Κυβερνητικές μεθοδεύσεις για το επίδομα στήριξης επιστημόνων και ελεύθερων επαγγελματιών καταγγέλλει ο ΣΥΡΙΖΑ

Κυβερνητικές μεθοδεύσεις σε σχέση με το επίδομα στήριξης που θα λάβουν 180.342 επιστήμονες και ελεύθεροι επαγγελματίες βλέπει ο ΣΥΡΙΖΑ. Μέσω ερώτησης που κατέθεσαν προς τους υπουργούς Οικονομικών και Εργασίας, 60 βουλευτές του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπό τη γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, Όλγα Γεροβασίλη, αναφέρουν ότι οι κυβερνητικές παλινωδίες σε σχέση με το επίδομα στήριξης επιστημόνων και ελεύθερων επαγγελματιών δεν έχουν τέλος, παρά το γεγονός ότι ο ίδιος ο πρωθυπουργός εξήγγειλε στις 19 Μαρτίου ότι: την ενίσχυση των 800 ευρώ θα λάβουν και όλοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι της χώρας.

Όπως σημειώνουν:

«Ήδη στις 3 Απριλίου, αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ, και παρά τις διαμαρτυρίες συλλήβδην των επαγγελματικών φορέων, δημοσιεύθηκε η υπ’ αριθμ. πρωτ. 286/02.04.2020 και με στοιχεία 2/2020 Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος με τίτλο «Πρόγραμμα Στήριξης Επιστημόνων-Ελεύθερων Επαγγελματιών, Πληττόμενων από τον Covid-19» του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων [ΑΔΑ: ΨΣ2246ΜΤΛΚ-ΞΙΩ] στην οποία ξεκαθαρίζεται ότι:

Από το συνολικό Προϋπολογισμό της δράσης, ύψους 192.965.940 Ευρώ:

Οι ωφελούμενοι, που υπολογίζονται σε 180.342 επιστήμονεςελεύθερους επαγγελματίες των έξι βασικών επιστημονικών κλάδων, ήτοι α) οικονομολόγοι / λογιστές, β) μηχανικοί, γ) δικηγόροι, ανεξάρτητοι επαγγελματίες ή με έμμισθη εντολή, δ) ιατροί, ε) εκπαιδευτικοί, στ) ερευνητές, θα λάβουν έκαστος «εκπαιδευτικό επίδομα» ύψους 600 Ευρώ σε 2 δόσεις (400 ευρώ με την ενεργοποίηση της επιταγής κατάρτισης και 200 ευρώ με την ολοκλήρωση του προγράμματος), ενώ οι «πάροχοι κατάρτισης» (δηλαδή τα αδειοδοτημένα Κέντρα Δια Βίου Μάθησης Επιπέδου 1 ή Κέντρα Δια Βίου Μάθησης Επιπέδου 2) θα λάβουν ως «επιταγή κατάρτισης» 470 Ευρώ για κάθε ωφελούμενο και συνολικά περί τα 84.760.740 Ευρώ.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον μάλιστα, γράφουν οι βουλευτές της αντιπολίτευσης στην ερώτησή τους, παρουσιάζουν τα ανωτέρω σε συνδυασμό με το άρθρο 53 της από 30.03.2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, στην οποία προβλέπεται ότι «για το έτος 2020, παρατείνεται, έως την 31η Μαΐου 2020, η προθεσμία υποβολής αιτήσεων χορήγησης άδειας Ιδιωτικού Ινστιτούτου Επαγγελματικής Κατάρτισης, Κέντρων Δια Βίου Μάθησης Επιπέδου Ένα και Κέντρων Δια Βίου Μάθησης Επιπέδου Δύο του στοιχείου 3 της παρ. Θ3 του άρθρου πρώτου του ν. 4093/2012 (Α` 222)».

Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι ενώ το φυσικό αντικείμενο της δράσης θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως τις 31.05.2020 (οπότε και μπορεί να καταβληθεί η δεύτερη δόση των 200 Ευρώ στους ωφελούμενους), το οικονομικό αντικείμενο της δράσης προβλέπεται να ολοκληρωθεί μέχρι τις 30.07.2020.

Εν όψει αυτών και ιδίως δεδομένου ότι το μείζον στην παρούσα συγκυρία και εν μέσω της πανδημίας δεν είναι η «κατάρτιση» των πλέον καταρτισμένων επαγγελματικών κλάδων αλλά εν όψει των έκτακτων μέτρων για την αποφυγή και μη διάδοση του Covid-19, η στήριξη των ελεύθερων επαγγελματιών και επιστημόνων που πλήττονται βάναυσα καθώς εκ των πραγμάτων έχει ανακοπεί ο κύκλος εργασιών τους ενώ ταυτόχρονα καλούνται να ανταποκριθούν στα πάγια έξοδά τους

Ερωτούνται οι κύριοι Υπουργοί:

1) Για ποιο λόγο η Κυβέρνηση δέσμευσε εθνικούς πόρους (ΣΑΕ Ε034) εκτινάσσοντας σχεδόν στο διπλάσιο τον προϋπολογισμό που θα είχε ένα πρόγραμμα απευθείας ενίσχυσης των επιστημόνων/ελεύθερων επαγγελματιών ή/και θα δεσμεύσει πόρους από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο, οι οποίοι θα έπρεπε να αξιοποιηθούν στοχευμένα για την «ανταγωνιστικότητα και καινοτομία» και την «προσαρμογή εργαζομένων, επιχειρήσεων και επιχειρηματικού περιβάλλοντος στις νέες αναπτυξιακές απαιτήσεις;

2) Θα τηρήσει ο Πρωθυπουργός την εξαγγελία του για επίδομα 800 Ευρώ στους επιστήμονες/ελεύθερους επαγγελματίες, ανακαλώντας την ως άνω υπ’ αριθμ. 2/20 Πρόσκληση;».

Πολιτική

Tags: , , ,
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: