Ξέσπασε πολιτική «θύελλα» για το «Plan B» Βαρουφάκη

Πολιτική «θύελλα» ξέσπασε μετά από τις αποκαλύψεις του καθηγητή Τζέιμς Γκάλμπρεϊθ για το «Plan B» του τότε υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη για την ελληνική οικονομία, με την ΝΔ να επαναφέρει το αίτημα σύστασης εξεταστικής επιτροπής και τα υπόλοιπα κόμματα να εξαπολύουν συντεταγμένα «πυρά» εναντίον της κυβέρνησης.
Στο νέο του βιβλίο, ο καθηγητής Γκάλμπρεϊθ αναφέρει ότι το σχέδιο έκτακτης ανάγκης που εκπονήθηκε υπό άκρα μυστικότητα προέβλεπε την κήρυξη της χώρας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, νέα δραχμή, επιστράτευση υπαλλήλων και εθνικοποίηση της τράπεζας της Ελλάδας. Παράλληλα, όπως αναφέρει δημοσίευμα της «Καθημερινής», ο συντονιστής της ομάδας αποκαλύπτει ότι οι τράπεζες θα έμεναν κλειστές για αδιευκρίνιστο χρονικό διάστημα.
Οι μισθοί δεν θα καταβάλλονταν αλλά θα εκτυπώνονταν υποσχετικές. Η Κομισιόν φρόντισε το μεσημέρι να πάρει αποστάσεις από τις δηλώσεις του Τεξανού καθηγητή και συντονιστή αυτής της ομάδας, αναφέροντας ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν είχε ποτέ «σχέδια Β» για την Ελλάδα. «Όσο για τα σχέδια που διαρρέουν στην Ελλάδα, να απαντήσουν εκείνοι που τα διοχετεύουν» απάντησε ερωτηθείς σχετικά ο αναπληρωτής εκπρόσωπος της Κομισιόν Αλεξάντερ Βιντερστάιν.

Ν.Δ.: Ακόμα πιο επιτακτικό το αίτημα για Εξεταστική
«Οι αποκαλύψεις του Τζέιμς Γκάλμπρεϊθ τον οποίο ο Γ. Βαρουφάκης είχε τοποθετήσει επικεφαλής της ομάδας που κατάρτιζε το Plan X, συνηγορούν και κάνουν ακόμα πιο επιτακτικό το αίτημα της Ν.Δ. για Εξεταστική Επιτροπή», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της αξιωματικής αντιπολίτευσης Γ. Κουμουτσάκος.
Υπενθύμισε ακόμη ότι «τρεις μέρες πριν το δημοψήφισμα (στις 2 Ιουλίου), ο Αλ. Τσίπρας επισκέφθηκε το υπουργείο Εθνικής Άμυνας και ο Π. Καμμένος δήλωνε ότι ‘οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας διασφαλίζουν τη σταθερότητα στο εσωτερικό’».
«Η κυβέρνηση εξακολουθεί να αρνείται, εδώ και τρεις μήνες, το αίτημα που κατέθεσε η Νέα Δημοκρατία για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής» σχετικά με τα capital controls και το τρίτο μνημόνιο συνέχισε ο κ. Κουμουτσάκος, προσθέτοντας ότι ύστερα από συνεννόηση με τον Κυρ. Μητσοτάκη, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ. Ν. Δένδιας επισκέφθηκε τον πρόεδρο της Βουλής για να θέσει ξανά το ζήτημα.

Αντιδράσεις και από ΠΑΣΟΚ
Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, μιλώντας επίσης στον ΣΚΑΪ, ανέφερε ότι οι αποκαλύψεις Γκάλμπρεϊθ δείχνουν «τι αποφύγαμε εκεί που η Ελλάδα είχε αρχίσει να αλλάζει κλίμα και να ανακάμπτει».
«Πήγαμε στα καλά καθούμενα να γίνουμε χώρα της Λατινικής Αμερικής» δήλωσε ο κ. Βενιζέλος, που επανέλαβε την πεποίθηση ότι η «διαπραγμάτευση Τσίπρα-Βαρουφάκη» κόστισε δεκάδες χιλιάδες ευρώ.

Tι λέει ο Γ. Βαρουφάκης
Ο ίδιος ο Γιάνης Βαρουφάκης σχολιάζοντας τις αντιδράσεις που συμπίπτουν με τη συμπλήρωση ενός χρόνου από το δημοψήφισμα, δήλωσε πως «εξεταστική θα έπρεπε να μου κάνουν, αν δεν είχα plan B», ενώ έγραψε στο Twitter: «Επέτειος του 62%, η τρόικα εσ. τελεί υπό σύγχυση: Με κατηγορούν ΚΑΙ ως συνεχιστή του Σαμαρά ΚΑΙ ως αντι-τροικανό.
Το μίσος τους τιμή μου». Λίγη ώρα αργότερα, πάλι μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στο Twitter, έγραψε στα αγγλικά ότι «τα υπουργεία Αμύνης οφείλουν να έχουν σχέδια έκτακτης ανάγκης κατά μιας εισβολής. Αυτό δεν σημαίνει ότι τη σχεδιάζουν. Σαφές;».

Τι λένε Παππάς και Κοτζιάς
Σε συνεντεύξεις τους στην ΕΡΤ, οι υπουργοί Νίκος Παππάς και Νίκος Κοτζιάς ανέφεραν ότι τον Φεβρουάριο του 2015, ο Γ. Βαρουφάκης είχε προτείνει να εφαρμοστούν όσα είχε συμφωνήσει η κυβέρνηση Σαμαρά. Όλα αυτά, όπως τόνισαν, διαδραματίστηκαν πριν από την εκπόνηση του Plan B.
«Μία ημερομηνία σταθμός από τις αρχικές ήταν η υπογραφή της συμφωνίας της 20ης Φλεβάρη. Εκεί φτάσαμε με πολύ μεγάλες δυσκολίες διότι είχαμε πιέσεις στο Eurogroup που προηγήθηκε να συνεχίσουμε με την ολοκλήρωση των υπογεγραμμένων από την κυβέρνηση Σαμαρά. Ήταν από τις πρώτες, παρά πολύ σοβαρές δοκιμασίες εκείνη τη στιγμή. Είναι μια πάρα πολύ φρέσκια κυβέρνηση και έχεις εισηγήσεις από το οικονομικό επιτελείο και τον υπουργό Οικονομικών να υπογράψουμε τη συνέχιση του υπάρχοντος προγράμματος» είπε ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς.
Σε αντίστοιχες δηλώσεις προχώρησε στην ΕΡΤ και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, ο οποίος τόνισε ότι ο πρώην υπουργός Οικονομικών επέμενε η συμφωνία να κλείσει «επί τόπου» διότι έλεγε ότι «κινδυνεύουν να κλείσουν τα ΑΤΜ και ότι θα έπαιρνε πάνω του την κακή συμφωνία του Φλεβάρη, μία συμφωνία που ήταν πολύ χειρότερη απ” αυτή που πήραμε στη δεύτερη διαπραγμάτευση χάρη και στο δημοψήφισμα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κοτζιάς.

typosthes.gr-Politiki

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: