«Οι δικαστές πρέπει να αντιστέκονται όταν βλέπουν κυβερνήσεις αλαζόνων» τόνισε ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων στη γενική συνέλευση διοικητικών δικαστών – 269.935 οι εκκρεμείς υποθέσεις στα Διοικητικά Πρωτοδικεία
Μέσα σε έντονο πολιτικό κλίμα και παρά τις αγροτικές συγκεντρώσεις στο κέντρο της Αθήνας. πραγματοποιήθηκε σήμερα η γενική συνέλευση των μελών της Ένωσης Διοικητικών Δικαστών, στην αίθουσα διαλέξεων του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών.
Τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα εκπροσώπησε ο γραμματέας του πολιτικού γραφείου του Δημήτρης Τζανακόπουλος, ενώ το παρόν στις εργασίες της γενικής συνέλευσης έδωσαν, ο αντιπρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Κρεμαστινός, ο υπουργός Δικαιοσύνης Νικόλαος Παρασκευόπουλος, ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης, οι βουλευτές Μάκης Βορίδης, Σπύρος Χαλβατζάκης και Γιώργος Καρράς, η τέως πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντόπούλου, ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας Νικόλαος Σακελλαρίου, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Βασίλης Αλεξανδρής, η γενική επίτροπος των Διοικητικών Δικαστηρίων Ευτυχία Φουντουλάκη, πρόεδροι των άλλων δικαστικών Ενώσεων, τέως πρόεδροι ανωτάτων δικαστηρίων, κ.λπ.
Κατά την έναρξη των εργασιών της γενικής συνέλευσης ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, αναφέρθηκε στις οικονομικές συγκυρίες που επικρατούν στην χώρα μας και στους φραγμούς που θέτουν σε πολλαπλά επίπεδα, ενώ επισήμανε ότι πρωταρχικό μέλημα της Κυβέρνησης είναι η αξιολόγηση του προγράμματος.
Πάντως, ο κ. Τζανακόπουλος αναγνώρισε την ύπαρξη των ελλείψεων στις κτιριακές δομές των δικαστηρίων και τα οργανικά κενά, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι η Κυβέρνηση έχει πλήρη επίγνωση της κατάστασης στο χώρο της Δικαιοσύνης και ο υπουργός Δικαιοσύνης θα κάνει ότι είναι δυνατό, μέσα στα κρατούντα πλαίσια. Ο υπουργός Δικαιοσύνης Ο υπουργός Δικαιοσύνης Νικόλαος Παρασκευόπουλος εξέφρασε τις απόψεις του σε δύο «κaυτά» θέματα που έχουν απασχολήσει και έχουν δημιουργήσει έντονες αντιπαραθέσεις, τόσο το δικαστικό και νομικό κόσμο, όσο και τους πολίτες, ενώ εμμέσως πλην σαφώς, προσπάθησε –όπως είπαν οι δικαστές- να προκαταβάλει το «διά ταύτα» των μελλοντικών αποφάσεων που θα εκδώσουν οι δικαστές επάνω στα δύο αυτά θέματα.
Το πρώτο ζήτημα που έθεσε ο κ. Παρασκευόπουλος ήταν η νέα διάταξη που ψηφίστηκε από την Βουλή (Ν. 4356/2015) και επιτρέπει τη χρήση παρανόμως αποκτηθέντων αποδεικτικών μέσων (λίστες φοροφυγάδων, κ.λπ.) που έχουν συλλεγεί με παράνομο τρόπο σε υποθέσεις σκανδάλων διαφθοράς.
Το δεύτερο θέμα που έθιξε ο υπουργός Δικαιοσύνης ήταν ο τρόπος χορήγησης τηλεοπτικών αδειών, που έντονα απασχόλησε πριν από λίγα 24ώρα την Βουλή. Υπενθυμίζεται ότι όταν συζητήθηκε στη Βουλή το θέμα των αδειών τέθηκε ζήτημα συνταγματικής ανοχής και ερμηνείας και σε συνδυασμό με το ΕΣΡ.
Ο κ. Παρασκευόπουλος τόνισε, μεταξύ των άλλων, για τα δύο επίμαχα θέματα, ότι η λύση της επιεικείας επιβάλλει να βρεθεί λύση μέσα από τις συνταγματικές διατάξεις, αλλά πρέπει να υπάρξει και στάθμιση των αγαθών.
Ακόμη, όπως είπε ο υπουργός Δικαιοσύνης, η εξουσία είναι υπόλογη απέναντι στην Δικαιοσύνη όπως αυτή εκφράζεται από το Σύνταγμα και τόνισε ότι η Δικαιοσύνη αξίζει περισσότερη στήριξη, αλλά η συγκυρίες δεν το επιτρέπουν.
Με το που ολοκλήρωσε την ανάπτυξη των απόψεων του ο κ. Παρασκευόπουλος, ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας Νικόλαος Σακελλαρίου, αντιλαμβανόμενος το μήνυμα που προσπάθησε να περάσει στους δικαστές ο υπουργός Δικαιοσύνης για τα δύο επίμαχα κaυτά θέματα, έκλεισε κάθε περαιτέρω συνέχιση διαλόγου.
Με το που ανέβηκε στο βήμα ο κ. Σακελλαρίου, η πρώτη κουβέντα που είπε, απευθυνόμενος στον πολιτικό προϊστάμενο του ήταν: «Όταν οι υποθέσεις αυτές θα έρθουν στο Συμβούλιο της Επικρατείας και τα άλλα δικαστήρια θα κριθούν από τους δικαστές ως προς την συνταγματικότητά τους».
Πάντως, και ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Βασίλης Αλεξανδρής κράτησε ανάλογη στάση με αυτή του κ. Σακελλαρίου, πάνω στις θέσεις που εξέφρασε ο κ. Παρασκευόπουλος τη χρήση παρανόμως αποκτηθέντων αποδεικτικών μέσων, κ.λπ.
Ο κ. Σακελλαρίου κατά το χαιρετισμό του έθιξε απροκάλυπτα ζητήματα που απασχολούν τους δικαστές αλλά και την κοινωνία. Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος του ΣτΕ, τόνισε ότι «με την επίκληση του λεγόμενου δημοσιονομικού συμφέροντος και υπό την διαρκή απειλή της κοινωνικοοικονομικής καταρρεύσεως, η χώρα μας, δέσμια των αναλειφθησών διεθνώς υποχρεώσεων της σύρεται κατά κυριολεξία στην λήψη συνεχών επώδυνων οικονομικών μέτρων, ο περιοριστικός χαρακτήρας των οποίων επηρεάζει καίρια την κρατική δράση σε όλες σχεδόν τις μορφές εκδηλώσεως της.
Τα οικονομικά αυτά μέτρα που επιβάλλονται είτε με τον μανδύα διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων άμεσης απόδοσης συνεπάγονται υπέρογκες επιβαρύνσεις για τους πολίτες λόγω του σωρευτικού τους χαρακτήρος, δοκιμάζουν τις αντοχές τους και απειλούν σοβαρά την ίδια τη συνοχή της κοινωνίας μας.
Τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε δεν επιτρέπουν πλέον να ομιλούμε για ενίσχυση του κράτους δικαίου ή του κοινωνικού κράτους, αλλά μόνο για τη διάσωσή του. Δεν έχουμε καιρό. Πρέπει να προσπαθήσουμε να βρούμε το ταχύτερο δυνατό τις καλύτερες και ρεαλιστικότερες λύσεις στα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε, να κρατήσουμε τις λεπτές ισορροπίες –όπου απαιτείται- ώστε η χώρα μας να εξέλθει όσο πιο γρήγορα γίνεται από τη βαθιά κρίση που καθημερινά βιώνουμε όλοι μας».
Δεν παρέλειψε ο κ. Σακελλαρίου να τονίσει, αλλά και να περάσει με τη σειρά του το δικό του μήνυμα, λέγοντας: «Οποιαδήποτε οικονομική κρίσις όσο βαθιά και αν είναι δεν είναι νοητό να επηρεάζει τον σκληρό πυρήνα του κράτους με την θεσμική αποδήμηση των προσώπων, τα οποία είναι επιφορτισμένα με την εκτέλεση βασικών αποστολών του, όπως είναι η εθνική άμυνα και η ασφάλεια, η υγεία, η παιδεία και η Δικαιοσύνη. Και τούτο διότι κάτι τέτοιο θα ισοδυναμούσε με την ανυπαρξία κράτους, χωρίς το οποίο οποιαδήποτε οικονομική θυσία θα απέβαινε μάταια.
Σήμερα όμως χρειαζόμαστε κράτος εν λειτουργία, κράτος αξιόπιστο, σεβαστό από τον πολίτη, με λειτουργούς οι οποίοι πρέπει να έχουν εξασφαλισμένη την θεσμική τους θωράκιση, ώστε να μην αισθάνονται από τη μια στιγμή στην άλλη ότι κινδυνεύουν». Βασίλης Λεβέντης – Ζωή Κωνσταντοπούλου Ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης, αναφερόμενος στον αριθμό των άδειων των τηλεοπτικών σταθμών που θα χορηγήσει η Κυβέρνηση, χαρακτήρισε «χασάπη» το Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.
Ο κ. Λεβέντης τόνισε ότι το κόμμα του δεν προστατεύει κανέναν καναλάρχη, αλλά αντί να μπαίνουν κριτήρια για τη χορήγηση των τηλεοπτικών αδειών «ο χασάπης Πρωθυπουργός λέει τόσες άδειες». Σε άλλο σημείο ο κ. Λεβέντης ανέφερε ότι έχει τη πεποίθηση ότι «οι δικαστές πρέπει να αντιστέκονται όταν βλέπουν κυβερνήσεις αλαζόνων».
Από την πλευρά της η τέως πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντόπούλου, τόνισε ότι η αδικία που προέρχεται από την εξουσία είναι αφόρητη, ενώ παρακάπτονται οι αποφάσεις των δικαστηρίων και εφαρμόζονται εντολές και παραγγελίες που θέλουν ακόμη και την παραβίαση των δικαστικών αποφάσεων.
Ακόμη, ανέφερε ότι η Κυβέρνηση έχει το θράσος να εξαγγείλει και περικοπές των συντάξεων, ενώ έριξε τα πυρά της στον υπουργό Δικαιοσύνης για το τρόπο που ψηφίστηκε από την Βουλή ο Κώδικάς Πολιτικής Δικονομίας με ένα άρθρο και τόνισε ότι ο κ. Παρασκευόπουλος τότε είχε πει ότι «δεν μπορεί να κάνει τίποτα». Ο πρόεδρος του ΔΣΑ, Βασίλης Αλεξανδρής Ο πρόεδρος του ΔΣΑ Βασίλης Αλεξανδρής απαντώντας στον υπουργό Δικαιοσύνης για τις θέσεις που ανέπτυξε ως προς τη νέα διάταξη για τη χρήση των παράνομων αποδεικτικών στοιχείων εν όψει των μελλοντικών υποθέσεων που θα απασχολήσουν την Δικαιοσύνη, τόνισε δεν χρειάζονται πολλές κουβέντες, καθώς το ζήτημα αυτό, καθώς καθορίζεται ρητά από το άρθρο 19 του Συντάγματος, ότι απαγορεύεται η χρήση τους.
Παράλληλα, ο κ. Αλεξανδρής αναφέρθηκε στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο της Κυβέρνησης και στην άρνηση του υπουργού Εργασίας να χορηγήσει αντίγραφα των αναλογιστικών μελετών. Η πρόεδρος της Ένωσης, Ειρήνη Γιανναδάκη Με σκληρή γλώσσα για την κρατούσα κατάσταση στο χώρο της Δικαιοσύνης και όχι μόνο μίλησε η πρόεδρος της Ένωσης Διοικητικών Δικαστών Ειρήνη Γιαναδάκη.
Κατ΄ αρχάς, η κυρία Γιανναδάκη αναφερόμενη στην τραγική εικόνα των δικαστηρίων, τόνισε:«Καθό μέρος αφορά τις κτιριακές εγκαταστάσεις των διοικητικών και όχι μόνο δικαστηρίων η δικαιοσύνη ακουμπά το ταβάνι της εγκατάλειψης.
Τα περισσότερα διοικητικά δικαστήρια εξακολουθούν να στεγάζονται σε επικίνδυνα και απολύτως ακατάλληλα ακόμη και με τις προδιαγραφές τριτοκοσμικών κρατών διαμερίσματα πολυκατοικιών με απαρχαιωμένα μέσα καθόλου εύχρηστα ούτε καν διασφαλισμένα. Σε επίπεδο υλικοτεχνικών μέσων ο απαρχαιωμένος εξοπλισμός μας είναι εντελώς δυσανάλογος με τον όγκο και την έκταση των δικογραφιών. Πραγματικά η ένδεια των μέσων που παραχωρούνται στη δικαιοσύνη είναι εντυπωσιακή και εξοργιστική».
Ως προς το νομοθετικό πλαίσιο της χώρας μας η κυρία Γιανναδάκη είπε:
«Παρατηρώντας όμως και την κατάσταση του νομοθετικού πλαισίου στη χώρα μας πραγματικά δυσκολεύεται κάποιος να βρει λέξεις να την αποτυπώσει.
Ο πολύπλοκος μνημονιακός νομοθετικός πληθωρισμός με αλληλοεπικαλυπτόμενους κανόνες και αποσπασματική προσέγγιση για τα ρυθμιζόμενα θέματα ,χωρίς στοιχειώδη κωδικοποίηση, και οι συνεχείς αλλαγές του νομοθετικού πλαισίου, συνεχίζονται αδιατάρακτα, δημιουργώντας ένα απολύτως δαιδαλώδες θεσμικό οικοδόμημα χωρίς εσωτερική συνοχή. Οι κανόνες καλής νομοθέτησης που θεσπίστηκαν με τον Ν.4048/2012 δεν εφαρμόζονται ενώ και οι ερμηνευτικές εγκύκλιοι με τις οποίες κινητοποιείται ο διοικητικός μηχανισμός κατά κανόνα παραλλάσουν ή εξουδετερώνουν τις επιλογές του νομοθέτη.
Η τακτική αυτή είναι αυτονόητο ότι δημιουργεί ανασφάλεια δικαίου και δυναμιτίζει την αρχή της νομιμότητας στα πλαίσια της οποίας καλούνται να ενεργήσουν τα διοικητικά όργανα, τα οποία τις περισσότερες φορές δεν γνωρίζουν ούτε το πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους εξαιτίας των συνεχών αλλαγών και σ΄ αυτόν τον τομέα».
Εκκρεμείς υποθέσειςΑναφερόμενη στις εκκρεμείς υποθέσεις στα Διοικητικά Δικαστήρια, η πρόεδρος της Ένωσης τόνισε ότι στα διοικητικά πρωτοδικεία εκκρεμούν 269.935 υποθέσεις. Αναλυτικότερα, ανέφερε:
«Είναι αυτονόητη η συνεχής δημιουργία πληθώρας διοικητικών διαφορών, ενώ και ο πληθωρισμός των προσδοκιών που προβάλλεται για τους δικαστές γίνεται μέρος του προβλήματος, αφού ο δικαστικός έλεγχος κάτω από τις συγκεκριμένες συνθήκες εμφανίζεται εξαιρετικά δύσκολος μέσα σε εύλογο χρόνο.
Την όλη κατάσταση επιδεινώνει και η κακή οργάνωση και λειτουργία της διοικητικής δικαιοσύνης εξαιτίας και της οποίας τα δικαστήρια είναι απροετοίμαστα να αντιμετωπίσουν την πληθώρα νέων διαφορών που προκάλεσε και συνεχίζει να προκαλεί η μνημονιακή νομοθεσία.
Σύμφωνα με έκθεση της ΕΕ για το 2015 η Ελλάδα βρίσκεται στην 1η θέση του πίνακα εκκρεμών διοικητικών υποθέσεων, σε σύνολο 20 κρατών-μελών, επιτυγχάνοντας όμως να μειώσει αισθητά τον απαιτούμενο χρόνο περάτωσης των υποθέσεων.
Πράγματι τα τελευταία τέσσερα χρόνια ο αριθμός των υποθέσεων που διεκπεραιώνεται παρουσιάζει αυξητική κατ΄ έτος τάση,- κυρίως όμως σε προτιμηθείσες λόγω μνημονιακής υποχρέωσης υποθέσεις φορολογικού αντικειμένου, – έτσι ώστε μόνο στο μεγαλύτερο Δ. Πρωτοδικείο της Αθήνας να διεκπεραιωθούν 25.000 υποθέσεις περισσότερες εκείνων των αντίστοιχων προηγουμένων ετών.
Εκκρεμούν όμως στα διοικητικά πρωτοδικεία 269.935 υποθέσεις από τις οποίες 51.138 έχουν προσδιοριστεί να δικαστούν τους επόμενους μήνες, για 197.691 δεν έχει προσδιοριστεί δικάσιμος, ενώ για 21.106 αναμένεται η έκδοση απόφασης.
Στα εφετεία η κατάσταση είναι καλλίτερη, η συνολική εκκρεμότητα ανέρχεται σε 39.952 από τις οποίες 18551 έχουν ήδη προσδιοριστεί να δικαστούν,15.517 δεν έχουν προσδιοριστεί ακόμη ενώ εκκρεμούν στα χέρια των δικαστών 5.884 υποθέσεις».
Τέλος, η κυρία Γιανναδάκη, μεταξύ των άλλων, ανέφερε:
-Αλλά τι νόημα μπορεί να έχει η προσφυγή στη δικαιοσύνη και η αποτελεσματικότητα της δικαστικής προστασίας, όταν τις περισσότερες φορές δεν εφαρμόζονται οι δικαστικές αποφάσεις ή καταργούνται επί της ουσίας με νέες νομοθετικές ρυθμίσεις, τακτική που ακυρώνει τον θεσμικό ρόλο της Δικαιοσύνης.
Είναι όμως προφανές, ότι μέσα στο καθεστώς έκτακτων περιστάσεων, που βιώνουμε, με κυρίαρχο το οικονομικό πρόταγμα της δημοσιονομικής προσαρμογής και την αποτελεσματικότητά της, η Πολιτεία μας υπολείπεται των απαιτήσεων του συνταγματικού της ρόλου ,από την νομοθετική λειτουργία ως την δημόσια διοίκηση, συμπτώματα επικίνδυνης και ανησυχητικής αποδόμησης των θεσμών του κράτους δικαίου που θέτουν σε κίνδυνο και τις θεσμικές εγγυήσεις της κοινωνικής συνοχής.
Στην πραγματικότητα απέναντι σ΄ αυτήν την κατάσταση, ο μόνος θεσμός που έχει ακόμη το κύρος να εγγυηθεί την εφαρμογή του κράτους δικαίου και την κοινωνική συνοχή είναι η Δικαιοσύνη, γεγονός που εξηγεί και τον όγκο των υποθέσεων στα δικαστήρια.
-Γνωρίζοντας λοιπόν τις δυσκολίες που αντικειμενικά υπάρχουν-όσο τουλάχιστον μπορούμε να τις γνωρίζουμε-, επισημαίνουμε ότι όσο οι πολιτικοί μας βλέπουν μόνο αριθμούς και λογιστικές πράξεις και δεν αφουγκράζονται τα προβλήματα τόσο η κατάσταση στη δικαιοσύνη θα επιδεινώνεται και το διακύβευμα είναι πολύ μεγάλο, τεράστιο.
-Αναμφίβολα η κριτική είναι μέρος του διαλόγου και με την κοινωνία. Ωστόσο, υπάρχει μια σαφής διαχωριστική γραμμή μεταξύ της σοβαρής και υπεύθυνης με επιχειρήματα κριτικής και εκείνης της μειωτικής κριτικής και της έλλειψης σεβασμού που υπονομεύει την αξιοπιστία της δικαστικής λειτουργίας. Ασύμμετρα κριτικά σχόλια με απλοϊκά ή δημαγωγικά επιχειρήματα κυρίως από εκπροσώπους της πολιτείας αλλά και όσους έχουν δημόσιο λόγο υπονομεύουν την λειτουργική νομιμοποίηση και την εμπιστοσύνη των πολιτών στην δικαστική λειτουργία απαραίτητη σ΄ ένα κράτος δικαίου.
Πηγή: protothema.gr
ellada