Ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Παναγιώτης Λαφαζάνης ανακοίνωσε διακανονισμούς των οφειλών προς τη ΔΕΗ με προκαταβολή 10% μέχρι και σε 36 μηνιαίες δόσεις, για τους οικιακούς καταναλωτές και τις επιχειρήσεις.
Σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΗ Μανώλη Παναγιωτάκη, ο υπουργός ανακοίνωσε ότι οι δόσεις αυξάνονται σε 40 έως 60 για ευάλωτες ομάδες, ενώ θα υπάρξει και ειδικό πρόγραμμα ρύθμισης χρεών για τις τουριστικές επιχειρήσεις.
Σύμφωνα με τον κ Λαφαζάνη είναι ένα γενναίο πρόγραμμα διακανονισμών που θα δώσει ανάσα σε χιλιάδες νοικοκυριά και επιχειρήσεις που επλήγησαν από την κρίση.
Αναλυτικά, τα μέτρα που ανακοινώθηκαν, προβλέπουν:
• Μέχρι 36 μηνιαίες δόσεις σε συνάρτηση με το ύψος της οφειλής και την κατάσταση του οφειλέτη για το σύνολο των οικιακών καταναλωτών και τις επιχειρήσεις τόσο στη χαμηλή όσο και στη μέση τάση, ενώ για την υψηλή όπου οι καταναλωτές είναι αριθμητικά λίγοι, οι ρυθμίσεις είναι εξατομικευμένες. Σημειώνεται ότι έως τώρα προβλέπονταν οκτώ δόσεις για τους οικιακούς και τέσσερις έως έξι για τις επιχειρήσεις. Το πλήθος των δόσεων (με ανώτατο όριο πάντα τις 36) θα καθορίζεται από το τοπικό γραφείο της ΔΕΗ ανάλογα με το εισόδημα, το ιστορικό του καταναλωτή, την κατάσταση της επιχείρησης, το ύψος της κατανάλωσης και με γνώμονα η δόση να μην υπερβαίνει περίπου το 30 % του μηνιαίου λογαριασμού, κλπ.
• Μείωση της προκαταβολής στο μισό, 10% αντί για 20%.
• 40 έως 60 δόσεις για ευάλωτες ομάδες πληθυσμού, όπως δικαιούχοι του κοινωνικού τιμολογίου, άτομα με αναπηρία κλπ, για τους οποίους δεν κόβεται η παροχή της ηλεκτροδότησης.
• Η ρύθμιση είναι έντοκη με το εκάστοτε ισχύον συμβατικό επιτόκιο που τώρα είναι 5,7%.
• Για τις εποχιακές (τουριστικές) επιχειρήσεις προβλέπεται προκαταβολή 20 % και 8 μέχρι 18 δόσεις, με προκαταβολή επίσης 10%.
• Στη ρύθμιση μπορούν να ενταχθούν και πελάτες που είχαν επιδείξει αντισυμβατική συμπεριφορά (π.χ. παράνομη σύνδεση μετρητή, ρευματοκλοπή), οι οποίοι αποκλείονταν από το προηγούμενο καθεστώς ρυθμίσεων. Στόχος είναι να τους δοθεί η δυνατότητα να κάνουν «νέα αρχή» στις σχέσεις τους με τη ΔΕΗ.
Στο νέο πρόγραμμα μπορούν να ενταχθούν και οφειλέτες που είχαν διακανονίσει το χρέος τους με βάση το υφιστάμενο πλαίσιο (ξεπερνούν το 1.000.000 οι ρυθμίσεις που έχουν γίνει από το 2011, από τις οποίες οι 280.000 είναι τώρα ενεργές). Προϋπόθεση για την τήρηση των διακανονισμών αποτελεί η εξόφληση των τρεχόντων λογαριασμών.
Οι αιτήσεις για υπαγωγή στη ρύθμιση μπορούν να υποβάλλονται από αύριο Τετάρτη (χρειάζεται ο αριθμός της παροχής και το ΑΦΜ) στα τοπικά γραφεία ή τηλεφωνικά στο 11770. Όσοι υποβάλλουν αίτηση τηλεφωνικά, θα λαμβάνουν με κούριερ τα κουπόνια των μηνιαίων δόσεων.
Ο κ. Παναγιωτάκης επανέλαβε ότι το μεγάλο στοίχημα είναι η μείωση της τιμής του ρεύματος που θα επιδιωχθεί σύντομα. Είπε, επίσης ότι η ΔΕΗ θα ζητήσει από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) να μην επιτρέπεται η αλλαγή παρόχου, αν δεν εξοφληθεί ο προηγούμενος και θα επιδιώξει τη συμφωνία των λοιπών παροχων σε αυτό. Ο γενικός διευθυντής Εμπορίας της ΔΕΗ, Λάζαρος Καραλάζος, είπε ότι από το 1,9 δισ. περίπου που είναι οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την επιχείρηση, το 1,2 δισ. είναι από οικιακούς και επαγγελματικούς καταναλωτές, 200 εκατ. από το Δημόσιο, 280 εκατ. από επιχειρήσεις που τροφοδοτούνται από την υψηλή τάση και τα υπόλοιπα από τη μέση τάση.