Ξεκίνησε η συζήτηση του νομοσχεδίου για τις φυλακές Τύπου Γ’
Υπέρ της αρχής του νομοσχεδίου τάχθηκαν ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ, με τον εισηγητή των δεύτερων να ζητά βελτιώσεις. Καταψήφισαν ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΚΚΕ, η Χρυσή Αυγή επιφυλάχθηκε, ενώ το Ποταμι δήλωσε παρών.
Ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος, υπεραμύνθηκε των ευεργετικών ρυθμίσεων για αποφυλάκιση καταδικασμένων με βαριές ποινές, τονίζοντας ότι στόχος είναι η αποσυμφόρηση των φυλακών, καθώς υπάρχει ένας εξωπραγματικός αριθμός στη χώρα μας ισοβιτών.
Παράλληλα, τόνισε ότι θα υπάρχουν συγκεκριμένοι όροι και προϋποθέσεις, ότι προβλέπεται ο κατ’ οίκον περιορισμός, ενώ όσοι αποφυλακισμένοι παραβιάσουν τους κανόνες θα ξαναγυρνάνε στις φυλακές. Πάντως, ο κ. Παρασκευόπουλος εμφανίστηκε θετικός στην πρόταση να φοράνε βραχιολάκι όσοι θα απολύονται από τη φυλακή, σημειώνοντας ότι ο μόνος φόβος του είναι ότι θα υπάρξει καθυστέρηση στην εφαρμογή του μέτρου.
Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο κ. Παρασκευόπουλος στις ευεργετικές διατάξεις για τους ανήλικους κρατούμενους, τονίζοντας ότι στόχος του νομοσχεδίου είναι να ανοίξει διέξοδο για επανένταξη τους στο κοινωνικό σύνολο.
Η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ Βασιλική Κατριβάνου τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι το νομοσχέδιο πάει να θεραπεύσει μια πραγματικά τραγική, ζοφερή, άδικη και απάνθρωπη κατάσταση που υπάρχει στις φυλακές της χώρας.
Παράλληλα υπεραμύνθηκε της διάταξης για την κατάργηση των φυλακών Γ” τύπου, που στόχο είχαν, όπως είπε, την εξόντωση των φυλακισμένων και την περιστολή των δικαιωμάτων τους.
Από την πλευρά του, ο εισηγητής της ΝΔ Βασίλης Κικίλιας χαρακτήρισε το νομοσχέδιο ρουσφέτι της κυβέρνησης προς τους τρομοκράτες και προσέθεσε ότι το κόμμα του δεν πρόκειται να το ψηφίσει.
Εμείς ένα τέτοιο ρουσφέτι της κυβέρνησης σε τρομοκράτες και εγκληματίες, που είναι αποτέλεσμα διαλόγου του υπουργού με τους κουκουλοφόρους, δεν θα το στηρίξουμε. Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έχει βαλθεί να κάνει τη χώρα ξέφραγο αμπέλι. Ας αναλάβει και την ευθύνη του εγκλήματος που αφήνει απροστάτευτους τους πολίτες και ελεύθερους τους ποινικούς κατάδικους και τρομοκράτες. Σπέρνει ανέμους, τις δε θύελλες ας τις θερίσει μόνη της, τόνισε ο κ. Κικίλιας.
Ο εισηγητής της Χρυσής Αυγής Γιάννης Λαγός υποστήριξε ότι στο μεγάλο πρόβλημα συμφόρησης των φυλακών συμβάλει το γεγονός ότι στους 12.500 κρατούμενους, είναι πάρα πολλοί παράτυποι μετανάστες. Πρισέθεσε δε ότι στην αποσυμφόρησή τους θα βοηθήσει πολύ αν η κυβέρνηση προχωρήσει στην απέλαση ιδίως όσων έχουν διαπράξει κακουργηματικές πράξεις.
Ακόμα, τάχθηκε υπέρ της κατάργησης των φυλακών Γ τύπου, σημειώνοντας ότι το κόμμα του ήταν εξαρχής εναντίον. Επισήμανε, ωστόσο, ότι θα πρέπει να προσεχθεί ποιοι και με ποιο τρόπο θα αποφυλακιστούν.
Ο εισηγητής του Ποταμιού Ιάσωνας Φωτήλας εξέφρασε σοβαρές επιφυλάξεις για τους στόχους του νομοσχέδιου, δήλωσε παρών, ενώ έκανε λόγο για αποσπασματικές λύσεις και προσπάθεια επίλυσης των σοβαρότατων προβλημάτων στις φυλακές με παλιές αποτυχημένες πολιτικές.
Σε καμία περίπτωση δεν συμφωνούμε ότι το νομικό πλαίσιο των φυλακών τύπου Γ’ δεν έχρηζε βελτίωσης, ή ότι στη χώρα μας όλα λειτούργησαν σωστά στο συγκεκριμένο τομέα, αλλά δεν μπορεί η απάντηση σε κάτι που δεν λειτουργεί σωστά να είναι η κατάργηση, χωρίς καν να γίνει προσπάθεια βελτίωσης ανέφερε ο κ. Φωτήλας.
Έντονα επικριτικός εμφανίστηκε ο βουλευτής του Ποταμιού και για τις διατάξεις που αφορούν τη δυνατότητα αποφυλάκισης κρατουμένων. Δεν μπορούμε να δεχθούμε οριζόντιες αποφυλακίσεις κρατουμένων με μόνο κριτήριο την ηλικία τους και λόγους υγείας, χωρίς να αξιολογείται με κανένα τρόπο η προσωπικότητα του δράστη, ανέφερε.
Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Γιάννης Γκιόκας δήλωσε ότι δεν ψηφίζει επί της αρχής το νομοσχέδιο που ανοίγει -όπως είπε- μια συζήτηση αποπροσανατολιστική για τις φυλακές την περίοδο που προχωράνε οι διαπραγματεύσεις με τους εταίρους και κατατίθεται η λίστα με τις νέες δεσμεύσεις της χώρας.
Ο κ. Γκιόκας υποστήριξε ότι είναι ένα ακόμα νομοσχέδιο τεχνητής αποσυμφόρησης των κορεσμένων φυλακών, περιβεβλημένο με ανθρώπινο μανδύα.
Επίσης, εξέφρασε τη διαφωνία του ΚΚΕ για τις διατάξεις που προβλέπουν αποφυλάκιση κρατουμένων καταδικασμένων σε ισόβια και με ποινές 20 και 25 χρόνων, αφού έχουν εκτίσει 7 χρόνια από την ποινή τους.
Έντονες επιφυλάξεις εξέφρασε ο κ. Γκιόκας και στη ρύθμιση που αφορά τους ανήλικους δράστες, κάνοντας λόγο για την πιο κραυγαλέα ισοπεδωτική αντιμετώπιση. Όπως ανέφερε, ακόμα και αν υπάρχει σωστή αντιμετώπιση στην ποινική ευθύνη τους, αν δεν υπάρχουν και συγκεκριμένα μέτρα κοινωνικής επανένταξη τους, αλλά και δομές, τότε μπορεί το μέτρο να εξελιχθεί επικίνδυνα.
Βελτιωτικές αλλαγές ζήτησε ο ειδικός αγορητής των ΑΝΕΛ Βασίλης Κόκκαλης, ενώ έμφαση έδωσε στις ευεργετικές διατάξεις για τις αποφυλακίσεις κρατουμένων, σημειώνοντας ότι πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί ώστε να διασφαλίζεται και το κράτος δικαίου και η αίσθηση ασφάλειας στους πολίτες.
Ακόμα, ο κ. Κόκκαλης τόνισε ότι δικαιολογημένα και ορθώς επιχειρείται ευνοϊκή ποινική μεταχείριση όσων έχουν σοβαρά προβλήματα υγείας, ωστόσο, όπως είπε, πρέπει η Πολιτεία να είναι προσεκτική.
Επί της αρχής συμφωνούμε, αναμένουμε βελτιώσεις σε ορισμένες διατάξεις του νομοσχεδίου, όπως αυτή που αφορά τα ποσοστά αναπηρίας, προσέθεσε.
Η εισηγήτρια του ΠΑΣΟΚ Φώτη Γεννηματά χαρακτήρισε προκλητικό από κοινωνικής άποψης να απολύονται εγκληματίες χωρίς προϋποθέσεις και να μην εξαιρούνται ούτε οι κρατούμενοι για βαρύτατα εγκλήματα και προσέθεσε ότι αυτή η πολιτική της κυβέρνησης γεννά πολλά ερωτήματα.