε, οι δαπάνες υγείας που πραγματοποίησε το αρμόδιο υπουργείο αυξήθηκαν κατά 788 εκατ. ευρώ το 2020 σε σχέση με το 2019 (+20%). Αλλά και χωρίς την επίπτωση της επιδημίας, το 2021 οι τακτικές δαπάνες στο σύστημα υγείας θα αυξηθούν σε 4.126 εκατ. (από 4.043 εκατ. το 2020). Προβλέπονται επίσης 131 εκατ. για τις αμοιβές του έκτακτου υγειονομικού προσωπικού που έχει προσληφθεί για την επιδημία. Προφανώς, το ειδικό αποθεματικό (3 δις) θα απορροφηθεί για τον ίδιο σκοπό στη διάρκεια του 2021».

«Ο κορονοϊός βρήκε τη χώρα σε δυσμενέστερη θέση»

Παράλληλα, ο κ. Παπαδημητρίου σημείωσε ότι η επιδημία βρήκε την χώρα σε δυσμενέστερη θέση από εκείνη που γνωρίζαμε μέχρι πρόσφατα: Συγκεκριμένα, η αναθεώρηση των εθνικών λογαριασμών από την Στατιστική Αρχή επιβεβαίωσε, μόλις πριν λίγες ημέρες, τρία σημαντικά ζητήματα: (α) το 2014 η χώρα βρισκόταν σε τροχιά ανόδου (με το ΑΕΠ να αυξάνεται κατά +0,7%), (β) τη διετία 2015-16 είχαμε μεγαλύτερη ύφεση (γ) στη διετία 2017-18 είχαμε σημαντικά μικρότερη ανάκαμψη.

Το δυσμενές συμπέρασμα είναι ότι με την -επιβεβλημένη κατά τα λοιπά- αναθεώρηση της ΕΛΣΤΑΤ «χάσαμε» 10 δισ. (σε τρέχουσες τιμές) στην εκκίνηση του έτους που κλείνει, με αποτέλεσμα να έχουμε μεγαλύτερο έλλειμμα και μεγαλύτερο χρέος ως αναλογία του ΑΕΠ και, προφανώς, μικρότερο διαθέσιμο εισόδημα.

Η αξιωματική αντιπολίτευση, είπε ο κ. Παπαδημητρίου «θα κάνει καλά να συγκρίνει τις προβλέψεις με τις οποίες είχε συμπεριλάβει στους προϋπολογισμούς της διετίας μήπως και απαλλαγεί από την κομπορρημοσύνη με την οποία ισχυρίζεται ότι «παρέδωσε ανάπτυξη» το 2019: ο προϋπολογισμός του 2017 ψηφίστηκε με αύξηση του ΑΕΠ στο 2,7% και η ΕΛΣΤΑΤ υπολογίζει μόλις 1,3% (διαφορά 1,4 μονάδα) ενώ ο προϋπολογισμός 2018 ψηφίστηκε με 2,5% και κλείσαμε στο 1,6%. Διαφορά σε δύο μόνον χρόνια 2,3 μονάδων.

Επομένως, σε όλη την τετραετία 2015-18 η άνοδος του ΑΕΠ περιορίστηκε σε μόλις 2 ποσοστιαίες μονάδες. Σημειώστε ότι η Ζώνη του ευρώ, στην ίδια περίοδο, αύξησε το εγχώριο προϊόν της κατά 10 εκατοστιαίες μονάδες» παρατήρησε ο γενικός εισηγητής της ΝΔ.

Τέλος, υπογράμμισε ότι «αν θέλουμε την πατρίδα μας να διαγράψει τις ζημιές της μεγάλης χρηματοοικονομικής κρίσης και της κρίσης χρέους την περίοδο 2010-13, τη βαριά μιζέρια που προκάλεσαν η αναίτια παράταση της δημοσιονομικής κρίσης το 2015-16 και η στασιμότητα της διετίας 2017-18, θα πρέπει να υποστηρίξουμε ένα σύνολο πολιτικών που εισαγάγουν δομικές και σε βάθος μεταρρυθμίσεις».

Αχτσιόγλου: Προϋπολογισμός «μηδενικής στήριξης» σε όλα τα μέτωπα

Για «προϋπολογισμό μηδενικής στήριξης» σε όλα τα κρίσιμα μέτωπα, μίλησε η γενική εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ, Έφη Αχτσιόγλου, σημειώνοντας ότι ο προϋπολογισμός του 2021 συζητείται σε μία δραματική συνθήκη, ανθρωπιστικής καταστροφής και υγειονομικής τραγωδία.

Όπως τόνισε, «το δημόσιο σύστημα υγείας βρίσκεται σε σημείο κατάρρευσης και η ευθύνη βαραίνει ακέραια τον κ. Μητσοτάκη και την κυβέρνηση». Η κ. Αχτσιόγλου επέκρινε την κυβέρνηση ότι δεν αξιοποίησε το ,«το πλεονέκτημα του χρόνου» που της έδωσε ο λαός κατά την 1η φάση της πανδημίας, ούτε τα 37 δισ. που άφησε ο ΣΥΡΙΖΑ, ούτε τη ρευστότητα του ευρωπαϊκού ταμείου ανάκαμψης.

«Δώσατε στα νοσοκομεία και την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας μόλις 144 εκατ. παραπάνω από ότι θα δίνατε αν δεν υπήρχε πανδημία και αν προσθέσει κανείς τα λίγα επιπλέον που προβλέπετε ότι θα δώσετε μέχρι το τέλος της χρονιάς για υλικά και έκτακτο προσωπικό, δεν θα φτάσουν τα 300 εκατ., κάτι που μας φέρνει στον πάτο της σχετικής κατάταξης του ΟΟΣΑ.

Αφήστε λοιπόν τις ιστορίες περί 786 εκατ. και τις διάφορες αλχημείες που επιχειρούν να κάνουν το μαύρο άσπρο» είπε η κ. Αχτσιόγλου. Αναφερόμενη στα αναθεωρημένα μεγέθη ύφεσης του 2020 και ανάπτυξης του 2021, η κ. Αχτσιόγλου αμφισβήτησε την «ανάπτυξη τύπου V που υποσχόταν ο κ. Μητσοτάκης».

Η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι «η ΝΔ υλοποιεί το στρατηγικό της σχέδιο, το οποίο αποτυπώνεται στην έκθεση Πισσαρίδη, για αναδιάρθρωση της αγοράς σε βάρος των εργαζομένων, των μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων, με στόχο τη συσσώρευση υπέρ των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων και τη δημιουργία φθηνού, πλήρως ελαστικοποιημένου, εργατικού δυναμικού» και, τέλος, σημείωσε ότι «η αποτυχία της κυβέρνησης στη διαχείριση της πανδημίας είναι αποτυχία του στρατηγικού μοντέλου που υπηρετεί».

Σκανδαλίδης: Ανεφάρμοστο το σχέδιο του προϋπολογισμού

Για ένα σχέδιο προϋπολογισμού που είναι ανεφάρμοστο, ατελέσφορο και κυρίως προσωρινό, έκανε λόγο ο γενικός εισηγητής του Κινήματος Αλλαγής, Κ. Σκανδαλίδης, ο οποίος εξέφρασε την εκτίμηση ότι «δεν θα μας συνοδεύει στη διάρκεια του επόμενου χρόνου». Η εικόνα της οικονομίας, είπε, είναι αποκαρδιωτική και ο προϋπολογισμός του 2021 είναι «έωλος στις προβλέψεις του, βαθιά ταξικός στις επιλογές του, ενώ δεν διαπνέεται από κανένα όραμα μεταρρυθμίσεων και αλλαγών, για να μπει η οικονομία σε τροχιά ανάκαμψης» είπε ο κ. Σκανδαλίδης. Για τις δαπάνες της υγείας είπε ότι το ΕΣΥ είναι ο «φτωχός συγγενής» στον προϋπολογισμό και ότι το βρίσκει με λιγότερο προσωπικό από ότι το 2019, πριν το ξέσπασμα της κρίσης.

Τέλος, ο κ. Σκανδαλίδης παρατήρησε ότι η ελληνική κοινωνία, που άκουγε στην πρώτη φάση της πανδημίας για 2-3 νεκρούς και ανατρίχιαζε, τώρα είναι παρατημένη. Αυτός είναι ο χειρότερος οιωνός για το αύριο της πατρίδας, είπε ο εισηγητής του Κινήματος Αλλαγής.

Πολιτική

Tags: , ,
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: