Στοιχεία που ανατρέπουν την επιχειρηματολογία των καναλιών πανελλαδικής εμβέλειας για τον αριθμό των εργαζομένων που κινδυνεύουν με απώλεια της εργασίας τους, επικαλείται η κυβέρνηση. Τα στοιχεία, που έχουν αντληθεί από το σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ», δείχνουν ότι όλα μαζί τα ιδιωτικά κανάλια εθνικής εμβέλειας έχουν 2.639 εργαζόμενους, αναφέρουν κυβερνητικές πηγές και σημειώνουν ότι δεν έχει βάση αληθείας ο ισχυρισμός ότι κινδυνεύει η δουλειά 15.000 ανθρώπων.
Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση επικαλείται και τα στοιχεία από τους ελέγχους του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας που δείχνουν ότι η τήρηση της εργατικής νομοθεσίας ως επί πλείστον είναι προβληματική ενώ κυρίαρχες είναι οι ευέλικτε μορφές εργασίες.
«Ίσως το πιο «πολυφορεμένο» επιχείρημα όσων πολεμούν τη μεταρρύθμιση του τηλεοπτικού πεδίου που φέρνει η κυβέρνηση είναι ότι «ο αριθμός των τεσσάρων αδειών θα έχει συνέπεια 15.000 εργαζόμενοι να χάσουν τη δουλειά τους». Το ακούσαμε κατά κόρον, τις τελευταίες μέρες, από τα τηλε-παράθυρα», αναφέρουν κυβερνητικές πηγές και προσθέτουν: «Η πραγματικότητα, όμως, τους διαψεύδει. Διότι, για να χάσουν 15.000 άνθρωποι τη δουλειά τους, θα έπρεπε βέβαια -όλα μαζί- τα ιδιωτικά κανάλια να απασχολούν τουλάχιστον τόσους».
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του συστήματος «ΕΡΓΑΝΗ», στα ιδιωτικά κανάλια πανελλαδικής εμβέλειας εργάζονται με συμβάσεις εξαρτημένης εργασίας, ορισμένου ή αορίστου χρόνου, 2.639 άνθρωποι, σημειώνουν κυβερνητικές πηγές και παραθέτουν τα στοιχεία, ανά τηλεοπτικό σταθμό: ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ (ΜΕ ΣΥΜΒΑΣΗ ΕΞΑΡΤΗΜΕΝΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ): MEGA 540, ALPHA 537, ΑΝΤ1 509, STAR 387, ΣΚΑΪ 340, Ε TV 206, ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ 61, ART 59. ΣΥΝΟΛΟ 2.639, (πηγή: σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ»).
«Πώς γίνεται, λοιπόν, να απειλείται η δουλειά 15.000 ανθρώπων, όταν όλα μαζί τα κανάλια απασχολούν 2.639; Προφανώς, με τον ίδιο τρόπο που μονίμως εκτοξεύονται στοιχεία χωρίς καμία τεκμηρίωση, καμία επίσημη πηγή και -εν τέλει- καμία σοβαρότητα» σχολιάζουν κυβερνητικές πηγές και υπογραμμίζουν ότι «από τους ελέγχους που έχει διενεργήσει τους τελευταίους μήνες το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας, προκύπτει ότι και η τήρηση των διατάξεων της εργατικής νομοθεσίας από τα περισσότερα ιδιωτικά κανάλια είναι, πολύ συχνά, προβληματική. Διαπιστώνονται, συστηματικά, η μη καταβολή δεδουλευμένων, υπερωριών και επιδομάτων, εξαντλητικά ωράρια εργασίας, περιπτώσεις απασχόλησης ανασφάλιστων εργαζομένων, ενώ κυριαρχούν οι «ευέλικτες» μορφές εργασίας (συμβάσεις μερικής απασχόλησης, συμβάσεις δανεισμού, εργολαβίας και μπλοκάκια)».
typosthes.gr-Politiki