Κυβέρνηση: Στην «τελική ευθεία» η λίστα με τις μεταρρυθμίσεις

Κυβέρνηση: Στην «τελική ευθεία» η λίστα με τις μεταρρυθμίσεις

Κυβέρνηση: Στην «τελική ευθεία» η με τις

Σε συνεχή αγώνα δρόμου βρίσκεται η κυβέρνηση για να ετοιμάσει τη λίστα με τις μεταρρυθμίσεις, όπως έχει δεσμευθεί από τη Σύνοδο Κορυφής της περασμένης εβδομάδας. Την ώρα που οι δανειστές διαμηνύουν ότι η προθεσμία λήγει τη Δευτέρα, κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών τόνιζαν την Πέμπτη ότι οριακά από την αρχή της εβδομάδας πιθανότατα θα είναι έτοιμη η σχετική λίστα με τις κοστολογημένες μεταρρυθμίσεις που εφόσον εγκριθούν από τηλεδιάσκεψη του Euroworking Group θα δρομολογήσουν τη διεξαγωγή έκτακτου .

Την ίδια ώρα η χρηματοδοτική μετατρέπει σε… εφιάλτη τις προσπάθειες του οικονομικού επιτελείου και της κυβέρνησης, καθώς τα ταμειακά διαθέσιμα εξαντλούνται. Ενδεικτικές είναι οι χθεσινές κινήσεις που έγιναν για την έστω και οριακή τόνωση των ταμειακών διαθέσιμων, με ενέσεις… ρευστότητας από την Περιφέρεια Αττικής, η οποία εκταμίευσε 80 εκατ. από λογαριασμούς της (ανοίγοντας παράθυρο για τα αποθεματικά των ΟΤΑ) αλλά και τον ΟΑΕΔ, που μετέφερε 120 εκατ. από τα αποθεματικά του στην ΤτΕ για να τα δώσουν σε ειδικό λογαριασμό της κεντρικής κυβέρνησης

Από τη μία πλευρά οι Ευρωπαίοι ζητούν κοστολογημένα μέτρα και πλεονασματικούς προϋπολογισμούς.Από την άλλη οι προεκλογικές δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ προκαλούν ασφυξία. Η χρυσή τομή φαίνεται να βρίσκεται στην αύξηση του σε συγκεκριμένα προϊόντα τα οποία δεν θεωρούνται βασικά διαβίωσης και τα οποία αναμένεται να στοχεύσουν κυρίως στα μεσαία και ανώτερα εισοδήματα. Η αύξηση αυτή αναμένεται παράλληλα να συνοδευτεί από υψηλό αφορολόγητο που μπορεί να φτάνει και τις 15.000 ευρώ.

Με αυτόν τον τρόπο στο οικονομικό επιτελείο επιχειρούν να εξαιρέσουν της φορολογίας τα χαμηλότερα εισοδήματα, μέτρο που θα αφορά σχεδόν δύο στα τρία νοικοκυριά. Η ελληνική πλευρά για να ενισχύσει την προοπτική αυτού του μέτρου αναμένεται να τονίσει ότι πρόκειται για δεξαμενές φορολογουμένων, οι οποίες στις πλείστες των περιπτώσεων δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στις φορολογικές τους υποχρεώσεις ούτως ή άλλως, με το «μάρμαρο» να εκτιμάται στα 300 εκατ. ευρώ.

Το κενό αυτό που δημιουργείται το οικονομικό επιτελείο εξετάζει να «μπαλώσει» με επιμέρους αυξήσεις στο ΦΠΑ σε «μη βασικά» αγαθά. Ωστόσο, δεδομένου ότι εάν δεν υπάρξουν αυξήσεις σε αγαθά ευρείας κατανάλωσης, τα περισσότερα εκ των οποίων εντάσσονται στα βασικά, η του ισοδύναμου ποσού καθίσταται πολύ δύσκολη. Παρά… πόδας είναι και η αύξηση των φορολογικών συντελεστών εν πρώτοις σε ποτά και ενδεχομένως και σε , ενώ έχει ήδη διατυπωθεί από την αναπληρώτρια υπουργό Οικονομικών η πρόταση για αύξηση του ΦΠΑ σε κοσμοπολίτικα που συγκεντρώνουν στρατιές ακριβού τουρισμού, όπως η και η Σαντορίνη.

Οι όποιες αυξήσεις αποφασιστούν εν τέλει αναμένεται να συνοδευτούν από εξονυχιστικούς ελέγχους στην αγορά που θα σιγουρέψουν την ορθή εφαρμογή τους.

Επιπλέον εξετάζεται αύξηση των φορολογικών συντελεστών για τα ανώτερα και εν μέρει τα μεσαία εισοδήματα, με το ποσοστό να φτάνει μέχρι και το 50%, καθώς σύμφωνα με τους υπολογισμούς του οικονομικού επιτελείου κατ” αυτόν τον τρόπο καλύπτεται η τρύπα που προκύπτει στα έσοδα από την αύξηση του αφορολόγητου στα 15.000 ευρώ

Παράλληλα, στις προτάσεις που θα καταθέσουν οι ελληνικές Αρχές στο Euroworking Group και οι οποίες εφόσον εγκριθούν θα δρομολογήσουν νέο Eurogroup, αναμένεται να υπάρχουν συγκεκριμένες προβλέψεις για τα έσοδα που θα έχει το Δημόσιο από τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών, στην οποία προσβλέπουν σχεδόν 200.000 οφειλέτες.

Πηγή:News.gr

Tags: , , , , , , , , , , , , ,
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: