Την άποψη ότι το ευρώ δεν είναι «ταμπού» και η έξοδος από την Ευρωζώνη «δεν είναι καθόλου καταστροφή» εκφράζει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης ενώ ισχυρίζεται ότι το μεγαλύτερο λάθος του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στις διαπραγματεύσεις είναι ότι δεν διέθετε πολιτική βούληση για να ακολουθήσει εφόσον χρειαζόταν μία πορεία εξόδου.
Σε συνεντεύξεις του στη Real News και την Free Sunday ο κ. Λαφαζάνης αναφέρει ότι στηρίζει την κυβέρνηση «για να εφαρμόσει το πρόγραμμα της, το ριζοσπαστικό πρόγραμμα με τον οποίο μας εξέλεξε ο ελληνικός λαός. Στηρίζω την κυβέρνηση, επίσης, για να ανταποκριθεί στο περήφανο «ΟΧΙ» που είπε στο δημοψήφισμα ο ελληνικός λαός».
Τόνισε ότι καταψηφίζει τα μνημόνια και θα τα αντιμάχεται «όποιοι κι αν τα υλοποιούν» και προειδοποίησε ότι «αν η κυβέρνηση ταυτιστεί τελικά αμετάστρεπτα με νέα και παλιά μνημόνια και με πολιτικές που τα εφαρμόζουν, δεν θα βρει μόνο εμένα απέναντι αλλά και τη μεγάλη πλειοψηφία του ΣΥΡΙΖΑ, σύσσωμο σχεδόν, τον δημοκρατικό, προοδευτικό και αριστερό λαϊκό κόσμο».
Ερωτηθείς για το ποια ήταν τα βασικά λάθη του κ. Τσίπρα στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές, απαντά πως «όσο η κυβέρνηση αρνούνταν να εντάξει σοβαρά στον πολιτικό σχεδιασμό της ένα τέτοιο ενδεχόμενο τόσο περισσότερο γινόταν αιχμάλωτη των πιστωτών, ανεξάρτητα από το αν προσπαθούσε να αντιδράσει».
«Η δική μου εξαρχής θέση και επιμονή» υπογραμμίζει ο κ. Λαφαζάνης «ήταν να ετοιμαστεί έγκαιρα η Ελλάδα, πρώτα από όλα πολιτικά, για όλα τα ενδεχόμενα, ακόμα και για την περίπτωση της εξόδου από την Ευρωζώνη, αν και εφόσον συναντούσε απέναντί της τείχος και απαιτήσεις συνθηκολόγησης».
«Η Αριστερή Πλατφόρμα είναι σάρκα εκ της σαρκός του ΣΥΡΙΖΑ. Είμαστε εμείς που πρωτοπόρα εργαστήκαμε για να συγκροτηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ ως ενωτικό εγχείρημα της Αριστεράς. Είμαστε εμείς, επίσης, που στις κρίσιμες στιγμές στηρίξαμε τον ΣΥΡΙΖΑ, όταν άλλοι, αρκετοί εκ των οποίων στηρίζουν τώρα φανατικά το μνημόνιο, επιχειρούσαν να τον διαλύσουν», τονίζει εξάλλου ο κ. Λαφαζάνης σε άλλη συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Free Sunday.
Ταυτόχρονα επισημαίνει πως «το ευρώ δεν είναι «ταμπού» και η έξοδος από την ευρωζώνη δεν είναι καθόλου καταστροφή. Αντίθετα, η μετάβαση σε εθνικό νόμισμα, εφ’ όσον κριθεί αναγκαία και επιβεβλημένη λόγω της αδιαλλαξίας των πιστωτών, παρά τις προσωρινές δυσκολίες, μπορεί με τις κατάλληλες προοδευτικές πολιτικές να τονώσει την εγχώρια παραγωγική βάση και την απασχόληση. Να ενισχύσει ιδιαίτερα της εξαγωγές και τον τουρισμό και να διασφαλίσει ικανή εθνική ρευστότητα για να χρηματοδοτήσει ένα ισχυρό πρόγραμμα δημόσιων επενδύσεων και την ιδιωτική οικονομία, πρώτα απ’ όλα τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις».