Υλικά
- 125 γραμμ. αλεύρι μαλακό
- 1 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
- 1 πρέζα αλάτι
- 2 κ.σ. ζάχαρη
- 125 ml ξινόγαλο
- 1 αυγό
- 2 κ.σ. βούτυρο ή μαργαρίνη λιωμένη
- ξύσμα από ½ πορτοκάλι
Εκτέλεση
Για να γίνει λεία η ζύμη για τις τηγανίτες, κοσκινίζουμε πρώτα το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ, σε ένα μπολ.
Με αυγοδάρτη χτυπάμε το αυγό με τη ζάχαρη και το αλάτι έως ότου διαλυθούν. Προσθέτουμε το ξινόγαλο και συνεχίζουμε το χτύπημα. Τέλος προσθέτουμε το βούτυρο και το ξύσμα.
Ρίχνουμε το μείγμα του ξινόγαλου στο μπολ με το αλεύρι και ανακατεύουμε με το σύρμα μέχρι να ομογενοποιηθεί ο χυλός.
Ζεσταίνουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι και ρίχνουμε μέσα ελάχιστο ελαιόλαδο. Κουταλιά κουταλιά ρίχνουμε μέσα το μείγμα και το αφήνουμε να ροδίσει για 2 λεπτά από κάθε πλευρά.
Σερβίρουμε τις τηγανίτες ζεστές με ζάχαρη και κανέλα ή με μαρμελάδα κυδώνι και χτυπημένη κρέμα γάλακτος.
Tip: Μπορείτε να αντικαταστήσετε το ξινόγαλο με γάλα, κρέμα γάλακτος, ή γιαούρτι. Αλλά με το ξινόγαλο, η γεύση και η υφή τους, είναι το κάτι άλλο.
Πηγή - idiva.gr
Tags: φαγητό